Mænd af den rette støbning

De var eventyrere, klovne og hårdhudede forsøgskaniner. USAs første astronauter var nationens helte og "Mænd af den rette støbning".

De var eventyrere, klovne og hårdhudede forsøgskaniner. USAsførste astronauter var nationens helte og "Mænd af den rettestøbning".

Der er indsigtsfuld humor, drilagtig satire og henreven poetiskkraft i Philip Kaufmans storslåede filmatisering af Tom Wolfesroman om de syv mænd, der udgjorde kernen i de amerikanskerumfartsprogram, dengang USA og Sovjetunionen kappedes om at bringeden første mand ud i rummet.

Fire Oscars

"Mænd af den rette støbning" vandt hele fire Oscars for sinusædvanligt realistiske og aldeles uheroiserende skildring afudvælgelsen og optræningen af de syv mænd, der skrev sig ind ihistorien, da vi for alvor gik ind i rumalderen.

De syv vælges ud fra den gruppe af testpiloter, der afprøverhærens nyeste, avancerede flyvemaskiner langt ude i Mojave-ørkenen.Det er her testpiloternes førstemand, Chuck Yeager, i ekstatiskeøjeblikke gennembryder lydmuren i sit specialfly.

Piloterne er vovehalse af den støbning, præsident Eisenhower kanbruge, da rumkapløbet tilspidses. Men den hurtigste af dem, Yeager,siger straks nej til at blive sendt ud i rummet - i hans øjne erastronauter ikke piloter, men slet og ret forsøgskaniner.

Andre er dog ikke så modvillige, og mens det hårdeoptræningsprogram går i gang, må astronaut-kandidaterne kæmpe hårdtfor at bevare deres personlige integritet, professionelle værdighedog resterne af et privatliv. Bunden nås, da de bliver erstattet medaber i rumfartøjet!

Men da russerne i 1961 sender Gagarin ud i rummet, kanamerikanerne ikke længere nøjes med at sende aber op, hvis de skalfølge med. Og filmen følger derefter rumkapløbets afgørende og mestdramatiske hændelser.

Hårdhudede forsøgskaniner

Historien koncentrerer sig især om fire af de syv astronauter –spillet af Ed Harris fra "Apollo 13", Scott Glenn, Dennis Quaid ogFred Ward. De er på én gang hårdhudede forsøgskaniner og modigerummænd. Ydmygelserne er mange, men de oplever samtidig universetsstorhed og mystik.

Instruktøren Philip Kaufman - kendt for "Tilværelsens ulideligelethed" – har selv skrevet filmen efter en bestseller af Tom Wolfe.Foruden de allerede nævnte medvirker Sam Shepard som piloten ChuckYeager, Barbara Hershey, Kathy Baker, Kim Stanley, Jeff Goldblumsamt Lance Henriksen, der siden skulle gøre rummet usikkert forSigourney Weaver i "Alien". "Mænd af rette støbning" vandt i sintid en Bodil som bedste ikke-europæiske film.

Originaltitel: The Right Stuff.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk