Langt mellem langbølge-lytterne

For første gang er der nu kommet tal for brugen af langbølge, og ifølge opgørelsen er 13.000 i Danmark forbi vejrmeldinger, gymnastik og morgenandagt på kanalen hver uge.

  • Vejrmeldingerne er noget af det, som Kalundborg Langbølge gør sig mest i. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
  • Sidste år kom der ny langbølgesender i Kalundborg. Den er fuldautomatisk, og de tre Næstved-teknikere Jesper Byrnild, Peter Rothmann og Roald Jensen får her kursus i den avancerede teknologi af ingeniør Aaron Debaie fra leverandøren Nautel. (Foto: Niels Dreijer © Type 1)
1 / 2

Om få måneder er der blevet sendt på langbølge i Danmark i 85 år. Men efterhånden som både FM-, DAB-og netradio har bredt sig, er det samtidig blev lidt af en sjældenhed at høre radio ”på den gammeldaws facon”.

Det viser den første opgørelse af lytningen til AM-radio i Danmark, som DR Medieforskning har lavet på baggrund af Gallups lyttertal.

Lyttertallene til langbølgen er blevet målt siden uge 4 i år, og i gennemsnit har der været 13.000 lyttere i Danmark om ugen til eksempelvis morgengymnastikken, farvandsefterretningerne, morgenandagten eller vejrmeldingerne. Dertil skal lægges dem, der hører dansk langbølge fra udlandet, og som ikke er med i de danske lyttermålinger.

”Langbølgen er den mindste radiokanal, vi måler, og vi skal da også ud på anden decimal for at opgøre dens ”markedsandel”, som i perioden har været på 0,01 procent af det danske radiomarked. Det skyldes få lyttere, men også lav lyttetid – blandt andet fordi kanalen langt fra sender hele døgnet,” siger medieforsker Dennis Christensen fra DR Medieforskning.

Bruges især af ældre lyttere

I gennemsnit lytter en langbølge-lytter på frekvensen 243 kHz et kvarter om dagen, mens P1 for eksempel har en lyttetid tæt på to timer om dagen pr. lytter.

”Det er især mange ældre radioapparater, der har en såkaldt AM-modtager stadigvæk, og det er også primært den ældre del af befolkningen, der benytter sig af langbølges tilbud. 93 procent af lytterne er 60 år eller ældre,”  noterer Dennis Christensen.

Det er en del af DRs public service-kontrakt med Kulturministeriet, at der skal findes en AM-kanal, som sender farvandsudsigter og andet indhold, som kan tilgås på den måde.

Godt fire millioner lyttede

Der var 4.015.000 danskere, som lyttede til DR Radio i uge 21. Det svarer til 85,1 procent af den danske befolkning over 12 år.

En gennemsnitlig DR-lytter lyttede to timer og 23 minutter til DR Radio pr. dag i sidste uge. DRs lytterandel var 76,3 procent.

  Telfonnummer: 35205145   Afdeling: DR Medieforskning   Navn: Dennis Christensen   Titel: Medieforsker Anden kontaktperson Pressekontakt: Yderligere oplysninger

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk