Pale Rider

Hun bad om et mirakel, og en fremmed kom til byen.

Hun bad om et mirakel, og en fremmed kom til byen.

Clint Eastwood brød igennem som nådesløs dræber i Sergio Leonesdollar-trilogi. Manden uden navn blev ligesom Dirty Harry en afEastwoods signaturroller, og da han i halvfjerdserne begyndte atinstruere sine egne film, raffinerede han rollen ned til detessentielle, indtil han i 1985 nåede frem til ”Pale Rider”, hvorhan nærmest er en hævnende engel i en mytologisk ladet western,hvor hans rolle får religiøse overtoner. 

I Carbon Canyon arbejder befolkningen af guldgravere og deresfamilier hårdt for levebrødet, mens Coy LaHood, der ejer den storemine, gør sit for at jage dem væk fra deres jord. LaHood erområdets mægtigste mand, og med penge, våben og korrupteordenshåndhævere bag sig har han gode muligheder for at overtage aljorden i området. En af guldgraverne, Hull Barret, er ved at fåprygl af LaHoods mænd, da der sker noget uventet. En fremmed erkommet til byen, og han griber ind, hvorefter Hull inviterer hammed hjem til Carbon Canyon. Den fremmede viser sig at være enprædikant, men markante sår efter skudhuller i hans ryg tyder på,at han ikke altid har været en kirkens mand. En ung kvinde harsendt en bøn til Gud om et mirakel, og noget tyder på, at manden pågråskimlen kan være svaret på hendes bønner.

Clint Eastwoods western ”Pale Rider” er skåret helt ind tilbenet. Man får aldrig noget at vide om prædikantens navn, og hansfortid og fremtid står hen som en gåde. I det hele taget lignerfilmen mere en religiøs fabel end westernfilm som ”Shane” ogEastwoods egen ”En fremmed uden navn”, som den ellers delerhandling med. Samtidig er ”Pale Rider”, en af firsernes smukkestewesterns, filmet af Bruce Surtees, der får landskaberne til atvirke øde, mørke og sært uvirkelige. Det er et dystert univers,hvor freden til enhver tid kan eksplodere i barske opgør mellemEastwood og LaHoods mænd. Foruden Clint Eastwood selv i denaltdominerende hovedrolle ses Michael Moriarty, Carrie Snodgress,og den kun nittenårige Chris Penn i en af sine første roller somCoy LaHoods ondskabsfulde søn. Endelig medvirker Richard Kiel, somnok er bedst kendt som Jaws i James Bond-filmene ”Spionen derelskede mig” og ”Moonraker”.

Originaltitel: Pale Rider

Facebook
Twitter