Krigssejlerne (1-3)

850 danske søfolk døde i kampen mod nazisme og fascisme. Dokumentarserie om de modige søfolk og deres mærkelige skæbner med enestående klip fra DRs historiske arkiver.

850 danske søfolk døde i kampen mod nazisme og fascisme.Dokumentarserie om de modige søfolk og deres mærkelige skæbner medenestående klip fra DRs historiske arkiver.

Da Danmark blev besat af Tyskland under AndenVerdenskrig strandede over 6.000 danske søfolk i udlandet. Nogle fåtog hjem, men langt de fleste af valgte at sejle for de allierede.Under frygtelige forhold kæmpede de sig vej over verdenshavene medlivet som indsats. 850 danske søfolk kom ikke hjem igen.Krigssejlernes mod var et af de meget vigtige danske bidrag til denallierede sejr i krigen. Alligevel fik de overlevende ikke nogenanerkendelse, da de kom hjem. De kæmpede, de overlevede - og blevglemt.

Krigssejlerne er en dokumentarserie om demodige søfolk og deres mærkelige skæbner. Den bygger på interviewsmed nogle af dem, der var med og på enestående klip fra DRshistoriske arkiver.

Første del: Krigssejlerne  - At vælgeside

Da Danmark blev besat af Tyskland i april 1940fik de danske søfolk ordre hjemmefra til at søge neutral havn. Mende fleste valgte at blive ude og sejle i allieret tjeneste – og detpå et tidspunkt, hvor ingen kunne vide, hvem der ville vindekrigen.

Erik Albertsen, Erik Egebak og G. SandemannRasmussen var med på havene den gang. De fortæller om, hvordan desom ganske unge drenge valgte at tage hyre på skibe, der sejledefor de allierede. Det var en beslutning, der havde vidtrækkendekonsekvenser. De genså først deres familie efter krigens ophør ogoplevede dens gru på nærmeste hold.

Sandemann Rasmussen blev vidne til depanikslagne flygtningestrømme, der skyllede ind over Frankrig efterden tyske besættelse af Holland, Belgien og Luxembourg. J. P.Sørensen var i brændpunktet, da de engelske styrker blev evakueretfra Dunkirk, og Erik Kragelund oplevede Blitzen under Slaget omEngland.

Udsendelsestidspunkt:mandag den27. marts 2006 kl. 15:30 på DR2 søndag den 2. april 2006 kl. 11:30 på DR1

Anden del:    Krigssejlerne - Krigen somhverdag

Under Anden Verdenskrig sejlede 6.300 søfolk iallieret tjeneste. Sammen med tusindvis af udenlandske søfolkfragtede de forsyninger for de allierede. Uden disse forsyningerkunne Aksemagterne - Tyskland, Italien og Japan - ikkebesejres.

Af sikkerhedsgrunde sejlede skibene ikonvoj. Alligevel endte sejladsen dramatisk for mange. J. P.Sørensen måtte springe i havet, da hans skib blev torpederet midt iAtlanterhavet. Bruno Hansen overlevede tre døgn i en redningsbåd.Den farligste konvojrute var ruten til Murmansk. Gik man i vandether, var der 60 sekunder at leve i. Erik Kragelund togMurmansk-ruten flere gange.

Den danske samarbejdspolitik med tyskernefik konsekvenser for de danske krigssejlere. I de første år afkrigen blev de mødt med mistro i udlandet. Sandemann Rasmussen blevinterneret i en fangelejr uden for London og kom i barskforhør.

Edmund B. Petersen strandede i Leningradefter den tyske invasion af Sovjetunionen. Han blev sendt tilSibirien, hvor han havnede i en af dødslejrene. 

Udsendelsestidspunkt:mandag den3. april 2006 kl. 15:30 på DR2 søndag den 9. april 2006 kl. 11:30 på DR1

Tredje del:  Krigssejlerne - Det brudteløfte”

Danske søfolk var de første danskere, der blevinddraget i krigen. Allerede inden besættelsen af Danmark i 1940blev danske handelsskibe sænket af tyske ubåde.360 søfolk omkom.Dengang lovede statsminister Thorvald Stauning, at søfolkenesindsats ikke ville blive glemt. Men det gik anderledes. Forkrigssejlerne stod i mange år i skyggen af modstandsbevægelsen,hvis opsigtsvækkende bedrifter sikrede eftermælet. Men nogle af devigtigste danske bidrag til den allierede sejr blev ydet afkrigssejlerne.

Over 800 danske søfolk deltog i landgangen iNormandiet på D-dag i juni 1944. Hver tiende omkom. J.P. Sørensenog Erik Egebak overlevede. Her fortæller de om de frygteligeoplevelser på strandene i Normandiet. Men hjemkomsten til Danmarkblev anderledes end forventet. Der var ingen officiel danskanerkendelse af krigssejlernes indsats. Der skulle gå hele 60 år,før Staunings løfte indfriet.

Udsendelsestidspunkt:

mandag den10. april 2006 kl. 15:30 på DR2 søndag den 16. april 2006 kl. 11:30 på DR1

Krigssejlerne 1-3 er produceret afCicerone og Nexus Kommunikation i samarbejde med DRUndervisning.

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter