Læge skiftede spor og blev forfatter: Nu har hun fået DR Romanprisen

Medlemmerne af DR’s romanklubber har talt, og det blev forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen, der lørdag eftermiddag fik overrakt DR Romanprisen 2022 på Dokk1 i Aarhus.

  • Det blev forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen, der lørdag eftermiddag fik overrakt DR Romanprisen 2022 på Dokk1 i Aarhus for romanen 'Vølvens Vej - Snehild'. Her sammen med vært Diana Bach. (Foto: © Peter Wath)
  • Det blev forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen, der lørdag eftermiddag fik overrakt DR Romanprisen 2022 på Dokk1 i Aarhus for romanen 'Vølvens Vej - Snehild'. (Foto: © Peter Wath)
  • Det blev forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen, der lørdag eftermiddag fik overrakt DR Romanprisen 2022 på Dokk1 i Aarhus for romanen 'Vølvens Vej - Snehild'. (Foto: © Katrine Gøth. Forlaget Lindhardt og Ringhof har rettighederne., Diana Bach)
  • DR Romanprisens logo. (Foto: © Phoebus Moreleón, Diana Bach)
1 / 4

Der var i den grad en læge til stede, og der blev også ’brug for hende’ på scenen, da DR Romanprisen 2022 lørdag eftermiddag blev uddelt på Dokk1 i Aarhus og direkte på P1 og DR Lyd.

Selv om det kan lyde ganske dramatisk, var det nu snarere fredeligt og festligt, da Anne-Marie Vedsø Olesen blev kåret som årets modtager af DR Romanprisen og de 25.000 kroner, der følger med den. DR’s Diana Bach var vært ved begivenheden, og hæderen får Anne-Marie Vedsø Olesen for romanen ’Vølvens vej – Snehild’.

60-årige Anne-Marie Vedsø Olesen fra Vallø har haft en speciel og snirklet vej til at blive forfatter. For hun er uddannet læge og arbejdede også som sådan, indtil hun havde så meget skrivekløe og brændte så meget for at skrive store fortællinger, at hun i 2003 tog springet til at blive forfatter. Siden da er det blevet til 11 romaner, og flere er på vej.

Anne-Marie Vedsø Olesen interesserer sig meget for mytologi og kulturhistorie, og ’Vølvens vej – Snehild’ er da også en roman, der udspiller sig i den danske jernalder omkring år 400 efter Kristus. Den skildrer pigen Snehilds dramatiske overgang fra barn til voksen og hendes vej mod at blive vølve, som er en spirituel skikkelse knyttet til den nordiske mytologi.

Snehild bliver født under en vældig snestorm, mens hendes mor er på flugt fra et angreb på landsbyen. Jættekvinden Hyrrokin hjælper ved fødslen og redder både Snehild og mor Asdis’ liv. Snehild viser sig at have talent for både lægeurter, kampsport og synskhed. Som 12-årig må hun flygte for sit liv, og undervejs tager Snehild ophold i Jotunheim, hvor Hyrrokin hjælper hende med de næste skridt til at blive vølve.

Direkte afstemning i år

Hvor det tidligere var en jury bestående af medlemmer fra DR Romanklubberne, som afgjorde endeligt, hvem der skulle have prisen, er afgørelsen i år truffet ved en direkte afstemning blandt læsehestene i de i alt 92 DR-romanklubber, der har været i Danmark og Sydslesvig i den forgangne sæson. Og modsat de to seneste år har corona ikke for alvor spændt ben for møderne og diskussionerne i denne runde.

Kravet for at være med i afstemningen var, at medlemmerne havde læst alle de seks romaner, der er blevet læst og diskuteret i klubben siden december 2021. Anne-Marie Vedsø Olesens bog var månedens bog i DR Romanklubberne i maj i år. De øvrige nominerede og bøger, der er blevet læst i DR Romanklubberne i 2021/2022, har været Christina Englunds roman ’Slugt’, Charlotte Weitzes roman ’Rosarium’, Thomas Korsgaards roman ’Man skulle nok have været der’, Josefine Klougarts ’Alt dette kunne du få’ og Kristian Ditlev Jensens roman ’Bar’.

Har skabt en magisk verden

I forbindelse med prisuddelingen siger styregruppen bag DR Romanprisen 2022:

- Det er ikke hver dag, vi ser en roman, der på så overbevisende facon formår at blande nordisk mytologi med spændingselementer som tvekampe, overgreb og mord. Men det er lykkedes for Anne-Marie Vedsø Olesen. Hun har skabt en magisk verden, hvor det vrimler med stærke kvinder. En verden, der også sætter nutidens relationer og forhold til natur og tro i relief. Det er sært, mytisk og surreelt med kæmpejætter, forførende alfer og svampetrip, lyder det. Og styregruppens medlemmer tilføjer:

- Anne-Marie Vedsø Olesen mestrer sproget og veksler smukt mellem detaljerede naturbeskrivelser og syrede forudsigelser i digtform. Og det er ikke svært at se hovedkarakteren Snehild levende for sig og opdage, at vi har brug for en heltinde som hende.

Romanen om Snehild har ligget på bestsellerlisten i mange uger. Og da Anne-Marie Vedsø Olesen for en måned siden medvirkede i et interview med Diana Bach om romanen som optakt til, at romanen skulle læses og drøftes i DR Romanklubberne, kaldte Olesen det ’fuldstændig vidunderligt’ at have fået et stort, folkeligt gennembrud, som hun har fået med bogen.

Føles som en forløsning

- Det føles som en forløsning efter alle de år, jeg har siddet og skrevet på noget. Det har givet mig brændstof til at skrive videre for læsernes skyld, og alle spørger, hvornår den næste roman kommer. Ikke bare venner og bekendte – pludselig er der hundreder derude, som vil læse mere, sagde hun.

Her tilføjede Anne-Marie Vedsø Olesen også, at hun har været så heldig, at tidsånden er raset ind i hende, dér hvor hun hele tiden har været. For en del af hendes læsere er vokset op med magien i for eksempel Harry Potter eller i Netflix-serien ’Vikings’.

DR Romanprisen er blevet uddelt siden 1999 og hed de første fem år Radioens Romanpris. Sidste år gik prisen til forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen for romanen ’Margrete I’, og tidligere har for eksempel Morten Pape, Maren Uthaug, Ida Jessen, Erling Jepsen, Jakob Ejersbo og Sissel Jo-Gazan fået den.

Årets prisuddeling, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, der selv har læst bogen, også giver årets vinder og fællesskabet i DR’s mange læseklubber en hilsen med på vejen, kan høres på DR Lyd lørdag efter klokken 15.00.