Nyt ’21 Søndag’ med skarpere magasin-profil

Fra den 10. januar udkommer ’21 Søndag’ med nyt koncept og nyt udtryk, der skal understrege, at det er DR Nyheders unikke journalistiske flagskib.

  • - Det er en fantastisk følelse at stå i spidsen for ’21 Søndag’, siger magasinets faste vært Kåre Quist. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  • Den ene ende af studiet er blevet omdannet til et såkaldt greenscreen-område, som betyder, at den scenografi, som vært Kåre Quist befinder sig i, for en stor dels vedkommende vil være virtuel, det vil sige genereret af en computer. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  • - Jeg glæder mig helt vildt til de muligheder, der åbner sig med de nye, avancerede grafiske muligheder, der udvider rammene for, hvordan vi kan formidle på en levende og spændende måde, siger Kåre Quist. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
1 / 3

Søndag den 10. januar er det et nyt ’21 Søndag’ på DR1, der møder seerne. Hidtil har ’21 Søndag’ lænet sig kraftigt op ad TV-Avisens udtryk med samme jingle, studie og grafik, men nu får DR Nyheders journalistiske flagskib sin helt egen indpakning. Det skal gøre det tydeligere, at ’21 Søndag’ er en udsendelse, der adskiller sig markant fra TV-Avisen, både når det gælder form og funktion.

Om fornyelsen siger DR’s nyhedsdirektør Sandy French:

- Vi vil gerne gøre det klart for seerne, at det, vi præsenterer for seerne søndag aften, ikke bare er endnu en nyhedsudsendelse i rækken. ’21 Søndag’ er ugens mest eksklusive tv-tilbud fra DR Nyheder, og det skal det nye udtryk være med til at understrege.

Fra nyhedsudsendelse til magasin

I det nye koncept understreges det, at ’21 Søndag’ netop ikke er en nyhedsudsendelse, men derimod et aktualitetsmagasin. Visuelt kommer det til udtryk ved, at der er lånt greb fra de trykte magasiners univers i form af for eksempel en mere markant grafisk indpakning og brugen af ’forsider’ og ’opslag’ til at illustrere historierne med. Og indholdsmæssigt betyder det et løfte til seerne om, at programmet hæver sig over den daglige nyhedsstrøm, så det forklarer, udfordrer, illustrerer og perspektiverer de store historier og tendenser. 

- Som aktualitetsmagasin skal ’21 Søndag’ være kendetegnet ved eksklusivitet, grundighed og relevans. Det vil sige originale vinkler og afsløringer, forklaringer, der gør os klogere, og en historie skal altid være vigtigt for den enkeltes liv eller for forståelsen af den verden, vi lever i, siger Sandy French.

Klar til streaming

Ambitionen er stadig, at ’21 Søndag’ skal have et skarpt fokus på de helt aktuelle dagsordner og de største historier i tiden. Men det bliver for eksempel et farvel til de korte nyhedsopdateringer, som indtil nu også har været en del af ’21 Søndag’. Håbet er at skabe udsendelser, der også kan streames, så de har et liv i dagene og ugerne efter premieren.

- DRTV er fremtidens hovedindgang for DR’s tv-indhold, så derfor er det en strategisk målsætning for os at sikre et tydeligt public service-aftryk med et nyheds- og aktualitetstilbud på streamernes præmisser. Og der ved vi, at hemmeligheden ved streaming er godt fortalt tv, hvilket netop er ambitionen for ’21 Søndag’, siger Sandy French.

I det grønne værelse

Det første seerne vil lægge mærke til, når de tænder for ’21 Søndag’ den 10. januar, vil være det nye studie. Det foregår dog i præcis det samme studie, hvor der til daglig bliver produceret TV-Avisen. Men den ene ende af studiet er blevet omdannet til et såkaldt greenscreen-område, som betyder, at den scenografi, som vært Kåre Quist befinder sig i, for en stor dels vedkommende vil være virtuel, det vil sige genereret af en computer.

- Det er en unik feature, der giver nye muligheder for formidling af vores historier, og som skaber et rum med sin helt egen identitet og fornemmelse. Scenografien og brugen af den nye teknologi skal både skabe et indbydende rum, men også hjælpe til at forklare og skabe forståelighed. Vores grafik er aldrig bare til pynt, men skal altid have en funktion, der understøtter de historier, som vi gerne vil fortælle, siger Sandy French.

Udgangspunktet er en grundscene, hvor værten kan præsentere historierne med billeder, grafer, videobidder og illustrationer. Men på sigt bliver det muligt at modellere naturtro universer, så studiet kan omformes til hvad som helst. Det betyder, at hvis historien kalder på det, kan der skabes fortællinger og forklaringer, der for eksempel foregår på en bjergtop, ude i rummet eller inde i et molekyle. Man vil dog som seer aldrig være i tvivl om det er et virkeligt eller virtuelt univers.

Kåre Quist i nye omgivelser

Det fornyede ’21 Søndag’ holder udover navnet fast i endnu et kendetegn, som ikke er til at komme udenom, nemlig vært og ankermand Kåre Quist. Han siger:

- Selv om jeg de sidste fem år har været på arbejde stort set hver søndag, glæder jeg mig til det hver eneste gang. For det er en fantastisk følelse at stå i spidsen for ’21 Søndag’, som jeg altid har haft et blødt punkt for. Jeg glæder mig helt vildt til de muligheder, der åbner sig med de nye, avancerede grafiske muligheder, der udvider rammene for, hvordan vi kan formidle på en levende og spændende måde.

Om programmets særlige kendetegn siger Kåre Quist:

- Det er, at ’21 Søndag’ insisterer på at fortælle hele historien, at det går i dybden og giver tid til det. Tid er en mangelvare. Når jeg går en tur og møder seere, oplever jeg også, at de fortæller, at de har et særligt forhold til ’21 Søndag’, fordi det giver tid og en særlig ro, inden man skal på arbejde igen om mandagen. Det afspejler sig også i seertallene. Derfor har jeg altid drømt om at blive vært på ’21 Søndag’.

FacebookTwitter