Nordvision får fire år mere i København

Det nordiske tv-samarbejde fortsætter med at have hovedkontor i DR Byen frem til 2015, og generalsekretæren hedder fortsat Henrik Hartmann fremover.

  • Mikael Skog, Henrik Hartmann og Mikael Horvath fra Nordvisions kontor i København. Kontoret bliver ved med at være i DR Byen til 2015. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Nordvisions kontor i DR Byen - Mikael Skog, Henrik Hartmann og Mikael Horvath. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
1 / 2

Det nordiske tv-samarbejde, Nordvision, får også hovedkontor i København de kommende fire år.

Generaldirektørerne og tv- /mediedirektørerne fra Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark har besluttet, at sekretariatet skal ligge i DR Byen frem til midten af 2015, og at Henrik Hartmann fortsætter som generalsekretær for Nordvision. I forvejen har sekretariatet haft til huse hos DR siden 2006.

Nordvision arbejder for at styrke public service i Norden ved at producere programmer i fællesskab, udveksle programmer og dele viden. Samarbejdet har eksisteret siden 1959, og lige nu generer det årligt omkring 4000 tv-programmer til tv-stationerne DR, NRK i Norge, RUV i Island, SVT og UR i Sverige, YLE i Finland, KNR i Grønland og KVF på Færøerne.

”Der har aldrig tidligere været en større udveksling og samproduktion af programmer i Norden, end der er nu, og det er der flere forklaringer på,” siger generalsekretær Henrik Hartmann, der uddyber:

”I alle lande har public service-stationerne åbnet nichekanaler, som DR for eksempel har gjort det med DR K, DR Ramasjang og DR HD. Der er også sket det, at tv-stationerne i Norden i stigende grad koncentrerer sig om primetime, og så efterspørger man blandt andet nordisk public service-stof til nogle af de øvrige tidspunkter på dagen.”

Gode eksempler på nordiske programmer, der bliver brugt på nogle af nichekanalerne er for eksempel kulturprogrammet ’Kobra’ fra Sverige og modeprogrammet ’Fashion’ på DR K.

  Telfonnummer: 35208234   Afdeling: Nordvisions sekretariat   Navn: Henrik Hartmann   Titel: Generalsekretær Anden kontaktperson Pressekontakt: Yderligere oplysninger

 

Nordvision-sekretariatet i DR Byen har tre medarbejdere og en freelanceansat projektleder – en dansker, en svensker, en nordmand og en finne.

”Udover at sendetiden bliver øget i de fleste af landene, er den væsentlige forklaring her, at stort set alt i samarbejdet nu er blevet digitaliseret. Hvor de fysiske bånd med programmer tidligere blev sendt med post fra land til land, kan vi nu overføre udsendelserne via nettet. Det har gjort arbejdet væsentligt nemmere, og også betydet, at de enkelte lande viser mere fra deres nordiske naboer. Nu mangler vi bare at lave en løsning, så programmer i HD også kan overføres på den måde,” forklarer Henrik Hartmann.

Egenproducerede programmer bliver i udgangspunktet udvekslet gratis mellem de nordiske landes tv-stationer, og det seneste år er der blevet udvekslet hele 35 procent flere udsendelser end året før. 35 procent mere udveksling

”En af de andre ambitioner, vi har med Nordvision i de kommende år, er, at skabe et digitalt knudepunkt mellem de nordiske tv-stationer, som vi kalder ’Nordisk Research Arkiv’. Hvis en medarbejder hos SVT i Sverige for eksempel er i gang med at lave et program om demens, Svalbard eller Berlin i 1930’erne, kan det være en fordel at vide, hvad de andre nordiske tv-stationer har i gemmerne om emnet, og måske kan det endda berige deres program også. Det vil vi arbejde videre med at lave, og medarbejdere i arkiverne i DR og hos NRK i Norge er allerede oplært i hinandens arkiver,” forklarer Henrik Hartmann.

Formaterne bliver så versioneret til de enkelte lande, og bagefter kan Nordvisions medlemmer sælge det til resten af verden, hvis nogen vil købe det. På børneområdet er det for eksempel tidligere sket med quizzen ’Amigo’, og lige nu viser DR programmerne ’Kom og leg’, hvor alle nordiske tv-stationer har lavet små tv-programmer om børnelege fra deres lande. Lege-programmerne er også et Nordvision-projekt.

”Et af områderne, som Nordvision kan dyrke mere i den kommende tid, er at investere i eller udvikle public service-tv-formater sammen. Det er dyrt og ressourcekrævende at gøre det alene, og i mange tilfælde vil formaterne kunne bruges i flere af de nordiske lande. Lige nu arbejder Nordvision med det første fællesnordiske faktaprogram, der har titlen ’Teenageboss’. Her får unge, der har sat sig i gæld, ansvaret for familiens økonomi, og tanken er så, at seerne kan følge, hvordan det går og lære af det,” forklarer Henrik Hartmann.

Hvor Nordvision-samarbejdet tidligere i høj grad handlede om at udveksle programmer gratis, forventer Henrik Hartmann, at noget af hovedfokus i de kommende fire år vil være på samarbejde, så programmerne kan gøres billigere.

Skabe nye formater

Facebook
Twitter