O Brother, Where Art Thou? - den første af to Coen-brødrene-film på DR2

Lænket sammen flygter tre venner fra lovens lange arm i 1920'ernes sydstater. På vej mod den skjulte skat møder de alt fra skønne kvinder til skydeglade gangstere i Coen-brødrenes originale komedie med George Clooney.

Lænket sammen flygter tre venner fra lovens lange arm i1920'ernes sydstater. På vej mod den skjulte skat møder de alt fraskønne kvinder til skydeglade gangstere i Coen-brødrenes originalekomedie med George Clooney.

Manuskriptet til ‘O Brother, Where Art Thou?’ er baseret påHomers ‘Odysseen’, og den er da også en rejseberetning, hvorhovedpersonen hedder Ulysses (Odysseus) og skal hjem til sin konePenny (Penelope), og på vejen møder vi bl.a. syngende kvinder(sirener) og en enøjet kæmpe (kyklopen Polyfem). Men Coen-brødrenestidligere film ‘Fargo’ var baseret på en sand historie, sombagefter viste sig at være falsk. Og det er lidt det samme her.Brødrene har aldrig læst ‘Odysseen’, og filmens titel henviser tilnoget helt andet.

I Preston Sturges' klassiske komedie ‘Med ti cent på lommen’ fra1941 drager en Hollywood-instruktør ud på landevejene for at oplevefattigdommen og bagefter lave et harmdirrende socialkritiskmesterværk med titlen ‘O Brother, Where Art Thou?’. Det krævernæppe den store sætteskippereksamen at regne ud, at brødrene Coener tættere på Sturges end Homer.

Hårcreme

Historien består af næsten selvstændige episoder, som alleminder om et eller andet, man kender andetsteds fra. Typisk fra entrediver-film, f.eks. med Clark Gable, periodens største stjerne,som George Clooney på forunderlig vis er kommet til at ligne tilforveksling. Det er vel også derfor, at Ulysses McGill (Clooney)hele tiden er på jagt efter den næsten uopdrivelige hårpomadeDapper Dan, så hans hår kan sidde lige så perfekt som Gables.

Ulysses befinder sig i en af de arbejdsbrigader, som fårfængselsopholdet til at gå med at grave sig igennem et landskab, såder måske engang kan blive anlagt en vej. Han har andre planer, somdog hæmmes af, at han er lænket sammen med to andretugthuskandidater. Skal der flygtes, så må de alle tre flygtesammen. Det gør de så, men lænkerne volder naturligvis nogleproblemer, som f.eks. da de prøver at springe på et kørende godstog…

Hængerøv

Ulysses vil egentlig bare hjem til sin kone. Men for at få deandre med fortæller han dem, at han har skjult byttet fra sitsidste kup. Det giver så til gengæld andre problemer, men inden danår de at undslippe et brændende hus, lovens lange arm, skydegladegangstere, Ku Klux Klans flammende kors, dommedagsprædikanter,bibelsælgere og korrupte politikere foruden forførende kvinder ogdjævleblændte banjospillere.

Filmens lydspor er en samling af periodens mest forrygendemusik, bluegrass, blues, jazz, country og gospel. Og et afhøjdepunkterne i de tre flygtninges oplevelser er deres helttilfældige og uønskede succes som sanggruppen Drenge Med Hængerøv,hvor de for at undgå opdagelse bl.a. må optræde med vildt kunstigeskæg over for et publikum, som er klar til at plaffe løs mod enhverpå flugt fra loven.

Joel og Ethan Coen er kendt for deres tossede humor og anerkendtfor deres kunstneriske originalitet - to ting, som ellers sjældentgår sammen. Næsten alle deres film har været nomineret på deneksklusive Cannes Filmfestival, og flere har vundet.Westernthrilleren ’No Country for Old Men’ gik dog tomhændet fraCannes, men til gengæld hjemtog den hele fire statuetter ved sidsteårs Oscar-uddeling, deriblandt priserne for bedste film og bedsteinstruktion.

Mange af brødrenes film er en homage til amerikansk1930-40'er-film. F.eks. er både ‘Blood Simple’ og ‘The Man WhoWasn't There’ film noir, ‘Miller's Crossing’ en klassiskgangsterfilm og ‘Intolerable Cruelty’ - som også har George Clooneyi hovedrollen - en screwball-komedie i moderne gevandter.Sidstnævnte film kan opleves på DR2 to dage efter ’O Brother, WhereArt Thou?’.

Brødrene Coen på DR2:

O Brother, Where Art Thou? - mandag 27. april kl.20.30Intolerable Cruelty - onsdag 29. april kl. 20.30

FacebookTwitter