Nu er der en genvej til 'Godt dansk'

DR og Syddansk Universitetsforlag har udgivet en bog, der er tænkt som lidt af et flagskib inden for det sproglige arbejde.

  • Godt dansk bliver udgivet af DR og Syddansk Universitetsforlag den 11. marts (Foto: DR Multimedie © Type 1)
  • Bogen Godt Dansk udkommer fredag den 11. april 2008 (Foto: DR Multimedie © Type 1)
1 / 2

DR og Syddansk Universitetsforlag har udgivet en bog, der ertænkt som lidt af et flagskib inden for det sproglige arbejde.

For nogen betyder ’lemfældigt’, at noget er "skødeløst ogsjusket". For andre betyder det "skånsomt og mildt".

’Lemfældig’ er et såkaldt pendulord, der har skiftet betydningmed årene, og dem er der meget mere om i bogen ’Godt dansk’, som DRMultimedie og Syddansk Universitetsforlag udgiver på fredag den 11.april.

Men det er så langt fra det eneste ord, man kan støde på i den464 sider store lærebog, som kommer hele vejen rundt om nutidenssprog. Til den mere underholdende ende hører ord som ’blegverberi’og ’slattenhaleslaskeri’. Det første betegner sætninger, hvorverberne er for kedelige. Det andet er forfatteren PederSkyum-Nielsens betegnelse for, når helsætningerne bliver unødigtlange. ’Stavelseskannibalisme’ er forfatterens udtryk for, at viæder stavelser, så teater bliver til /tadå/, lillesøster til/lilsdå/, indianer til /njanå/, og billeder bliver udtalt/bedlå/.

Gode helsætninger, glemte ord, hadeord, klicheer, engelskelåneord, fyndord, forkortelser, kropssprog og netsprog er blotnogle af de mange andre emner og ord, som bogen også tager fatpå.

Lidt af et flagskib

’Godt dansk’ er tænkt og udviklet af Peder Skyum-Nielsen, der erprofessor i dansk mediesprog ved Syddansk Universitet. Og bogenrummer også kapitler af Ebbe Grunwald, der er lektor i danskmediesprog ved Syddansk Universitet og Ole Meisner fra Radioavisen,der i en årrække har været intern sprogkonsulent i DR Nyheder.

"Det er tanken, at den nye bog skal være lidt af et flagskibinden for det sproglige arbejde, og den henvender sig til alle, derønsker at blive bedre til at tale og skrive dansk. Det er enundervisningsbog, men der er noget at hente i den for alle," sigerredaktør Knud Gram Øllgaard fra DR Multimedie.

Han forklarer, at ’Godt dansk’-bogen er et bestillingsarbejdefra DRs daværende nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen, der i flere årstod i spidsen for DRs sprogarbejde. Bogen er således ensammenredigering og viderebearbejdning af de syv sproghæfter iserien ’Mediedansk’, som DR og Syddansk Universitetsforlagtidligere har udgivet.

DR får en sprogkonsulent

’Godt dansk’ udkommer netop i den samme uge, som regeringenssprogudvalg har afleveret sin rapport om det danske sprog tilkulturministeren. Rapporten kommer med en stribe forslag til,hvordan det danske sprog kan styrkes i uddannelsesverdenen, ierhvervslivet, i det offentlige og i EU.

Og også i DR er der særligt fokus på sproget for øjeblikket. DRsbestyrelse vedtog for nylig en plan, der blandt andet betyder, atder skal ansættes en sprogkonsulent. Ansøgningsfristen er den 21.april, og sprogkonsulenten skal blandt andet opbygge og uddanne etkorps af sprogambassadører, gennemføre og tilrettelægge sprogkurserfor DRs medarbejdere og i det hele taget organisere hele DRssprogindsats.

Test dig selv

"’Godt dansk’ udkommer på et tidspunkt, hvor mange taler om detdanske sprog. Hvis man også vil gøre noget ved det, er bogen etrigtigt godt sted at begynde. Det er meget populært at teste sigselv, og det kan man også i bogen, hvor der er mange opgaver ogøvelser, og ’Godt dansk’ slutter med ’Det store sprogtjek’, hvorbogens læsere selv kan teste, hvor de måske bør sætte ind rentsprogligt," forklarer Knud Gram Øllgaard.

linkether er der mulighed for at høre eksempler på godt mundtligtmediesprog.

’Godt dansk’: Peder Skyum-Nielsen med kapitler af EbbeGrunwald og Ole Meisner. Udgives af Syddansk Universitetsforlag ogDR, 464 sider, 349 kroner. Bogen kan købes på dr.dk/netbutik fra11.4.

FacebookTwitter