Monster – Oscar-belønnet autentisk drama med Charlize Theron

Charlize Theron modtog en Oscar for sit hudløse portræt af seriemorderen Aileen Wuornos i det rystende og bevægende drama ”Monster”.

Charlize Theron modtog en Oscar for sit hudløse portræt afseriemorderen Aileen Wuornos i det rystende og bevægende drama”Monster”.

”Dette er én af de største præstationer ifilmens historie”.

Så fornemt bedømmer den anerkendtefilmkritiker Roger Ebert Charlize Therons opsigtsvækkendepræstation i dramaet ”Monster”. Her lader Theron os komme helt indunder huden på den prostituerede Aileen Wuornos, der i 2002 blevhenrettet for mordene på syv mænd efter 12 år på dødsgangen. Ikkesiden Robert De Niro tog 30 kilo på under optagelserne til ”RagingBull”, har en skuespiller undergået en så gennemgribende fysiskforvandling i forbindelse med en filmrolle. Den fra naturens håndmodel-smukke Theron er nærmest ukendelig som Aileen Wuornos. Therontog 15 kilo på til rollen og blev udstyret med falske, dårligetænder og et kraftigt lag sminke, der gør hendes øjne tunge ogtrætte. Og så lærte hun at mestre et kropssprog som en kvinde, derikke rigtig føler sig hjemme i sin egen krop. Men Theronspræstation er mere end sminke og teknik. Hun nærmest ER AileenWuornos.

Bag overskrifterne

”Monster” går bag de sensationsprægedeoverskrifter for at tegne et nuanceret billede af kvinden, der blevkaldt USA’s første kvindelige seriemorder. Aileen Wuornos’ barndomer en rædselsberetning om manglende omsorg, tæv og seksueltmisbrug. Hun bliver smidt ud hjemmefra, da hun bliver gravid som13-årig, kun for at opdage, at den eneste måde, hun kan tjene pengepå, er som landevejsluder.

Filmen følger Aileen i den periode af hendesliv, hvor hun finder sin første og eneste kærlighed. På en barmøder hun den unge, troskyldige Selby (spillet af en fremragendeChristina Ricci), der er blevet sendt ned til sin gudsfrygtigetante for at blive kureret for sin homoseksualitet. Ligesom Aileendrømmer Selby om at være elsket, og sammen forsøger de to ungekvinder at begynde på en frisk. Aileen går på jagt efter et rigtigtjob, men oplever i stedet den ene ydmygelse efter den anden. Hunbegynder igen at arbejde som luder, men den kogende vrede inde ihende kan ikke længere kontrolleres. En af Aileens kunder slårhende halvt fordærvet. I selvforsvar skyder og dræber hun ham,hvorefter hun tager hans bil og penge. Det bliver det første af enlang række rovmord på de sexkunder, der samler Aileen op langslandevejene.

Hollywood har længe været optaget afseriemordere, men ”Monster” har ikke meget at gøre med thrilleresom ”Seven”, ”Copycat” og ”Kiss the Girls”. I ”Monster” får uhyretet menneskeligt ansigt - ikke mindst takket være Charlize Theronshudløse spil. Fuldt fortjent indbragte rollen hende både en Oscarsamt en Sølvbjørn ved Berlins filmfestival.

Originaltitel: Monster.

Facebook
Twitter