Over en halv million går til ’Middagskoncert’

Det er over 80 år siden, at DR sendte sin første middagskoncert, og der er fortsat rigtig mange, der hører den med DR Underholdningsorkestret hver søndag på P4.

Det kan godt være, at ordet ’Middagskoncert’ for mange minder om en svunden tid, og dengang Statsradiofonien i 1930’erne og 1940’erne bød på Bror Kalles Kapel, Hans Peder Åse eller kapelmester Teddy Petersen og hans orkester fra Wivex lige ved Tivoli.

Men her næsten 80 år senere er der fortsat mange, der tager en ’Middagskoncert’ i radioen til søndagsfrokosten. Faktisk er det over en halv million danskere, der gør det hver uge, viser tal fra DR Medieforskning.

Hver søndag mellem klokken 12.32 og 13.00 på P4 byder Hans Otto Bisgaard på ’Middagskoncert’. Hvor det i gamle dage var forskellige orkestre, der leverede musikken på især Københavns restauranter, mens lyden af kniv og gaffel lød i baggrunden, er det nu om dage DR Underholdningsorkestret, der står for musikken. Og i gennemsnit har der været 531.000 lyttere hver søndag hidtil i 2011, viser tallene.

Halvdelen med radioen tændt

”Faktisk er det meget tæt på, at halvdelen af alle danske radioer, der er tændt søndag lige over middag, er indstillet på ’Middagskoncert’. Helt præcist er det 48,4 procent, hvor sharen var 43,5 procent, da ’Middagskoncert’ blev sendt lørdag over middag. Det blev den frem til udgangen af 2010,” forklarer Dennis Christensen, der er medieforsker i DR Medieforskning.

De seneste tre søndage har Hans Otto Bisgaard budt på middagskoncerter med Ray Davies, Michael Falch og Bo Kaspers Orkester i samspil med DR Underholdningsorkestret, og koncerterne kan for øvrigt altid høres fire uger efter på DRs netradio.

Kom i ordbogen

Ordet ’Middagskoncert’ findes i dag i ’Ordbog over det danske sprog’, og her fremhæver man en avisartikel i B.T. for præcis 65 år siden – den 7. juni 1946 – som et eksempel på brugen af ordet.

Men det menes, at de første middagskoncerter allerede blev sendt omkring 1928. Og DRs egne lytteropgørelser viser, at middagskoncerten har været populære længe. Tilbage i 1950’erne blev de hørt af en tredjedel af befolkningen.

4,1 millioner hørte noget hos DR

Der var 4.108.000 danskere, som lyttede til DR Radio i uge 21. Det svarer til 87,1 procent af den danske befolkning over 12 år. En gennemsnitlig DR-lytter lyttede to timer og 36 minutter til DR Radio pr. dag i sidste uge. DRs lytterandel var 79,9 procent.

  Telfonnummer: 35205145
  Afdeling: DR Medieforskning
  Navn: Dennis Christensen
  Titel: Medieforsker
Anden kontaktperson
1. Jan Dohrmann
Pressekontakt: Yderligere oplysninger