Luk øjnene op - spansk thriller med Penélope Cruz

Mange kender Tom Cruise-thrilleren ”Vanilla Sky”. Men kun få herhjemme har set den spanske originalversion, der lokkede næsten 2 millioner spaniere i biografen og har smukke Penélope Cruz i samme rolle, som hun spillede i ”Vanilla Sky”. Nu er chancen der på DR2.

Mange kender Tom Cruise-thrilleren ”Vanilla Sky”. Men kun fåherhjemme har set den spanske originalversion, der lokkede næsten 2millioner spaniere i biografen og har smukke Penélope Cruz i sammerolle, som hun spillede i ”Vanilla Sky”. Nu er chancen der påDR2.

Den veldrejede Tom Cruise-thriller ”VanillaSky” trak rigtig mange i biografen i vinteren 2001-02 - ogsåherhjemme. Men hvad de færreste måske vidste, var, at filmen var engenindspilning af den talentfulde spanske instruktør AlejandroAmenábars film ”Luk øjnene op” (”Abre los ojos”) fra 1997. TomCruise var så begejstret for ”Luk øjnene op”, at han besluttede sigfor at producere en amerikansk version af Amenábars film. Mens hanselv tog sig af den mandlige hovedrolle, blev smukke Penélope Cruzhyret til at spille den kvindelige hovedrolle - ganske som hun gøri ”Luk øjnene op”. En beslutning, der i øvrigt fik følger forCruise’ ægteskab med Nicole Kidman. For under optagelserneforelskede Cruise og Cruz sig, og de har dannet par lige siden.

Uforudsigelig og drømmeagtig

Kender man ”Vanilla Sky”, har man en ide om,hvad der venter, når DR2 viser den spanske originalversion. Nemligen uforudsigelig, drømmeagtig psykologisk thriller, der konstantriver tæppet væk under seerne. Eduardo Noriega spiller rollen somCésar - en ung, flot og temmelig selvoptaget fyr med penge påbankkontoen og succes med det modsatte køn. César har en regel -han går kun i seng med pigerne én gang. Hvilket blandt andet går udover den sensuelle Nuria, der nærmest er besat af César, men bliverdroppet efter en enkel nat.

Drømmekvinden eksisterer ikke, mener César.Men han møder hende alligevel, da han til en fest løber ind i sinbedste ven Pelayos veninde Sofia (Penélope Cruz). Pelayo er selvvild med Sofia, men César har ingen skrupler ved at stjæle hendefor næsen af sin ven. Snart er han dybt forelsket. Men han hargjort regning uden Nuria, der nægter at give slip på ham. Detbliver skæbnesvangert for César, der hvirvles ind i et mareridt,hvor han ikke længere kan skelne drøm fra virkelighed.

Snigendeuhygge

                                               

Mere skal ikke afsløres her - kun at denHitchcock-inspirerede ”Luk øjnene op” er en gysende effektivthriller, der satser mere på stil, stemning og gode ideer endbragende effekter. ”Efterhånden, som virkeligheden skrider forCésar, skrider den også for publikum, og den uhåndgribelige,snigende uhygge begynder at indfinde sig... Filmen er elegantfotograferet og har et lidt uvirkeligt skær over sig, som antyder,hvad der måske, måske ikke, kommer til at ske”, skrev InformationsChristian Monggaard i sin anmeldelse af dvd-udgaven af filmen.

Det chilenskfødte multitalent AlejandroAmenábar har selv skrevet manuskript til filmen i samarbejde medMateo Gil og har også selv komponeret filmens stemningsfulde musiksammen med Mariano Marín. Amenábar startede karrieren med et brag i1996 med den stærke thriller ”Tesis”, der vandt ikke færre end syvGoya-priser - det spanske svar på amerikanernes Oscar - og traknæsten en million spaniere i biografen. ”Luk øjnene op” blev enendnu større succes. Den lokkede næsten to mllioner spaniere ind ibiografmørket og vakte som allerede nævnt også stor opmærksomhedinternationalt. Mens Tom Cruise og instruktøren Cameron Crowe gik igang med at genindspille filmen, fulgte Amenábar selv succesen opmed sin første engelsksprogede film, den meget roste gyser ”TheOthers”, der havde Tom Cruise’ daværende kone Nicole Kidman ihovedrollen.

Tom Cruise’ nuværende kæreste Penélope Cruzkan takke Amenábar og hans kollega Pedro Almodóvar for sin billettil en international filmkarriere. I 1997 vakte den spanskfødtestjerne nemlig ikke alene opmærksomhed i ”Luk øjnene op”, men ogsåi Almodóvars film ”Kødet skælver”. Og med præstationen som dengravide nonne Rosa i Almodóvars ”Alt om min mor” fra 1999 lå vejentil USA for alvor åben for hende.

Originaltitel: Abre los ojos

Facebook
Twitter