”Med tyske øjne” - tema på DR2 om 2. Verdenskrig og dens afslutning

I et tema fordelt over tre uger fortæller DR2 historien om afslutningen af 2. Verdenskrig set med tyske øjne.

I et tema fordelt over tre uger fortæller DR2 historien omafslutningen af 2. Verdenskrig set med tyske øjne.

Det er 60 år siden, 2. Verdenskrig sluttede.Hvordan oplevede den enkelte tysker krigen? Hvordan var det at væresoldat i Hitlers hær og udstationeret i Danmark, hvordan var det atvære Hitlers sekretær, og hvordan er det at stå tilbage som taber ien krig, man overhovedet ikke sympatiserede med og ønskede at væreen del af? I tre uger, fra den 17. april til den 8. maj, fortællerDR2 i en række danske og udenlandske dokumentarprogrammer ogspillefilm om afslutningen på 2. Verdenskrig set med tyskeøjne.

- DR2 har gennem de senere år sendt rigtigmange programmer om 2. Verdenskrig. Ambitionen er nu at fortælleden anden del af historien - set med tyske øjne. Det er en nytendens, særligt i Tyskland, men også i resten af Europa, at kunnetale mere åbent om krigen og måden den har påvirket den tyskebefolkning på. Det ses bl.a. i den nye spillefilm ”Der Untergang”,som rigtig mange danskere har set, fortæller MetteDavidsen-Nielsen, chef for DR2.

Tyskerens personligeoplevelse

Temaet fokuserer på den enkelte tyskerspersonlige oplevelse af krigen og dens afslutning. Både de tyskeresom deltog i krigen og dem, som flygtede fra den med afsky forHitler. Bl.a. indgår en temalørdag om Marlene Dietrich som bosattesig i USA og engagerede sig i de allieredes krigstjeneste. Men ogsåHitlers sekretær Traudl Junge fortæller om sin skæbne i bunkeren iBerlin i et interview, som vakte stor debat i Tyskland. I dendanske programserie ”Flødeskumsfronten” fortæller en række tyskesoldater, som gjorde tjeneste i Danmark, hvilke spor Danmark sattei dem. Og i serien ser de tilbage på den tid, hvor de hjemmefraførst blev udråbt til herrefolk og derefter skulle opleve både dentotale krig og det totale nederlag.

I løbet af de tre uger vises også flerespillefilm - bl.a. den Oscar-belønnede ”Bliktrommen” fra 1979, derer baseret på Günther Grass’ roman og ”U-båden” instrueret afWolfgang Petersen.

”Med tyske øjne” begynder den 17. april kl.21.50 med første afsnit af Flødeskumsfronten (1:3). Læs mere omFlødeskumsfronten ved at klikke hér.

Med tyske øjne på web

Påwebsitet dr.dk/medtyskeoejneog på DR2 Tekst TV side 530 er der fra den 15. april mulighed forat få et samlet overblik over, hvilke programmer der indgår itemaet, og hvornår de sendes. På websitet er der desuden mulighedfor at debattere temaet og de enkelte programmer og bidrage medegne erfaringer om krigens afslutning.

Facebook
Twitter