P3 fylder 40

I 2003 fylder P3 40 år. Selvom uendelig meget er sket, siden den daværende 'Musikradio' under store protester fra kulturparnasset gik i æteren 1. januar 1963 kl. 12.00, formår kanalen stadig til fulde at engagere, underholde, og sætte gang i debatten.

  • Det legendariske Tæskehold - Casper Christensen, Jan Gintberg, Mads Vangsø & Søren Søndergaard. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Jørgen de Mylius, vært (© Type 1)
  • Erik Kramshøj og Lars Daneskov i et ømt rockarkæologisk øjeblik i 1992, med programmet 'Spadestik og søn'. (Foto: Bent Paulsen © Type 1)
  • P3 får royalt besøg: Kronprins Frederik gæster Alex Nyborg Madsen i 'Maskinen', 1995. (Foto: Heidi Maxmilling © Type 1)
  • Endnu en dag på jobbet for den moderne P3-vært: Resen og grisen, en decemberdag i 2002. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
  • Kim Schumacher - kongen af firserne. (© Type 1)
  • Hans Otto Bisgaard, en ægte P3-veteran, hér fanget i midtfirserne med smalt slips og langt nakkehår. (© Type 1)
  • Monica Krog-Meyer (her fotograferet omkring 1980) sendte sammen med Hans Otto Bisgaard 'Radio Rita' på P3, og var senere bl.a. vært på Strax (© Type 1)
  • Kim Schumacher tilførte P3 sin ganske særlige postmoderne og varmt-ironiske kærlighed til pop og popkultur. (© Type 1)
  • P3 - eller 'Musikradioen', som den jo først hed - vakte en del furore ved sin ilddåb i 1963. Hér studerer Musikradioens første stab overskrifterne er par dage efter premieren. (Foto: DR © Type 1)
1 / 10

I 2003 fylder P3 40 år. Selvom uendelig meget er sket, siden dendaværende 'Musikradio' under store protester fra kulturparnassetgik i æteren 1. januar 1963 kl. 12.00, formår kanalen stadig tilfulde at engagere, underholde, og sætte gang i debatten.

'Pop er for mig en af de mest modbydelige, fordummende og sjofleforteelser... og jeg vil gerne understrege, at det ikke villeskade, men gavne utroligt at holde denne ækle industri borte fraDanmarks Radios dør.'

Fødselsdags-programmer

1. januar 2003 sender P3 tre forskellige programmer i anledningaf kanalens 40 års dag:

1. januar kl. 11.03: 'Teenager på 40. år'

- en times montage af Erik Hansen og Bille Sterll, som har stået påhovedet i såvel historie som lydarkiver for at finde klip frakanalens 40 år i luften, fra Christian Flagstad tilTæskeholdet.

1. januar kl. 12.20 '40 år i luften'

  En 40 minutters udsendelse af Erik Hansen og Anja Pihl, beståendeaf 'historiske' klip, hvor diverse P3-værter præsenterer et stykkemusik, samt det tilhørende musiknummer.

1. januar kl. 16.03 'P3 40 år'

Et to timers program tilrettelagt af Anja Pihl og Erik Hansen, medLars Daneskov som vært, bestående af forskellige klip fraudsendelser tilbage fra 'premieren' i 1963 og op til idag.

 

Således talte programchef for Musikafdelingen Vagn Kappel i 1963,om tilblivelsen af Musikradioen - som man dengang kaldte P3. Og hanvar langt fra alene; kulturens vogtere fra Knudåge Riisager tilPoul Henningsen blæste ivrigt i dommedagstrompeterne, for 'hvad vardet dog for noget sådan at spille alskens pigtrådsmusik, og jeg vedsnart ikke hvad, og så på selveste Statsradiofoniensbølgelængde...'

Uanset hva' du ka' li'

Idag kan såvel citatet som rædslen bag ikke undgå at virke letkomisk. Men i bund og grund er P3 et produkt af, at Danmarks Radioallerede i 1963 styrede mod at rumme noget for alle danskere,uanset hvad de kunne li' af musik og journalistik.

Folkekrav om popmusik

P3 blev etableret nærmest per folkekrav, efter at densøgående pop-pirat Radio Mercur havde fået bovskuddet i sommeren1962 - Folketinget lovede simpelthen lytterne erstatning. Og medsin særlige blanding af 'rap journalistik og kvik musik' var den enomgående succes hos lytterne, selvom pressen og kulturpingerne varmere kølige i deres modtagelse.

P3 og den rytmiske musik

Den rytmiske musik og journalistikken i skøn & populær foreninghar siden været P3's speciale, selvom blandings-forholdet langt fraaltid har været det samme. P3 voksede sammen med pigtråds- ogbeatmusikken igennem 60'erne, og mens beat blev til rock blev P3'sjournalistik op gennem 60'erne og 70'erne i større grad tilsamfunds- og musikjournalistik, og lidt mindre service. Berlingskeskrev efter kanalens premiere i 1963 at den skulle 'spille musik,musik og atter musik.' Ingen kan vist påstå at P3 ikke har levet optil kravet, og i dag er kanalen med initiativer somKarrierekanonen, P3-Prisen, og det selvpålagte krav om minimum 30%dansk musik en væsentlig støtte for såvel etablerede kunstnere somtalenter indenfor den danske, rytmiske musik.

Telefonstorm og chatcommunity

Lytterengagementet har også altid været et særtræk hos P3. Nårværterne på Strax og Katapult etc. i dag konstant engagererlytterne i debat, konkurrencer eller indforståede jokes er dertråde direkte tilbage til dengang Erhard Jakobsen indvilligede i atdeltage i en aprilsnar på P3, hvor han så blev kåret som 'præsidentaf Danmark', med en massiv telefonstorm som resultat.Lytterinteraktionen er selvfølgelig højere i dag end nogensinde,bl.a. i kraft af e-mail, med Natradioens chatcommunity som et andetgodt eksempel.

Radio med personlighed

Personligheder af en særlig kaliber har i hele P3's fyrreårige livgjort kanalen til 'lytternes kanal'. Fra Jørgen de Mylius medhitlisten i 'For de unge', over Hans-Otto Bisgaard og MonicaKrog-Meyer med 'Radio Rita', Kim Schumacher med 'Studie 84', AlexNyborg-Madsen med 'Erotica' og til Lars Daneskov og Morten Resenmed den seneste udgave af 'Strax' har P3 været hjemsted for den enfolkeeje-radiopersonlighed efter den anden. Med nutidens hold ognavne som Daneskov og Resen, Anders Breinholt, Peter Palshøj,Carsten Bang, Pia Røn, Henrik Milling, Niels Christian Lang, JesperDein og mange flere står kanalen stadig stærkt.

Altid nærvær

Disse personligheder er måske især alle karakterseret vednærvær. Og på P3 er nærværet en uomgængelig faktor, uansetom man leverer musik, musikviden, reportage, eller fuldstændigkulsort satire.

Satirens 'Hall of Fame'

En af P3's største fortjenester er at have været rugekasse ogaffyringsrampe for en overvældende stor del af den bedste satireherhjemme de sidste mange år. Selvom Tæskeholdet med CasperChristensen i spidsen måske står som det højest profileredeeksempel er pladsen trang i satirens 'Hall of Fame': Man kommerheller ikke uden om Selvsving, Det Der Om Søndagen, Det BrunePunktum, Gramsespektrum, og Banjos Likørstue, for slet ikke at taleom Børneradios efterhånden lange og stolte tradition for satire ogpolitisk ukorrekthed.

Pep og pop

De famøse 40 år til trods er P3 nu ikke blevet en sat, etablerethyggebamse. Kanalen skyder stadig med skarpt, både musikalsk,journalistisk og satirisk - og kan den dag i dag sagtens bringesindene i kog hos kulturens vogtere, nøjagtig som da P3's egengrundlægger, daværende kulturminister Julius Bomholt insisterede pået '...musik-program, der skal serveres med pep. Gud fri mig forpop'!

Facebook
Twitter