Mit Afrika - syvdobbelt Oscar-vinder med Meryl Streep

Karen Blixen-filmen med Meryl Streep og Robert Redford. En syvdobbelt Oscar-vinder om en stærk kvindes kamp for kærligheden og den tilværelse, hun har bygget op fjernt fra fædrelandet.

Karen Blixen-filmen med Meryl Streep og Robert Redford. Ensyvdobbelt Oscar-vinder om en stærk kvindes kamp for kærligheden ogden tilværelse, hun har bygget op fjernt fra fædrelandet.

Karen Blixen-filmen "Mit Afrika" med MerylStreep og Robert Redford blev den store triumfator vedOscar-uddelingerne i 1985. Den vandt både prisen som bedste film ogfor bedste instruktion, manuskript, fotografering og musik. Ogpublikum tog også usædvanlig godt imod filmen, især herhjemme, hvorden blev en langtidssucces af dimensioner og var med til at bringeinteressen for Karen Blixen op på nye højder.

Filmen er ikke udelukkende baseret på KarenBlixens egen berømte, åndfulde be­retning om sit liv i Kenya, "Minafrikanske farm". Kurt Luedtkes manuskript lader sig frit inspirereaf denne bog, men også af to biografier, Judith Thurmans "KarenBlixen. En fortællers liv", og Errol Trzebinskis "Til sidst talertavsheden" om Bror Blixen-Finecke.

Atten eventyrlige år

"I had a farm in Africa", lyder filmensomkvæd. Det er med disse ord, den aldrende Karen Blixen fremkaldersine erindringer om atten eventyrlige år på den kaffefarm i Kenya,hun kom til at lede, og som bragte hende i kontakt med en indfødtbefolk­ning, hun lærte at respektere dybt.

Kærlighedsskuffelse og åndenød i et indelukketdansk borgermiljø bringer i 1913 Meryl Streeps Karen til Afrika.Hun afvises af Hans Blixen-Finecke, men gifter sig i stedet medhans tvillingebror Bror - et valg, der får fatale følger.

For det viser sig hurtigt, at Bror mere er encharmerende playboy og kvindejæger end den farmer, der ved Karensside skal drive gården i Kenya. Det bliver Karen, der kommer til attage ansvaret for farmen, og forholdet til Bror forværres, da hunop­dager, at han har smittet hende med syfilis.

Romantisk kærlighed

Karen forelsker sig i storvildtjægeren,flyveren og vovehalsen Denys Finch Hatton, spillet af RobertRedford, og det er denne romantiske kærlighed, der er filmenskerne. Denys tryllebindes af Karens fortælletalent, men er ellersen fri fugl, som ikke lader sig binde i et fast forhold. Og ogsådenne kærlighed ender tragisk for Karen.

"Mit Afrika" maler med den brede pensel i sinfortælling om en dristig, karakterstærk og højt begavet kvinde, derformåede at tage sin skæbne på sig og forvandle den til et eventyr.Filmen er både romantisk kærlighedshistorie og en flot, farverigskildring af et svundent Afrika, hvor aristokrater og afrikanereomgås med gensidig respekt.

Den berømte østrigske teaterskuespiller oginstruktør Karl Maria Brandauer blev Oscar-nomineret for sinfremstilling af Bror Blixen-Finecke. Også Meryl Streep blevOscar-nomineret, og hendes til lejligheden tillærte danske accentvakte megen op­mærksomhed.

Filmens instruktør er Sydney Pollack, hvisstørste succeser ellers er Dustin Hoffman-komedien "Tootsie" og TomCruise-thrilleren "Firmaets mand".

Originaltitel: Out of Africa.

FacebookTwitter