Orla-priser uddelt til børn og unges bogfavoritter

For anden gang blev Orla-Prisen onsdag uddelt i et direkte tv-show. Her har landets børn og unge valgt deres favoritbøger sidste år, og den ene af vinderne var en genganger fra 2005.

 • For anden gang uddeles Orla-Prisen i et direkte show. De nominerede bøger og tegneserier er valgt af Danmarks børn ved afstemning på hjemmesiden, og juryen består af voksne forfattere. (© Type 1)
 • Flemming Quist Møller fik Orla-Prisen 2006 for bedste billedbog overrakt af værterne fra Lille Nørd (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
 • Sarah Rasmussen fra København N fik Talentprisen ved uddelingen af Orla-Prisen 2006 (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
 • Orla-Prisen 2006: Vinderen af Talentprisen, Sarah Rasmussen, vært Nicolai Hansson, vinderen for bedste børnebog Kenneth Bøgh Andersen og vinderen for bedste billedbog Flemming Quist Møller. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
 • En repræsentant fra Egmont Serieforlaget modtog prisen for Albert Uderzo, Asterix' tegner. Her sammen med værten Nicolai Hansson (© Type 1)
 • Orla-Prisen 2006: Josefine Ottesen fik prisen for bedste ungdomsbog. Her er hun sammen med værten Nicolai Hansson. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
 • Orla-Prisen 2006: Vinderen for bedste børnebog, Kenneth Bøgh Andersen og vinderen for bedste billedbog, Flemming Quist Møller (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
 • Signe Lindkvist og Anders Lund Madsen ved uddelingen af Orla-Prisen 2006 (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
 • Værterne fra Lille Nørd ved uddelingen af Orla-Prisen 2006 (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
 • Orla-Prisen 2006: Værten Nicolai Hansson og gæstevært Jacob Riising (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
 • Nicolai Hansson var vært ved Orla-Prisen 2006 (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
1 / 11

For anden gang blev Orla-Prisen onsdag uddelt i et direktetv-show. Her har landets børn og unge valgt deres favoritbøgersidste år, og den ene af vinderne var en genganger fra 2005.

De seneste måneder har tusindvis af børn og unge over helelandet læst bøger, diskuteret og været smagsdommere. Og onsdageftermiddag kunne spændingen så udløses, da Orla-Prisen blev uddeltfor anden gang i en direkte udsendelse på DR1 fra DR Byens nyestudier med Nicolai Hansson som vært.

Orla-Prisen er den eneste bogpris i Danmark, hvor børn og ungeselv vælger, hvilke bøger og tegneserier, der var deres foretruknesidste år. Prisen er opkaldt efter forfatteren Ole Lund Kirkegaardslegendariske figur ’Orla Frøsnapper’, og vinderne fik da ogsåoverrakt en stor, hæklet Orla-statuette og et diplom som bevis på,at netop deres bog var børnenes og de unges favorit.

Bag uddelingen af prisen står DR og Læselyst - en kampagne ombørn, unge og bøger, der bliver gennemført af Kulturministeriet,Undervisningsministeriet og Ministeriet for Familie- ogForbrugeranliggender.

Vinderne af Orla-Prisen 2006 blev:

* Bedste billedbog: ’Cykelmyggen ogDansemyggen’ af Flemming Quist Møller (tekst og ill.), forlag:Gyldendal

* Bedste børnebog: ’Djævelens lærling’ afKenneth Bøgh Andersen, forlag: Høst.

* Bedste ungdomsbog: ’Dæmonernes hvisken’ afJosefine Ottesen, forlag: Høst

* Bedste tegneserie: ’Asterix - Da himlen faldtned om ørerne!’ - Albert Uderzo (tekst og ill.), udgivet i Danmarkaf Egmont Serieforlaget.

Udover priserne til de voksne forfattere blev der i år ogsåuddelt en Talentpris i form af en såkaldt Bette-Orla. Den gik tilden 13-årige Sarah Rasmussen fra København N. Hun blev hædret forhistorien ’Terapi’, som hun har skrevet på dr.dk/orla, og det varen jury bestående af voksne forfattere - Flemming Quist Møller,Kenneth Bøgh Andersen og Lene Kaaberbøl, der valgte hendes bidragsom det bedste.

71.500 besøg på netsted

De øvrige vindere er fundet ved, at brugerne på netstedetdr.dk/orla har kunnet stemme på 40 udvalgte bøger i hele april, ogherefter har en børnejury fundet den endelige vinder blandt de trenominerede i hver kategori. Godt 71.500 besøgte netstedet i løbetaf sidste måned.

Det er andet år i træk, at Kenneth Bøgh Andersen får en Orla. Iår får han det altså for årets børnebog, mens han sidste år modtogden for bedste ungdomsbog.

Børns stemmer er hørt

Chefen for DRs B&U-afdeling Lene Nordin glæder sig over, atOrla-Prisen igen i år har været en stor succes, og at flere børn ogunge end sidste år har været forbi hjemmesiden dr.dk/orla for atlæse, anmelde og stemme på de udvalgte bøger og tegneserier.

"For DR er Orla-Prisen ganske enkelt en super-fed begivenhed.Både fordi den er med til at sætte fokus på børne- ogungdomslitteraturen, hvilket ligger rigtig godt i tråd med DRsrolle som public service-station, men også - og ikke mindst - fordidet her er børnene, der selv bestemmer, hvilke bøger de synes bedstom. Det er i den grad deres stemmer, der bliver hørt her. Vi ernaturligvis også glade for, at boghandlere, forlæggere, skoler ogbiblioteker i hele landet har bakket op om prisen og har været medtil at sætte fokus på litteratur for børn og unge. Derfor håber viogså på, at Læselyst-kampagnen også til næste år vil tænke DR ind ideres satsninger," siger hun.

DR og de tre ministeriers Læselyst-kampagne har også samarbejdetmed Forlæggerforeningen, Den danske Boghandlerforening, DanmarksSkolebibliotekarer, Bibliotekarforbundet og Netbibliotekerne:Dotbot & Spørg Olivia om Orla-Prisen.

Se også www.dr.dk/orla.

Facebook
Twitter