Nu kommer radioens arkivguld også på Bonanza

Henved 750 radioprogrammer fra DRs arkiv kan fra lørdag høres eller genhøres på dr.dk, og flere programmer kommer til den næste tid. Det betyder, at man for eksempel kan høre Radio Rita, P4-i-P1 og Ib Rehné, Cairo på ny.

  • Med dr.dk/bonanza indbyder DR fra 16. januar danskerne til at vælge de første 100 DR-programmer, der skal digitaliseres og offentliggøres. (© Type 1)
  • - med Casper Christensen. Farve-radio for voksne, som den kunne opleves på P3 for nogle år siden. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • P4 Ønskeradio sender lytterønsker fra Radioarkivets mange udsendelser. På billedet Gunnar 'Nu' Hansen og Jørn Hjorting i Morgennisserne på P3 11. december 1978. (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  • Han var krigskorrespondent i Mellemøsten i over 30 år. Hans navn er stadigvæk et slogan og i Ålborg er en restaurant sågar opkaldt efter: Ib Rehné - Cairo. (Foto: TVarc © Type 1)
  • Radio Rita kan også høres på Bonanza (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  • 1969 - Der raser diskussioner om, hvorvidt P3 skal have hitlister, men Jørgen Mylius bestyrer med sikker hånd "Top 10". Her med Anisette fra "Savage Rose". (Foto: DR © Type 1)
  • Gregorymysteriet lagde gaderne øde i 1955. Her er det Kjeld Jacobsen og Bendt Rothe. (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  • Kim Schumacher - kongen af firserne. (© Type 1)
  • Radioen bød på 'Gymnastik for damer' ved gymnastikinspektør Else Thomsen i 1926 (Foto: DR TV ARC © Type 1)
1 / 9

Henved 750 radioprogrammer fra DRs arkiv kan fra lørdag høreseller genhøres på dr.dk, og flere programmer kommer til den næstetid. Det betyder, at man for eksempel kan høre Radio Rita, P4-i-P1og Ib Rehné, Cairo på ny.

Hvad var det, der gjorde, at ’Gregory-mysteriet’ lagde gaderneøde i 1950’erne? Hvordan lød Radioavisen, da den første mand sattesine ben på månen i 1969, og hvad var det egentlig, speedsnakkerenKim Schumacher fik liret af i sendefladen på P3 i 1980’erne?

Dét - og meget mere - er der mulighed for fremover at udforskepå DRs netsted med arkivguld,www.dr.dk/bonanza.

På branchefestivalen Radiodays, der bliver holdt i denne weekendi DR Byen, kunne DR lørdag holde virtuel åbningsreception for enrelanceret udgave af Bonanza-sitet. Ændringen betyder, at en masseaf radioens arkivguld fremover også vil være at finde på netstedet,der blev lanceret den 16. januar i år. Her blev DRs brugere fra enstart bedt om at vælge de 100 tv-programmer fra DRs arkiv, som dehelst så digitaliseret først og lagt ud, så de kan ses på dr.dk. Ogsiden er endnu flere tv-programmer fra DRs gemmer kommet til.

750 programmer fra en start

”Ved premieren på Bonanzas radiodel gør vi cirka 750radioprogrammer og -klip tilgængelige, men det er kun enbegyndelse. Mange flere programmer kommer til i den kommende tid,”forklarer Thomas Klinkby, der er redaktør for Bonanza-sitet.

Han forklarer, at det er nogle af de programmer, som DR har fåetflest henvendelser fra brugerne om, som i første omgang bliver lagtpå Bonanza-sitet.

”Derudover er vi også på radiodelen gået genremæssigt frem, såder er indhold inden for satire, begivenheder, kendte stemmer,montager, portrætter, sport, radioøjeblikket og meget mere,”forklarer Thomas Klinkby.

Radioaviser og pausegymnastik

Blandt DRs radioprogrammer, der nu er mulighed for at genhøre,er for eksempel ’Radio Rita’, ungdomsprogrammerne ’P4-i-P1’,’Tæskeholdet’, ’Børneradio’ med for eksempel Carsten Overskovsfortællinger’, ’De ringer vi spiller’ og ’Morgennisserne’. Men ogsåradiosatire som ’Terkel i knibe’, Det Brune Punktums ’Hej, det ermor’-beskeder, gamle radiospil, ældre radioaviser, morgen- ogpausegymnastik og radiobøffer bliver lagt ud på Bonanza. Her vilkendte navne som ’Christian Winther, Washington” og ”Ib Rehné,Cairo” også få permanent plads, side om side med pausesignalet,rådhusklokkerne, Jørgen de Mylius’ første hitlister og de førsteudsendelser fra DRs regionalradioer.

Historisk aftale

På verdensplan er DRs Bonanza-site historisk, da Danmark er detførste sted i verden, hvor en medieinstitution som DR ogrettighedshaverne er blevet enige om en aftale om, hvordanarkivguldet kan gøres tilgængeligt. Aftalen har inspireret detøvrige Skandinavien, og aktuelt er BBC meget interesseret imodellen.

Også DRs brugere er stærkt interesserede i Bonanza.

”Vi har netop rundet 10 millioner glade gensyn i form afstartede program- eller klipstreams, og der har været enoverordentlig positiv respons fra brugerne. Samtidig kan vi ogsåse, at danskerne, som klikker ind på Bonanza, bliver på sitet ilang tid efter internet-målestok; nemlig 10 minutter,” siger ThomasKlinkby.

DRs chefredaktør for on demand-området, Nicolai Porsbo, glædersig over, at gamle radioprogrammer nu også bliver tilgængelige forDRs brugere.

Merværdi for licensen

”Vores uofficielle slagord for Bonanza er, at sitet er ”renmerværdi for licenskronerne”, og jeg må sige, at det aldrig harpasset bedre. Indholdet i DRs arkiver er en væsentlig del afdanskernes kulturhistorie, og fremover vil såvel tv- ogradioprogrammer kun være ét klik væk - uanset om man er forskereller bare har lyst til at få en spøjs eftermiddag med gyldnegenhør. Jeg er sikker på, at det nok skal blive populært, og vi vilfortsætte med at fylde masser af indhold på sitet i de kommende år,efterhånden som DR får mere og mere fra arkiverne digitaliseret,”siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter