Orkidé-tyven - Nicolas Cage og Meryl Streep i legesygt komediedrama

DR2 byder på dansk tv-premiere på Spike Jonzes komediedrama ”Orkidé-tyven”. En gal og genial blanding af fakta og fiktion, som blev rost til skyerne af anmelderne.

DR2 byder på dansk tv-premiere på Spike Jonzes komediedrama”Orkidé-tyven”. En gal og genial blanding af fakta og fiktion, somblev rost til skyerne af anmelderne.

Instruktøren Spike Jonze ogmanuskriptforfatteren Charlie Kaufman fik et brag af en filmdebutmed den sære, intelligente og meget vittige “Being John Malkovich“,om en kontornusser, der opdager en hemmelig dør til en tunnel, derfører ham direkte ind i hovedet på skuespilleren JohnMalkovich.

Cage og Cage

I 2002 fulgte makkerparret Jonze og Kaufman oppå succesen med det legesyge komediedrama ”Orkidé-tyven” - enpræcis lige så morsom og intelligent og næsten lige så absurdhistorie. Filmen, der er en original blanding af fakta og fiktion,starter så at sige, hvor “Being John Malkovich“ slap. Nicolas Cagetager sig af hovedrollen som manuskriptforfatteren Charlie Kaufman.Ligesom virkelighedens Charlie Kaufman har han haft stor succes medsit manuskript til filmen ”Being John Malkovich”. Alligevel er hanmildt sagt usikker på sine evner som forfatter. Og da han bliverhyret til at omskrive bogen Orkidé-tyven til film, lammes han afskriveblokering.

Charlies tvillingebror Donald (også spillet afNicolas Cage) gør blot hans frustrationer værre. Mens denneurotiske Charlie kæmper med sit manuskript, skriver den selvsikrenybegynder Donald løs på et kulørt manuskript om en seriemorder medpersonlighedsspaltning. Donalds manuskript bliver opkøbt med detsamme, og pludselig er han byens nye, hotte forfatter.

Streep og Cooper

Charlie får først bugt med sinskriveblokering, da han beslutter sig for at bruge sit eget dilemmasom en rammefortælling. Han opsøger forfatteren bag bogenOrkidé-tyven, Susan Orlean (spillet af Meryl Streep), og bogenstitelperson, den fanatiske orkidésamler John Laroche (ChrisCooper). Derved starter han en kædereaktion, der påvirker alle deinvolverede personer...

Spike Jonzes gale og geniale film blev rosttil skyerne af et sjældent enigt anmelderkorps. Chris Cooper modtogen Oscar for sin præstation som orkidésamleren John Laroche, mensogså Nicolas Cage og Meryl Streep blev nomineret til hver sinOscar. Også filmens manuskript, krediteret til Charlie og DonaldKaufman, blev Oscar-nomineret. Dermed blev Donald Kaufman denførste fiktive person, der nogensinde er blevet indstillet til enOscar...

Originaltitel: Adaptation

FacebookTwitter