Once Upon a Time

600 medvirkende. 35.000 tilskuere. En gigantisk scene på 900 m2. 300 forskellige kostumer. 20 tv-kameraer og tre OB-vogne. Alt dette er klart, når DR transmitterer Danmarkshistoriens største tv-show nogensinde: Det officielle åbningsshow ”Once Upon a Time” i Parken.

 • Omdrejningspunktet i showet bliver seks små film, der dramatiserer digterens liv og som binder en tråd til eventyrene på scenen. Rollen som H.C. Andersen spilles af kongelig skuespiller Henrik Koefoed. (Foto: Henrik Dithmer © Type 1)
 • Aftenens vært er Connie Nielsen (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
 • Tina Turner var med på scenen i det store show "Once Upon a Time" i Parken i anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
 • Olivia Newton-John synger i Parken til HCA-showet den 2. april 2005 (Foto: HAVE PR © Type 1)
 • Aftenens vært er Connie Nielsen (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
 • Omdrejningspunktet i showet bliver seks små film, der dramatiserer digterens liv og som binder en tråd til eventyrene på scenen. Rollen som H.C. Andersen spilles af kongelig skuespiller Henrik Koefoed. (Foto: Henrik Dithmer © Type 1)
1 / 6

600 medvirkende. 35.000 tilskuere. En gigantisk scene på 900 m2.300 forskellige kostumer. 20 tv-kameraer og tre OB-vogne. Alt detteer klart, når DR transmitterer Danmarkshistoriens største tv-shownogensinde: Det officielle åbningsshow ”Once Upon a Time” iParken.

Det pompøse show sætter den otte månederlange, verdensomspændende fejring af H.C. Andersens 200 årsfødselsdag i gang. Forud er gået næsten to års planlægning af H.C.Andersen 2005 Fonden, DR og det engelske produktionsselskabInitial, der regnes for et af verdens førendetv-produktionsselskaber.

I månedsvis har kostumedesignere, syersker,scenografer, håndværkere, producere, film-folk og det kreative teamaf instruktør, koreograf og komponist arbejdet hårdt for at få alledetaljer af showet klar til d. 2. april. I ugen op til showetflytter hele produktionen ud i Parken, hvor de mange hundredeproduktionsfolk vil arbejde i døgndrift, herunder 20 kameramænd,130 teknikere og produktionsfolk, 12 lysteknikere, 10 make-upartister, 10 påklædersker og ca. 600 medvirkende på scenen.

Eventyr i Parken

Parkens indre er til lejligheden transformerettil et eventyrunivers, hvor publikum vil føle sig henført til H.C.Andersens magiske eventyrverden. Når publikum kommer ind i arenaen,vil de blive mødt af et overvældende syn, der formentlig vil få demtil at glemme, at de sidder på et fodboldstadion. I den ene ende afarenaen troner en gigantisk 80-meter bred hvid scene på i alt 900m2 med en lang catwalk til optrædende artister, der nærmest vælterud mod publikum. På scenen placeres fire 19-meter højeistaplignende søjler, der kan belyses både indefra og udefra. De ialt fire søjler bliver både før og under showet en central del afParkens scenografi og vil som en slags magiske søjler skiftevisligne bl.a. vældige træer i en mørk skov, tang i det dybe hav,brændende flammer og istapper i et sneklædt vinterlandskab. Etandet centralt element i Parkens scenografi er en gigantiskLED-skærm på scenens bagvæg på hele 312 m2, der både vil blivebrugt som en del af scenens scenografi – abstrakte billedmønstre,former og figurer – og til at vise de film, der er en integreretdel af showet.

To timers eventyr

Klokken 21.00 præcis begynder den direkteTV-transmission fra Parken. 20 tv-kameraer, 3 OB-vogne, 20kilometer kabler, 12 teknik-trailere og 24 computere er taget ibrug for at bringe eventyrshowet ud til seere i hele verden. På 120minutter vil hundredvis af kunstnere på scenen i ord, film, dans,sang og musik fortælle historien om H.C. Andersens liv ogkunst.

Aftenens vært blives danske Connie Nielsen,som hermed kan opleves live på en scene herhjemme for førstegang. Stjernen fra ”Gladiator ”, ”Brødre” og”Return to Sender ” skal binde hele det store show sammen,herunder præsentere stjerner, gæsteværter, H.C.Andersen-ambassadører og de forskellige musikalske eventyrindslag.Showet er på engelsk, og Connie Nielsen vil derfor også udføre sinværtsrolle på engelsk. Til at hjælpe sig kommer der i løbet afshowet følgende H.C. Andersen-ambassadører på scenen for atpræsentere musikindslag, eventyr, film, læse en tekst m.m.: LarsUlrich fra Metallica, Helena Christensen, den australske atlet ogOL-vinder Cathy Freeman, skuespilleren Sir Roger Moore ogforfatteren Isabel Allende.

I løbet af showet vil hele en lang række afH.C. Andersens eventyr blive helt eller delvist genfortalt påscenen, dels via nyskrevne numre, oplæsning og eksisterende musikog sange som er med til at tematisere og forklare dele af Andersensliv og eventyr.

Når Tv-showet starter, bliver det med etoverdådigt sang- og dansenummer, der tager publikum og seerne medpå en rejse igennem Andersens liv, hvor personer fra hans eget livforvandler sig til berømte figurer fra hans eventyr. Nummeret harnyskreven musik af Simon Hale, og på scenen står Balletbørn fra DenKongelige Ballet, The Hans Christian Andersen Dancers og HenrikKoefoed som H. C. Andersen. Der bliver ikke sparet på noget, ogalene åbningsnummeret vil byde på optrædende i 92 forskelligekostumer ud af i alt over 300 kostumer til hele showet.

Blandt de mange indslag på scenen kanpublikum bl.a. se frem til følgende:

Jean Michel Jarre giver sit helt eget bud på”Skyggen” i et til lejligheden skabt multimedieshow med indendørslasershow, 35-mands orkester og stort kor på scenen. A-Haforsangeren Morten Harket synger duet med den new zealandskestjerne Hayley Westenra på verdenspremeiren på Unicef-sangen”Children First” skrevet af den danske komponist Carsten Johs.Mørch og med et kæmpe børnekor på 350 drenge og piger fra DRRadiojuniorkoret, DR Radiobørnekoret, Det Danske Drengekor, DetKongelige Danske Musikkonservatoriums Børnekor og et børnekor fraSkt. Annæ Gymnasium.

Den fænomenale kinesiske akrobattrupShenyang Acrobatic Troupe fortolker “Nattergalen”, Den KongeligeBallet genfortæller “Den Lille Pige Med Svovlstikkerne” med musikaf Sigur Ros og animationer af Martin de Thuragh og detinternationalt berømmede danseensemble Tap Dogs leverer enknitrende stepudgave af ”De røde sko”.

Connie Nielsen fortolker ”Prinsessen påærten” med The Hans Christian Andersen Dancers på scenen, danskeSafri Duo garanterer rytmer for alle pengene i deres gendigtiningaf ”Den Standhaftige Tinsoldat” og den italienskeforvandlingskunstner Ennio Marchetto har skabt et visuelt værk overeventyrene ”Kejserens nye klær”, ”Snedronningen”, ”Den lillehavfrue” og ”Den grimme ælling”. En anden musikalsk fortolkning af“Snedronningen” fremføres i duetten ”A Little Girl and a LittleBoy” af de to kendte britiske musicalbørnesangere Sydney White ogPax Baldwin under ledsagelse af DR Radiosymfoniorkestret og DRRadiokoret.

Den verdensberømte amerikanskeoperasangerinde Renée Fleming synger ”O Silver Moon”, OliviaNewton-John synger hittet ”Xanadu”, Daniel Bedingfield optræder mednummeret ”Wrap My Words Around You” og rocklegenden Tina Turnervender tilbage til PARKEN efter fem år med de to udødeligeklassikere ”Simply the Best” og ”What’s Love Got To Do With It”.Det store finalenummer bliver en spektakulær musikalsk fortolkningaf Den grimme ælling” med flere hundrede medvirkende på scenen.

Henrik Koefoed som Andersen

Omdrejningspunktet i showet bliver seks småfilm, der dramatiserer digterens liv og som binder en tråd tileventyrene på scenen. De seks film dækker hele H.C. Andersens liv -fra barndommen i Odense og ungdomsårene i København over den hårdetid på Slagelse Latinskole og voksenalderen med succes, rejser ogulykkelig kærlighed til de sene år i hans liv, hvor isærhjemkomsten til Odense og hyldesten som æresborger får en centralplads. Filmene er optaget i bl.a. Polen i oktober 2004 medinternationale skuespillere i de fleste roller. Rollen som H.C.Andersen selv spilles af dog af en dansker, nemlig kongeligskuespiller Henrik Koefoed. Han har tidligere spillet H.C. Andersenpå scenen for to år siden i Det Danske Teaters opsætning af Fraregnormenes liv – en rolle han gentager i denne sæson.

Stjerner og kongelige på den rødeløber.

I god tid før showet går i gang vil danske ogudenlandske stjerner og VIP-gæster blive transporteret i busser tilParken. De vil blive kørt til Indgang A5, hvor der i dagensanledning er rullet en 50- meter lang rød løber ud.

DR1 sender fra kl. 20.30 direkte fra ankomstentil Parken. For enden af den røde løber bygger Lego H.C. Andersen ifuld størrelse, der står parat med en gæstebog, som alle ankomnegæster skal indskrive sig i.

Hele den danske kongefamilie og flere fraudenlandske kongehuse vil gå op af den røde løber for at indtagederes pladser i Parken som tilskuere til det store show. Det sammevil flere regeringsmedlemmer med statsminister Anders FoghRasmussen i spidsen. Mange af de prominente H.C.Andersen-ambassadører både fra Danmark og fra udlandet har ogsåmeldt deres ankomst, og vil kunne ses på den røde løber.

Fact-sheet på ONCE UPON ATIME…

Teknik

 • 20 kameraer - Alle 20 kameraer bruges tiltv-transmissionen

 • 3 OB-vogne

 • 20 kilometerkabler

 • 12 trailere til lys-, lyd-, skærm- ogscenografiudstyr, heraf 6 til generatorer, 2 til lys, 2 tilstilladsudstyr

 • 24 computere og over 100mobiltelefoner

Scenen

 • 80-meter bred og i alt 900 m2.

 • LED storskærm: 312 m2(består af i alt 1560flisedele og vejer 37,180 kg)

 • 1 hovedscenografi, som skifter udseende til11 skiftende numre med lys, ekstra scenografi og rekvisitter

 • I alt 4 søjler, der har form som gigantiskeistapper. De måler: 19 meter i højden, 9 meter i diameter øverst, 3meter nederst. Kan belyses indefra og udefra. Der er tilsammenbrugt 2.000 meter stof til søjlerne.

   Mandskab/bemanding

 • Ca. 600 optrædende

 • Heraf 350 børn i kor, 2 i Snedronningen og 30balletbørn

 • 20 kameramænd

 • 130 teknikere og produktionsfolk

 • 12 lysteknikere

 • 10 make-upartister

 • 10 påklædersker

Garderobe

 • I åbnings- og afslutningsnumrene bruges 92kostumer til at lave H.C. Andersens mest berømte eventyr, heraf 56splinternye, speciallavede kostumer af H.C. Andersens mest berømtefigurer.

 • I alt over 300 kostumer

 • 8 mennesker har arbejdet på at lavekostumerne

Børnekor

 • 350 drenge og piger udgør børnekoret iParken

 • De kommer fra DR Radiojuniorkoret, DetKongelige Danske Musikkonservatoriums Børnekor, DR Radiobørnekoret,Det Danske Drengekor og Skt. Annæ Skoles 3., 4. og 5. klasser.

 • Michael Bojesen, der til daglig erchefdirigent for DR Radiopigekoret, bliver dirigent for børnekoretog har sammensat koret i samarbejde med projektleder LouiseSkovbæch, til daglig producent i Danmarks Radio.

Filmene

 • Optaget i oktober 2004

 • Instruktør: Adek Drabinski

 • Manuskript: John Paul Chapple

 • Vigtige roller:

Rød løber

 • 50-meter lang rød løber

 • Alle Vip-gæster, dvs. kongelige fra ind- ogudland samt HCA ambasadører går ned ad den røde løber

 • Opbygning af podier til presse på hver sideaf den røde løber.

 • H.C. Andersen bygget i fuld størrelse af Legobyder gæsterne velkommen for enden af løberen

 • Alle gæster skriver sig ind i en gæstebogbygget af Lego

Biografier:

Tina TurnerTina Turner er eftermere end 40 år i musikbranchen en af de største og mest succesfuldekvindelige rockstjerner gennem tiderne med samlet over 50 millionersolgte albums. Hun blev født Annie Mae Bullock i 1939 iBrownsville, Tennessee.   Igennem 50’erne, 60’erne og til dels70’erne havde hun succes sammen med sin daværende mand Ike Turner ibandet Ike and Tina Turner Revue, hvor hits som for eksempel”River Deep, Mountain High” og ”Proud Mary” blevgigantsucceser. I midten af 70’erne brød hun såvel privat somprofessionelt med Ike Turner, og i 80’erne vendte hun tilbage somsolist og har siden stået bag et utal af albums. Størst succeshavde hun med albummet ”Privat Dancer” fra 1984 og det varogså dette album, der for alvor åbnede op for hendes solokarriere.Med hits som ”What’s Love Got to Do With it?” er albummetblevet solgt i over 10 millioner eksemplarer verden over og hunmodtog i kølvandet på albummet tre Grammyer. Stor succes havde hunogså med albummet ”Simply the Best” fra 1991 - og ikkemindst titelsangen har fulgt hende lige siden. Desuden har hunmedvirket i diverse film så som ”Mad Max BeyoundThunderdome” fra 1985, hvor hun også havde stor succes medsoundtracket ”We Don’t Need Another Hero”. Endvidere stårhun bag soundtracket ”Golden Eyes” til James Bond-filmen afsamme navn. I løbet af hendes lange karriere har hun modtaget ethav af priser og utallige af hendes hits har ligget nummer 1 pådiverse lister verden over.      

Jean Michel Jarre

Født 1948,musiker. Jean Michel Jarre har studeret klassisk musik vedmusikkonservatoriet Conservatoire de Musique de Paris. Han ændrededog kurs mod rock og jazz, og vendte sig i slutningen af 1960’ernemod en mere eksperimenterede akustisk/elektro-musik. Han har sidensin debut solgt ikke færre end 60 millioner album i hele verden.Jean Michel Jarre har ved flere lejligheder givet koncerter tilfordel for humanitære formål. Han har tidligere optrådt i Danmarktil den storslåede koncert ”Aero” i en vindmøllepark i Aalborg i2002, hvor han samarbejdede med Safri Duo. I oktober sidste århenrykkede Jean Michel Jarre ved to historiske koncerter i DenForbudte By og på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Dissekoncerter blev sendt live ud til en milliard tv-seere verdenover.

Connie Nielsen

Connie Nielsen blevfødt i Frederikshavn i 1965. Hun stod første gang på scenen i encabaret, som hendes mor havde skrevet. Som 18-årig rejste hunjorden rundt og studerede blandt andet i Paris, Rom og Milano. Huner kendt fra sin medvirken i Djævelens Advokat, Gladiator og OneHour Photo.

Daniel Bedingfield

23 år, sanger.Daniel Bedingfield kommer fra New Zealand og er et af de størsteinternationale popnavne netop nu. Han er aktuel med albummet”Second First Impression”, hvorfra han i aften vil optræde mednummeret ”Wrap My Words Around You”. Nævnte album er opfølgeren tilDaniel Bedingfields debutalbum ”Gotta Get Thru This” fra 2003, dersolgte over 3 millioner eksemplarer, og balladen ”If You’re Not TheOne” figurerede på adskillige top 10 lister. Det nye album ”SecondFirst Impression” er en forening af forskellige musikalske genrersåsom funk, soul, reggae, R’n’B, garage og pop.

Olivia

 NewtonJohnOlivia Newton John blevfødt i Cambridge, England i 1948. Som fem-årig flyttede familientil Melbourne i Australien. Mange vil huske Olivia Newton Johnsmedvirken i filmen, ”Grease”, hvor hun spillede sammen med JohnTravolta, og sangene fra filmen blev nogle af den tids mestpopulære, med titler som, ” Summer Nights” og mega-hittet“Hopeless-ly Devoted To You”. I 2000/2001 udgav hun sit første livealbum, ”One Woman’s Live Journey”, som blev efterfulgt af “Magic -The Very Best of Olivia Newton-John”, som markerede 30 årsjubilæum.

Helena Christensen

HelenaChristensen er født i 1968 og betragtes som en af 1990´ernesførende modeller. Hun er til stadighed en af de mest efterspurgtemodeller, men er tillige en anerkendt fotograf. Helena Christensenblev udnævnt til H. C. Andersen-ambassadør i New York, som harværet hendes base i mange år.

Lars Ulrich

Lars Ulrich blev fødti Gentofte i 1963. Som trommeslager i Metallica er Lars Ulrichmidtpunktet i gruppen. Lars Ulrich er kendt for sin energi, som harværet en af grundpillerne i hans liv. Metallica er i dag en af debedst sælgende rockgrupper, og de har til dato solgt mere end 80millioner albums.

Isabel Allende

Isabel Allende blevfødt i Lima, Peru i 1942.Hun arbejdede indtil 1973 som journalist iChile, men flygtede til Venezuela under militærkuppet samme år. For20 år siden tog Isabel Allende den litterære verden med storm, medromanen Åndernes Hus, som senere blev filmatiseret af instruktørenBille August. Isabel Allende blev i 2004 udnævnt til H. CAndersen-ambassadør.

Harry Belafonte

Harry Belafonteblev født i Harlem, New York i 1927. Harry Belafonte rangererblandt de bedste kunstnere i efterkrigstiden. Han er en af de mestsuccesfulde afro-amerikanske popstjerner og hans talent samt hansfortolkninger af både folkemusik og jazz har gjort ham populær ibrede kredse. Harry Belafonte er UNICEF-ambassadør, og i 2004 blevhan tillige udnævnt til H. C. Andersen-ambassadør.

Sir Roger Moore

Sir Roger Mooreblev født i Stockwell, London i 1927. Han har studeret tilskuespiller ved the Royal Academy of Drama og har spillet på flereteatre i London. Sir Roger Moore er nok mest kendt som agent 007,James Bond, men har også medvirket i et hav af andre spillefilm ogtv-serier. Foruden at være H. C. Andersen-ambassadør er Sir RogerMoore også en engageret UNICEF-ambassadør.

Cathy Freeman

Cathy Freeman blevfødt i Queensland & Victoria, Australien i 1973. Siden 90´ernehar hun været blandt de mest populære atleter i verden, og iAustralien er hun betragtet som en legende. Cathy Freeman blevudnævnt tilH. C. Andersen-ambassadør i 2003.

Sir Derek Jacobi

Det er en afEnglands mest kendte og hædrede skuespillere, Sir Derek Jacobi, derlægger stemme til i de H. C. Andersen-film, som kæder aftenens showsammen. Derek Jacobi har optrådt i utallige stykker, blandt andet irollen som Hamlet, som Sir Derek både har spillet på Old Vic iLondon og på Kronborg Slot i Helsingør i forbindelse medHamlet-festivalerne.Mange husker desuden Sir Dereks medvirken i“Jeg Claudius” og i blockbusteren ”Gladiator”, hvori han spilledeGracchus.

Hayley Westenra

17 år, sangerinde.Hayley Westenra kommer fra Christchurch, New Zealand. HayleyWestenras internationale debutalbum “Pure” er det bedst sælgendeklassiske albumnogensinde i England, og albummet har modtaget bådeguld ogdobbelt platin. Hayley Westenra synger primært klassiskekompositioner. Hayley Westenra er æres-ambassadør for UNICEF.

Morten Harket

Morten Harket blevfødt i 1959 i Kongsberg i Norge. Han har i gennem en årrække væretforsanger i a-ha, som er en af Norges mest succesfulde pop-gruppernogensinde. Sideløbende med sit engagement i a-ha har Morten Harketudgivet tre solo-albums. I øjeblikket er Harket ved at lægge sidstehånd på a-ha´s nye album, som forventes i butikkerne senere iår.

Safri Duo

Safri Duo består af deklassisk uddannede Morten Friis og Uffe Savery, der med enormsucces har taget springet fra den klassiske scene til detelektroniske dansegulv. Deres første single, “Played-A-Live” (“TheBongo Song”), hittede massivt i både Danmark og internationalt.Safri Duos musik viser tydeligt den danske duos evne til atintegrere den organiske lyd i trance technoens lydbillede. Detteoverfører de med stort held til deres liveoptræden, som er endynamisk og medrivende oplevelse.

Tap Dogs

Tap Dogs    tager iøjeblikket verden med storm med deres stepshow, som kombinererstyrke og energi, med den præcision det kræver at steppe. Gruppenstartede i en lille by nord for Sydney i Australien, og bagprojektet står, foruden danserne, koreografen Dein Perry,design-eren Nigel Triffitt og komponisten Andrew Wilkie.

Renée Fleming

Født 1959,operasanger, sopran. Renée Fleming kommer fra USA, hvor hun ogsåhar grundlagt sin karriere, men hun har for længst også erobret deeuropæiske hjerter. Hun har opnået megen anerkendelse gennem sineroste cd-indspilninger og optrædener på verdens vigtigsteoperascener og koncerttribuner.Hendes repertoire favner bredt ligefra store romantiske operaer til nyere musik, og barokmusik ersenest blevet en vigtig del af hendes repertoire. I tidens løb harhun modtaget diverse priser blandt andet en Grammy Award i 1999,ligesom hun har opnået en lang række nomineringer.

Ennio Marchetto

ItalienskfødteEnnio Marchetto med kæle-navnet ”Den menneske-lige tegneseriefigur”er berømt for sine papir-kostumer af mereend 100 kendisser.I 1990henrykkede han for første gang sit publikum ved EdinburghFestivalen, og siden den succes har han optrådt over det meste afkloden.Til aftenens show har Ennio designet en helt ny række afkarakterer, hentet fra H. C. Andersens eventyr.

Henrik Koefoed

Henrik Koefoed erfødt i 1955 i Kalvehave. Han er uddannet fra Statens Teaterskole i1980, og har siden optrådt på flere af de større københavnskescener, men har i de senere år primært været fast tilknyttet DetKongelige Teater. Henrik Koefoed slog for alvor sit navn fast, dahan medvirkede i filmen ”Når Engle Elsker” fra 1985.

Sydney White / Pax Baldwin

Tiltrods for at de begge kun er 13 år, har de allerede stor erfaringpå de skrå brædder. Pax og Sydney har begge optrådt på flere teatrei London, hvor de har spillet og sunget sig ind i publikumshjerter.

Shenyang Acrobatic Troupe

ShenyangAcrobatic Troupe blev etableret i 1951, og har siden vundet

stor international anerkendelse for dereskombination af klassisk kinesisk akrobatik, dans og musik medmoderne udtryksformer som multimedie, lys, lyd og laser. Underkunstnerisk ledelse af An Ning vil en stor gruppe artisterpræsentere ”Nattergalen”.

 

Facebook
Twitter