Latinoen hyldes lørdag

Vi kalder dem latinos. De elsker og danser som ingen andre. Deres musik er en ren vitaminindsprøjtning med en forunderlig evne til at løsne op og skabe fest.

Vi kalder dem latinos. De elsker og danser som ingen andre.Deres musik er en ren vitaminindsprøjtning med en forunderlig evnetil at løsne op og skabe fest.

I USA udgør de den absolut største minoritetsgruppe, og i Miamiudgør de 66 procent af befolkningen. Temalørdag er taget til Miamifor at se på eksilcubanere, vuggende hofter og pomadehår. Men også i Danmark er latino-bølgen rullet ind over den hjemligemusikscene. - Det bliver lidt mere vildt med latino-musik. Man kan risikere atgå i seng med to piger på én gang eller drikke en hel masse rom,siger Master Fatman. Han fortæller om den latinamerikanske musik fra mambo til salsa ogdens forunderlige påvirkning af danskerne. Det sker i entemalørdag, der også byder på et møde med latinopoppens ubestridtekonge, Emilio Estefan. På benhård fest på Miamis salsateker,spændende cubansk-kinesisk fusionsmad og Astrids kvaler med atslippe hæmningerne og underlivet løs på salsatræf i København.

Amor

Men først handler det om ægte kærlighed. Cubanske Jorge Corderofik et stød lige direkte i hjerteregionen, da han mødte danske Annepå vej ind i en pladeforretning i København. Anne lagde også mærke til Jorge, men fik aldrig at vide, at Jorgeskrev et brev til hende, som han gav til hendes chef ipladebutikken. Da Anne ikke reagerede ringede Jorge til hende ibutikken, og tre uger efter flyttede de sammen. I temalørdag fortæller de to om deres elektriske møde, og om hvadder siden fulgte. Sammen med tre andre blandedelatinamerikansk-danske par løfter de lidt af sløret for, hvorfor delatinske mænd er så lækre, og hvorfor de danske piger falder fordem.

Verdens 8. vidunder

Aftenens vært Tine Gøtzsche er sammen med DR-Ung-redaktør,Thomas Hedemann, taget til USA’s latinamerikanske storby numero uno- Miami. Her hilser de blandt andet på Miamis eksilcubanskeborgmester, der kom til Miami som 8-årig, og som for nogle år sidenblev kendt for sin rolle som advokat for den amerikanske del affamilien i striden om den lille cubanske dreng, ElianGonzalez. - Miami er USA’s største spansktalende by, og man kan simpelt henikke klare sig - endsige blive borgmester - uden at kunne talespansk, fortæller Tine Gøtzsche. Hun rapporterer også fra byensstore spansk-sprogede avis, El Nuevo Herald, og får taxachaufførenHeribertos ord for, at Miami er verdens 8. vidunder. Det er nemligfuldstændig som at være hjemme i Habana.

Americanos

Og der bliver stadig flere latinos, chicanos, hispanics,americanos eller hvad man ellers vælger at kalde de mangeamerikanere af latinamerikansk oprindelse i USA. Den amerikanske dokumentarfilm ”Americanos” fortæller historien omde lantinske amerikanere. Los Angeles i Californien er den største mexicanske by uden forMexico. Og det mest populære drengenavn i staten er ikke John, menJosé. Men så var Californien også oprindelig spansk, og dertilkommer de 400-800 latinamerikanere, der hver eneste nat forsøger atsnige sig over grænsen til det forjættede land i nord. I LA kan man også møde El Vez - den mexicanske Elvis - derkombinerer Presleys gamle klassikere med lige dele aztekiskstolthed og politisk slagkraft. For selv om ”americanoerne” er af højst forskellig oprindelse, harde musikken til fælles. Og i dokumentarudsendelsen kan man ogsåmøde den amerikanske latino-legende Carlos Santana og superstjernenCelia Cruz.

Fra tango til latinpop

Der bliver flere latinrytmer i programmet ”Lige i nosserne”,hvor Master Fatman og Informations musikanmelder Klaus Lynggaardfortæller historien om den vilde latinamerikanske musik, der snegsig ind i danskernes bevidsthed og røg til tops på alverdenshitlister. - Der bliver hurtigt fest med latinamerikansk musik, som MasterFatman udtrykker den. Eller som musikeren Tobias Trier siger: - Det går lige ind i hjertet, i kroppen og i nosserne.

Det begyndte allerede i begyndelsen af forrige århundrede medtangoen. Så kom rumbaen, mambaen eller cha-cha-cha’en, som morfarog mormor lærte i en afpasset version på danseskolen. I 60’erne var det den melankolske bossa nova fra Brasilien, dersneg sig ind på danskerne - blandt andet med hjælp fra Stan Getz’ssaxofon og Preben Kaas og Jørgen Ryg’s ”Hvad skal vi medkvinder”. Siden lød recepten på latinrock med Carlos Santana i 70’ene. JulioIglesias holdt gryden i kog i 80’erne og var med til at gøre”latinlover-begrebet” til en uadskillelig del af latinpoppen. Og ide senere år er det navne som Gloria og Emilio Estefan, JenniferLopez og Rickie Martin, der har fået bølgen af latinpop til foralvor at rulle. Netop Emilio Estefan, latinpoppens ubestridte konge, har Temalørdagbesøgt og interviewet på hjemmebane i Miami. Emilio Estefan hartravlt med at instruere en video med sit nyeste puertoricanske håb,Carlos Ponce, der måske bliver den nye Ricky Martin.

Sæt underlivet frit

Én ting er musikken. En anden er dansen. Astrid har kastet sigud i salsaen og varmer op til det store salsatræf. Det handler omat slippe underlivet frit. Men det er lettere end det lyder i etvinterkoldt København. Temalørdag følger Astrids anstrengelser i øvelokalet sammen medsalsa-træneren Stine, der er den første europæer, der er uddannetpå den cubanske nationale danseskole. Og bagefter følger vi Astridtil det store salsatræf.

Tilbage i Miami er det blevet nat, og der bliver festet ogdanset til de pumpende latinorytmer på byens diskoteker.Time toparty....

20.00: Verden er fuld af latinos 20.05: El Amor 20.20: Miami – en by i Latinamerika 20.30: Americanos 21.50: Spice up your aftensmad 21.55: Lige i nosserne 22.25 Kongen af latinopoppen 22.35: Sæt underlivet frit 22.55: Nat i Miami

Facebook
Twitter