Med musikken som eneste udvej

I en ny dokumentarserie følger DR en række unge i belastede boligområder i Aarhus, der står over for at vælge deres vej i livet. Uddannelse er en drøm for nogle, mens en musikkarriere for andre virker som det eneste alternativ til et liv i det kriminelle miljø, der eksisterer uden for deres hoveddør.

Speedy & Shariffo medvirker i serien. (Foto: Lasse Bak Mejlvang)

Dokumentarserien 'Ghettostjerner' sætter fokus på de unge, der står bag nogle af de mest omtalte rap-grupper i Danmark lige nu.

Hvor dansk hiphop tidligere handlede om ’at være spændt op til lir’ så ligger den nye generation fra Aarhus tættere på det oprindelige gangster-univers inden for hiphop. Udgangspunktet for Shooter Gang og sangeren Baloosh er, ifølge dem selv, den virkelighed de møder, hvor vold, våben, stoffer og politi beskrives som en del af hverdagen.

Musikken er i den sammenhæng en chance for til dels at udtrykke sig kunstnerisk om den verden, de ser omkring sig. Men det er også, ifølge deres mentor Marwan, et af de få reelle alternativer, hvis de unge mænd skal spores væk fra et liv i kriminalitet.

Held og talent

For chef for DR Ung TV, Erik Struve Hansen, giver programmerne en unik indsigt i et miljø, som de færreste kender til. - Mange er allerede blevet forarget over videoerne fra nogle af de her grupper på grund af det meget eksplicitte indhold. I serien her kommer vi dog et spadestik dybere og ser, hvad der er bag ved videoerne. Og det ér en hård virkelighed, hvor mulighederne for at udvikle sig frit eller finde en god rollemodel er stærkt begrænsede, og der skal en god portion af både held og talent til at gøre musikken til en levevej, siger Erik Struve Hansen.

Mentoren for de unge, den inkarnerede rapper Marwan, har selv levet det liv, de unge lever nu, og er lykkedes med at slippe væk fra kriminaliteten og leve af sin musik.

Han prøver efter bedste evne at vejlede de unge, så de bliver ved med at fokusere på musikken. Det er dog en svær balancegang, og som en af de unge udtrykker det, da han ønsker at forlade Aarhus i en periode: 'Jeg bliver nødt til at befri mig selv’. Et udsagn, der taler ind i det, der er den grundlæggende udfordring for de unge; hvordan holder man sig selv på sporet, når alt omkring en hiver én i en anden retning?

'Ghettostjerner' har premiere på DR3 på DRTV den 7. februar, hvor alle fire afsnit er tilgængelige.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter