Nicaraguansk 'pro life' er livsfarlig

Abortloven i Nicaragua er strammere end i Vatikanstaten. Og selvom landets katolske kirke er 'pro life', kan loven koste gravide kvinders liv.

Forud for præsidentvalget i 2006 indgik den tidligere socialistiske revolutionsleder Daniel Ortega et samarbejde med den katolske kirke i Nicaragua for at sikre stemmer blandt landets stærkt troende. Ortegas Sandinistparti og kirken har ellers traditionelt været modstandere.

Ortega blev præsident, og Nicaraguas parlament gennemførte en alvorlig lovstramning, der betyder, at alle former for abort - selv den såkaldte provokerede medicinske abort - kan sende den gravide og de involverede læger i fængsel i otte år. Nicaraguas abortlovgivning er således strammere end selv Vatikanstatens.

Med dokumentarfilmen 'Kirken, kampen og den farlige abort' giver den danske instruktør Andreas Johnsen et rystende indblik i lovens menneskelige omkostninger. Filmen følger bl.a. en kvindelig abortlæge, som løber løber en kolossal risiko for at hjælpe fattige kvinder og unge piger, der enten er blevet gravide efter en voldtægt eller risikerer at dø, hvis de gennemfører deres graviditet: Gynækologen ’Eva’, der i skjul og under dæknavn hjælper nogle af de kvinder, der har livet på spil fysisk eller psykisk på grund af deres graviditet.

Tilrettelagt af Andreas Johnsen, produceret af Pausefilm. Originaltitel 'Murder'.

Facebook
Twitter