Oplev danmarkshistorien i virtual reality

Sid til bords med de danske slavehandlere eller træd ind i et pestramt hus i middelalderen. Det kan man blandt andet opleve i en ny app fra DR med otte virtual reality-fortællinger fra danmarkshistorien.

  • Oplev danmarkshistorien i virtual reality - en ny app fra DR indeholder otte virtual reality-fortællinger fra danmarkshistorien. (Foto: © DR, Type 2)
  • Oplev danmarkshistorien i virtual reality - en ny app fra DR indeholder otte virtual reality-fortællinger fra danmarkshistorien. (Foto: © DR, Type 2)
  • Oplev danmarkshistorien i virtual reality - en ny app fra DR indeholder otte virtual reality-fortællinger fra danmarkshistorien. (Foto: © DR, Type 2)
1 / 3

For første gang kan brugerne opleve indhold i virtual reality fra DR i en selvstændig app, så man kan gå på opdagelse i indholdet på sin egen smartphone. Det sker med otte nedslag, som hver fortæller en bid af danmarkshistorien fra tidlige tider til 1970’erne.

Hver af de otte virtual reality-film åbner et vindue til fortiden og lader seeren mærke, hvordan tidens store strømninger og magtforhold påvirkede hverdagslivet og de nære forhold mellem mennesker – lige fra et pestramt hus i middelalderen til en flygtningelejr i 1945.

”Virtual reality er en intens oplevelse, hvor man får en meget konkret fysisk fornemmelse af at være til stede. Den oplevelse egner sig rigtig godt til at komme ind under huden på historien, og vi har forsøgt at give en fornemmelse af, hvordan det reelt var at leve i en anden tid. Det, synes jeg, er en stærk måde at opleve danmarkshistorien på,” siger Ane Skak, der er redaktør for projektet.

Seerne vælger selv fokus

Det særlige ved VR er, at seerne selv vælger fokus, og dermed oplever deres egen version af historien. Et eksempel er filmen ’Ave Maria’ hvor man i VR-filmen bliver lukket inde i et pestramt hus i middelalderen. Her kan man følge had-/kærlighedshistorien mellem naboens dreng Uller og den indespærrede pige Sille i døråbningen. Men man kan også vælge at se på den syge mor i sengen eller fokusere på ligene på gulvet i baggrunden. På den måde vil nogle se en kærlighedshistorie, mens andre vil opleve den sorte døds rædsler.

Filmene er produceret som led i DRs store satsning på danmarkshistorien i 2017, og tidligere har blandt andet 4800 skolebørn på Fyn haft mulighed for at opleve filmene. Filmene ligger også på dr.dk, men nu er de blevet samlet i en app, der kan hentes til smartphones. Det giver en mere samlet oplevelse af filmene, og gør det nemmere at gå til.

Erfaringer med dansk indhold med VR

”Verden over bliver der investeret milliarder i virtual reality (VR) fra både spilindustrien og de internationale medievirksomheder. Men det er endnu for tidligt at sige noget om, hvordan VR kommer til at blive brugt, og samtidig er der meget få erfaringer med dansk indhold i VR. Derfor eksperimenterer vi i DR i disse år – i lighed med for eksempel engelske BBC, svenske SVT og norske NRK - med at udforske den nye fortælleform og teste, hvad brugerne synes om det”, siger Michael Arreboe, der er digital chef i DR.

I appen navigerer man rundt ved hjælp af en interaktiv tidslinje, hvor brugeren navigerer og vælger film ved hjælp af blikket og hovedets bevægelser.Den rummer følgende otte VR-film:

’Guldringen fra Skrammelposen’ – bronzealderen ’Viden er magt’ – tidlig middelalder ’Ave Maria’ – sen middelalder ’Vi elsker vort land’ – renæssancen ’Assurance’ – oplysningstiden ’Monste-Laust’ – industrialiseringen ’Margarine’ – 2. verdenskrig ’Skråt op Gunnar Hansen’ – 1970’erne

Appen hedder ’DR VR 360 video’ og kan hentes i App-store til iOS eller Google Play til Android.