’Mit Afghanistan’ får pris for bedste dokumentar

Prisen for bedste dokumentarfilm gik onsdag til DR2-dokumentaren ’Mit Afghanistan’ på filmfestival i Bruxelles. Den bliver nu genudsendt på DR2.

Prisen for bedste dokumentarfilm gik onsdag til DR2-dokumentaren ’Mit Afghanistan’ på filmfestival i Bruxelles. Den bliver nu genudsendt på DR2.

DR2-dokumentaren ’Mit Afghanistan – Livet i den forbudte zone’ fik onsdag prisen for bedste dokumentarfilm på den internationalt anerkendte One World International Human Rights Festival i Bruxelles.

I dokumentaren går den dansk-afghanske journalist Nagieb Khaja på jagt efter det virkelige Afghanistan, sådan som det opleves af landets befolkning.  Han får adgang til civile afghaneres hjem, kun udstyret med en masse mobilkameraer, som han får smuglet gennem ind i landet. Ude i landsbyerne får beboerne selv kameraerne i hånden og filmer deres liv og hinanden.

Humor, alvor og empati

Instruktøren Nagieb Khaja har tidligere fortalt, at han lavede dokumentaren, fordi han var træt af, at udenlandske medier aldrig fik set den rigtige virkelighed i Afghanistan.

”Når udenlandske medier har fået adgang til områder uden for de sikrede zoner i storbyerne, har det være på såkaldte ”embeddede” ture, hvor militærets tilstedeværelse skræmmer de lokale fra vid og sans og umuliggør, at de kan udtrykke deres sande holdninger til de udenlandske medier.”

DR2-redaktøren Mette Hoffman Meyer er glad for prisen og forstår godt, at dokumentaren fik den.

”Nagieb har en enestående indsigt, forståelse og adgang til livet for den almindelige afghaners dagligdag. ’Mit Afghanistan’ giver med humor, alvor og empati et unikt indblik i livet bag nyhedsstrømmen,” siger hun.

Almindelige afghaneres stemme

Juryen begrundede netop valget af ’Mit Afghanistan’ med, at det er en anderledes fremstilling af det krigshærgede land:

”I stedet for fjendebilleder, ofre og krigsstatistik viser Nagieb Khaja os almindelige landmænd, kvinder og børn som alle kan relatere til. De er langt fra mediernes søgelys og international opmærksomhed, mens de – ofte forgæves - forsøger at skabe en normal dagligdag i en meget unormal krig.”

I begrundelsen bliver der også lagt vægt på, at filmen får publikum til at tænke selv.

”’Mit Afghanistan' efterlader publikum med spørgsmålet om, hvad konflikten i virkeligheden handler om - og hvorfor situationen er løbet så løbsk.”

’Mit Afghanistan – Livet i den forbudte zone’ bliver genudsendt tirsdag den 4. juni klokken 20.30 på DR2.

1. Mathias Aleksander Olsen
Pressekontakt: Yderligere oplysninger