Ny julekalender på DR - 'Julestjerner'

DRs julekalender i år er lavet af Wikke-Rasmussen. Den hedder 'Julestjerner' og er på 25 afsnit...

Michael Wikke og Steen Rasmussen har lavet årets julekalender på DR1. For første gang er der 25 afsnit i julekalenderen.

Wikke Rasmussens egne ord
Hvad gør man, når ens elskede hjem i ens elskede storby pludselig skal rives ned, fordi højhuset har det med at svaje faretruende blæsevejr?                                                                                                                              

Man bliver nødt til at flytte. Og det er præcis hvad 13-årige Sus (Martine Hjejle) fra Brøndbyøster kommer ud for den 1. december. Og det er hun absolut ikke glad for. Ligesom hun heller ikke er glad for at skulle sige farvel til sit elskede BMX cykel team, 'Shooting Star Crew', og skifte storbyen ud med et gartneri langt ude på landet. Helt derude, hvor skolerne og den offentlige transport spares væk, og mobilselskaberne endnu ikke har en mast, der kan sikre ordentlig dækning.                                                                                                                                    

Det gør ikke julestemningen bedre, at hendes far, tømreren John (Rasmus Bjerg), fyres fra 'Dansk Snakkesammen Køkken', fordi der ikke længere er ret mange, der taler sammen i deres køkkener.                                               

Og for at gøre alting en lille smule mere nervepirrende skal Sus' mor, den sangglade Maria(Szhirley), føde om et lille øjeblik. Men julelykken tilsmiler øjensynlig familien, da den arver grand-onkel Julius' gartneri i landsbyen Brorfelde. Gartneriet hedder 'Blomsterland' og ser meget smukt og frodigt ud, i hvert fald på det indrammede luftfoto fra de tidlige 1960'ere.

På toppen af den smukke Brorfelde bakke ligger det nedlagte Observatorium, som engang var førende i landet. Heroppe står stadig det enorme Smith teleskop i et af de tre observatorietårne. Men fremtiden er usikker. Hele området skal sælges og den lokale grusgrevinde, Vera Grus, (Birthe Neumann) er meget interesseret i at overtage alt og udvide sin i forvejen imponerende grusgrav.

Hun er en handlekraftig kvinde, kvik i replikken, og så forstår hun at tumle en gravemaskine. Hendes ungdomsven, Bjarne, (Steen Stig Lommer) er både Brugsbestyrer og lokal betjent og en noget pernittengryn og regelret herre. Han har sat sit liv på standby og forholder sig udelukkende til lovgivning, regler og ting, der kan bevises.  Men Bjarne skal i løbet af december opleve ting, han ikke i sin vildeste fantasi havde troet muligt.

I Brorfelde ligger også Forsamlingshuset, hvor den - efter eget udsagn - legendariske rockmusiker Big-J (Troels Lyby) forsøger at holde kreditorerne fra døren samtidig med han er alenefar for 13-årige Bob (Igor Svideniouk), som både hjælper i Forsamlingshusets køkken og finder sin cello frem og akkompagnerer Big-J, når han søger tilflugt ved sit elskede Hammond P100 orgel. Bobs mor forsvandt juleaften for 7 år siden oppe ved Observatoriet og er ikke set siden, men Bob ved, hun er derude et sted.

Måske har han ret… Men frem for alt er Bob en stor amatør astronom. Han ved alt om universet og stjernehimlen over Brorfelde og anvender det store teleskop i observatoriet som sit eget for at udforske himmelrummet.

Over for Brugsen ligger Kims Diesel. Her har den kvindelige lastvogns mekaniker Kim (Caroline Henderson) både værksted og café. Hun bor sammen med sin 9-årige søn Tom (Sebastian Teschemacher), som viser sig at være en opfindsom teknisk begavelse -  og som i øvrigt driver Bjarne Betjent til vanvid med sine jule påfund. Især når han optræder som sit alter ego: Vampyrnissen. Men Tom længes også efter manden i den store hvide truck, som er den far han ikke kan huske at have set.

Netop da Sus ankommer til Brorfelde, dukker en helt ny funklende stjerne op på himlen.

En stjerne, som Bob aldrig har set magen til før. Og sammen med Sus og Tom sætter han sig for at finde ud af, hvad det er.                              

Mens den nye stjerne vokser begynder der at ske mystiske ting i byen. Ikke mindst for Vera Grus og Bjarne Betjent. Og Big-J forandres som ved et trylleslag, da han første gang ser stjernen i Bobs teleskop. Han ser i bogstaveligste forstand lyset og får ideen til at komponere en julemusical, 'Soul Jul', som skal samle hele Brorfelde og redde Forsamlingshusets økonomi. Musicalen skal bygges løst på Juleevangeliet. 
                                                                                                                                

Søstrene Mormor (Vigga Bro og Daimi Gentle) kører rundt på en gammel Ferguson traktor og tager varsler af stort og småt. De er begge to Bobs mormødre, men ingen kan få at vide, hvem af dem, der er 'den rigtige'.

Inviterer seerne til direkte transmsission

                                   

Søstrene Mormor er kloge koner, som dyrker traditionerne og lever i pagt med naturen, og så er de altid i højt humør. De ved også en masse om 'nisserne i bakken'. Kort sagt: et par livskloge mormødre som vi alle sammen burde ha'.

Trods store udfordringer undervejs lykkes det at skabe en musical, som skal have premiere for en fyldt sal i Forsamlingshuset den 25. december.  
         

- Vi inviterer seerne med til en direkte transmission fra Brorfelde Forsamlingshus 1. juledag. Og med dette ekstra 25. afsnit af årets DR julekalender markerer vi, at det i år er 50. gang DR sender TV julekalender, siger producent Sven Clausen.

- Selvom 'Julestjerner' er en julekalender båret af humor, tager vi universet alvorligt. Alle de utrolige ting og fænomener, der optræder i historien baserer sig på eksakt viden.  Det er nemlig grundtanken, at 'Julestjerner' ud over at være underholdende og samle store og små foran skærmen også skal viderebringe viden om universet omkring os, siger Wikke Rasmussen - i kor.                                                                                                                                           

Og så skal der naturligvis synges! Af gode sangere, dygtige skuespillere - og af alle derhjemme foran skærmen. Vi lover, at alt ender, som det skal - selvom det holder hårdt.
For husk: Julen er hjerternes fest!

Første afsnit sendes 1. december klokken 19.30 og sidste afsnit sendes 25. december klokken 19.30. Denne julekalender er nemlig på 25 afsnit.

 

1. Anne Sofie Christensen Bau
Pressekontakt: Yderligere oplysninger