MusikTema om Radio Mercur

P4 tager lytterne med på en radiofonisk rejse tilbage til tiden omkring 1958,hvor Radio Mercur brød radiomonopolet fra et skib i Øresund. I løbet af fem udsendelser byder MusikTema på lydklip, interviews, og masser af musik fra den historiske radiostation.

  • Gammeldags transistorradio. (Foto: © DR Arkiv, Type 1)
  • Florian Fastina har tilrettelagt udsendelsen om musikfestivalen i San Remo. (Foto: © Christina Vorsholt, Type 1)
1 / 2

P4 tager lytterne med på en radiofonisk rejse tilbage til tidenomkring 1958,hvor Radio Mercur brød radiomonopolet fra et skib iØresund. I løbet af fem udsendelser byder MusikTema på lydklip,interviews, og masser af musik fra den historiske radiostation.

P4 sender på mandag 6. september kl. 21.03 (ogde følgende mandage) den første af fem udsendelser om Radio Mercurmed musik og historier fra dengang for 45 år siden, hvorkommercielle pirater brød radiomonopolet. Det skete i ly afinternationalt farvand, da Radio Mercur begyndte at sende popmusikfra et skib i Øresund. Året var 1958, og lytterne havde på dettetidspunkt kun Statsradiofoniens to radioprogrammer at vælge imellem– og det ene kun i aftentimerne. Det er en rejse tilbage til dennetid, de to radiofoniske arkæologer Florian Fastina og AllanKrautwald tager lytterne med på.

Historien bliver fortalt gennem lydklip,reklamer, interviews og masser af musik fra Radio Mercurs fireårigehistorie. Også de mange anekdoter fra tiden er med til tegnebilledet op: F.eks. fortællingen om, hvordan en juleand satteradiostationen ud af spillet, om Mercurs første sender bygget af encykelsmed fra Birkerød, og om besøget af kongens foged – der endtemed at blive interviewet. Men først og fremmest bliver det etgenhør med eksempler på en række programmer, som på det tidspunktvar nyskabende og banebrydende.

Det, der tog sin begyndelse i sommeren 1958,skulle vise sig at få vidtrækkende konsekvenser. Det satte enudvikling i gang, der kom til at præge udviklingen af såvel dansksom europæisk radio i de kommende årtier. Blandt andet var RadioMercur den direkte årsag til, at DR fik sin tredje radiokanal 1.januar 1963 – dengang hed den Danmarks Musikradio, nu P3.