Lewis - Inspector Morses assistent træder frem i rampelyset

Fem år efter kriminalkommissær Morses død vender hans gamle assistent, Lewis, tilbage til Oxford. Nu er Lewis selv blevet kommissær - og hovedperson i en krimiserie.

Fem år efter kriminalkommissær Morses død vender hans gamleassistent, Lewis, tilbage til Oxford. Nu er Lewis selv blevetkommissær - og hovedperson i en krimiserie.

I en tid, hvor de fleste krimiserier på tv var præget af hurtigeklip og hidsige biljagter, lå det ikke i kortene, at enmidaldrende, melankolsk politimand skulle gå hen at blive en afverdens mest elskede tv-detektiver. Det var ikke desto mindre, hvadder skete, da Colin Dexters kriminalromaner om Oxford-opdagerenInspector Morse og hans faste makker Lewis blev grundlag for entv-serie. Mellem 1987 og 2000 blev der indspillet 33 episoder afserien, der gik sin sejrsgang over hele kloden. Men alt får enende. I romanen ’Et kors for Morse’ lod Colin Dexter Morse afgå veddøden. Og tv-episoden med samme titel markerede dermed afslutningenpå den populære krimiserie.

Gensyn med Oxford

Nu er der imidlertid gode nyheder til Morse-fans. Denstemningsfulde serie fra universitetsbyen Oxford har nemlig fået enafløser med Morses gamle højre hånd, Lewis, i hovedrollen.Foreløbig er der produceret 12 spillefilmslange episoder af serien,der kan følges på DR1 hver tirsdag fra den 24. marts.

I seriens første afsnit vender Robbie Lewis - igen spillet afKevin Whately - tilbage til Oxford fem år efter Morses død. Lewishar været udstationeret i Caribien i et par år efter at have mistetsin kone ved en trafikulykke. Nu er han selv blevet kommissær, oghan er ikke engang nået hjem fra lufthavnen, før han og hans nye,unge kollega James Hathaway bliver kastet ud i en drabssag. Enkvindelig studerende er blevet skudt. Den hovedmistænkte er en ungmand, som før har været i konflikt med loven - i en sag, der blevefterforsket af en vis kriminalkommissær Morse...

Ekkoer af ’Morse’

Kevin Whately havde ingen betænkeligheder ved at genoptagerollen som Lewis efter mere end fem års pause. ’Filmene om Morsevar af en kvalitet, som er sjælden nu til dags, og jeg blev lovet,at den nye serie havde samme høje standard’, har han fortalt.’Meget tidligt i processen bad jeg om at få tilknyttet så mange afde centrale folk fra Morse-serien til den nye serie som muligt. Defleste af dem er mine venner, og de findes ikke bedre. Folkene på’Inspector Morse’ var altid førsteklasses’.

Serien om Lewis har da også masser af ekkoer af den gamle serie.Atmosfæren er den samme, blandt andet fordi Oxford og byens berømteuniversitetsmiljø igen spiller en vigtig rolle i historierne.Samtidig dukker en række bipersoner fra Morse-serien op igen -blandt andet genoptager Clare Holman sin rolle som retsmedicinerenLaura Hobson. Colin Dexter, Morses skaber, har også givet seriendet blå stempel. Han besøger filmsettet næsten dagligt og dukker oppå skærmen i bittesmå roller, ganske som Alfred Hitchcock i sin tidgjorde i sine film.

Nyt makkerpar

Rollen som kriminalassistent Hathaway, Lewis’ nye makker,spilles af Laurence Fox, der er søn af den engelskekarakterskuespiller James Fox. Den unge, lidt hemmelighedsfuldeHathaway er på mange måder Lewis’ modsætning. Han er tidligereteologistuderende, og selv om han er troende, har han en mereanalytisk tilgang til tingene end den intuitive, jordbundne Lewis.Men de er begge seriøse politimænd, og gradvist vinder de hinandensrespekt.

Det nye makkerpar har fået stor succes i hjemlandet. Seriensførste afsnit, den såkaldte pilotepisode, trak således hele 11millioner briter til tv-skærmen og blev dermed tv-stationen ITV’smest sete dramaafsnit i 2006.

Gense den sidste 'Morse'

Som optakt til serien om Lewis viser DR1 ugen forinden denallersidste krimi med hans gamle chef.Klik her for at læsenærmere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter