Ny DR-serie om modstandskampen

Den 25. november sender DR K det første af i alt fire afsnit om modstandsbevægelsens hårde kerne.

Den 25. november sender DR K det første af i alt fire afsnit om modstandsbevægelsens hårde kerne. De kæmpede med livet som indsats. Men hvorfor blev det netop dem, der tog kampen op mod overmagten, og hvordan tog de springet fra dagligliv til kamp?

Besættelsestiden er en af de store og skelsættende begivenheder, som vi aldrig bliver færdige med, fordi den rører dybt i vores selvopfattelse som danskere. Det var et voldsomt menneskeligt og politisk drama i et land, hvor udviklingen normalt forløber nogenlunde fredeligt uden dramatiske konflikter. De fem år kaster stadig lange skygger i den politiske debat, og hver ny generation ser på den med nye øjne.

De medvirkende fra modstandsbevægelsen er Klavs Becker-Larsen, Per Mortensen, Jørgen Kieler og Povl Falk-Jensen. De fire programmer er skarpt fokuseret på den enkelte modstandsmand og hans motiver. Der er den purunge gymnasieelev, som laver sabotage, når forældrene tror, han er ude og spille skak med vennerne. Der er den medicinstuderende, som redder hundredvis af jøder, men selv ender i koncentrationslejr. Der er bankassistenten, der ender med at likvidere stikkere på åben gade, og der er lærlingen på B&W, der sprænger sin egen arbejdsplads i luften. Historierne er fortalt så konkret, at hver enkelt seer får mulighed for selv at sætte sig ind i situationen i 1940 - 45 og gøre op med sig selv: hvad ville jeg selv have gjort i den situation? Og tror vi selv på en sag så stærkt, at vi vil sætte livet på spil for den?

 

Mandag 25/11 kl. 21 på DR K:

Modstandskampens sidste vidner (1:4)

Klavs Becker-Larsen

Det er ikke tilfældigt, at den 15-årige Klavs Becker-Larsen melder sig i modstandskampen under den tyske besættelse. Han er direkte efterkommer af den gamle søhelt fra Napoleonskrigene, Peter Willemoes, og mindet om helten holdes i hævd i familien. Becker-Larsen bliver sabotør og kommer i ildkamp med danske nazister.

Mandag 2/12 kl 21 på DR K:

Modstandskampens sidste vidner (2:4)

- Per Mortensen

Det brænder i den unge B&W-lærling Per Mortensen for at få sat en stopper for B&Ws leverancer af krigsmateriel til tyskerne. Som 19-årig udfører han den hidtil største sabotageaktion i Danmark, og han bliver kendt som storsabotøren ”Tom”.  Men hvordan undgår han henrettelse, da tyskerne finder ham?

 

Mandag 9/12 kl 21 på DR K:

Modstandskampens sidste vidner (3:4)

Jørgen Kieler

Efter at have deltaget i redningen af de danske jøder i oktober 1943 bliver sabotøren og modstandsmanden Jørgen Kieler fanget af tyskerne, og der bliver sat en dato for hans henrettelse. Kieler redder sig mirakuløst i sidste øjeblik, men kun for at havne et sted der er værre end døden.

Mandag 16/12 kl 21 på DR K:

Modstandskampens sidste vidner (4:4)

Povl Falk-Jensen

Povl Falk-Jensen er den modstandsmand, der likviderer flest stikkere og tyskerhåndlangere under besættelsen. Men det bliver aldrig rutine at dræbe et andet menneske, heller ikke selvom offeret er stikker for Gestapo eller medlem af et dansk-nazistisk terrorkorps.

 

1. Charlotte Gylstorff Pressekontakt: Yderligere oplysninger

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk