Nøddebo Præstegaard - eviggrøn julekomedie

Nøddebo Præstegaard fra 1974 er en munter version af den evigt populære folkeklassiker på scene og lærred om den gode gammeldags jul i Nøddebo.

Nøddebo Præstegaard fra 1974 er en munter version af den evigtpopulære folkeklassiker på scene og lærred om den gode gammeldagsjul i Nøddebo.

Det er Poul Bundgaards pastor, der  byder deglade studenter indenfor til julefest i Nøddebo Præstegaard medsangen:

Velkommen velsignede drenge velkommen hver eneste gæst. Hvor har vi dog ventet Jer længe, men nu bli´r her glæde og fest.

Bundgaard synger også julesangen Børn ogvoksne, der i kærlig krans rundt om juletræet vandre. Så her gøresalt for at bringe seerne i den rette festlige julestemning.

Det er farve-filmatiseringen fra 1974, detdrejer sig om – en munter version af den evigt populærefolkeklassiker på scene og lærred om den gode gammeldags jul iNøddebo.

Spøg og ballade

Til Nøddebo drager tre studerende brødre fraRegensen i København.

De to ældste er henholdsvis jurist og teolog,mens den yngste, Nicolaj, mest er oplagt til spøg og ballade – oghar et godt øje til de to kønne præstedøtre. Hvordan kan han vælgeden ene uden at skuffe den anden? Den unge mand er dog lidt forselvsikker, for hans to brødre har også deres at skulle have sagt iden sag.

Jule-komedien blev første gang filmatiseret isort-hvid i 1934 – en version, der i mange år var fast inventar ibiograferne ved juletid. Men det er altså den nyeste farve-udgaveaf Elith Reumerts gamle skuespil, DR1 viser, med Lars Høy som denmuntre spilopmager Nicolaj og Lisbet Dahl og Merete Volstedlund somde yndige og søde præstedøtre.

Poul Bundgaard og Birgitte Federspiel erpastor-ægteparret, der sørger for julehyggen i Nøddebo, og ibiroller ses så gode navne som Arthur Jensen, Judy Gringer, UlfPilgaard, Paul Hagen, Kirsten Rolffes og Karl Stegger.

Det er en af dansk film mest produktiveinstruktører, Peer Guldbrandsen, som står for genindspilningen.Guldbrandsen har taget sig en del friheder med den oprindeligetekst, der stammer fra en roman af Henrik Scharling, som ElithReumert – skuespilleren Poul Reumerts far – dramatiserede.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk