Pengene er uddelt: Jubilæumsår blev en fest for ’Giro 413’

DR’s traditionsrige radioprogram ’Giro 413’, der kunne fejre 75-års jubilæum i 2021, fik det bedste resultat i syv år. De indsamlede kroner er nu blevet fordelt til projekter for socialt udsatte børn og unge.

  • Peter Sten - værten på 'Giro 413' - interviewer her sangerinden Dorthe Kollo ved programmets 75-års jubilæum på Tingkroen på Amager i oktober sidste år. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
  • Peter Sten er vært på 'Giro 413'. (Foto: © Per Gade Gyldenkærne)
1 / 2

DR’s traditionsrige radioprogram ’Giro 413’ kunne fejre noget så usædvanligt som 75-års jubilæum i 2021, og også på andre måder blev året en fest for P5-programmet.

Gennem alle årene har lytterne, der vil sende en hilsen og have et pladeønske opfyldt i radioen, samtidig skullet give et økonomisk bidrag. Pengene går så videre til foreninger og projekter, som gør livet lidt bedre for udsatte børn og unge i Danmark.

DR har netop gjort ’Giro 413’-regnskabet for 2021 op og fordelt kronerne. Og det lykkedes for ’Giro 413’ at komme ud af jubilæumsåret med det bedste resultat i syv år. I alt samlede lytterne 263.788 kroner ind i festligt lag i 2021. Det svarer til en fremgang på over 26 procent i forhold til 2020, hvor der kom 208.660 kroner i ’Giro 413’-kassen.

’Giro 413’-vært Peter Sten, der har været vært for udsendelsen siden 2017, kalder det en rigtig dejlig udvikling. Og ifølge ham er der flere forklaringer på fremgangen.

- Det er min oplevelse, at folk er begyndt at give lidt mere, når de sender ind, og samtidig skyder flere ’Giro 413’-klubber op over hele landet. I lang tid var det især Tingkroens Venner på Amager og Café Overfarten i Rødby, som fast sendte ind. Nu er der for eksempel også hyppige bidrag fra foreninger og faste støtter i det jyske og det fynske, og loppemarkeder, der fast sender penge vores vej. Samtidig er der lyttere, der fast har deres netbank til at overføre et beløb til ’Giro 413’ hver måned, forklarer Peter Sten.

Corona gav flere hilsner

Han tror, det inspirerer andre lyttere til det samme, når de jævnligt hører om klubberne og initiativerne i ’Giro 413’.

- Folk får hygge, samvær, en god frokost og deres musikønske opfyldt – samtidig med at de hjælper en god sag. Og den cocktail kan flere og flere tilsyneladende godt lide, siger Peter Sten.

Selv om der har været holdt færre fester i Danmark under coronanedlukningerne i 2020, 2021 og starten af 2022, satte det ikke en stopper for hilsnerne i radioen og lysten til at samle ind til det gode formål. Snarere tværtimod.

- Når man ikke kunne mødes i det virkelige liv, kunne man da sende en hilsen i radioen til familie og venner i stedet, og det har rigtig mange benyttet sig af. Samtidig er der ingen tvivl om, at ’Giro 413’s 75-års fødselsdag gav en masse omtale og opmærksomhed. Det har også haft betydning for årets flotte resultat, vurderer ’Giro 413’-værten.

13 projekter får del i pengene

Redaktionschef for Musik, P5, P6 & P8 Ralf Richardt Strøbech, ’Giro 413’-vært Peter Sten og en repræsentant fra Socialstyrelsen har netop fordelt de 263.788 kroner, der blev samlet ind via den festlige girokonto samt netbank, sms og MobilePay i 2021.

Det betyder, at 13 foreninger og projekter, der for eksempel arrangerer sommerlejre, udflugter og aktiviteter for socialt udsatte børn og unge under 18 år i Danmark nu har udsigt til at kunne sætte gang i de projekter, de havde søgt om penge til hos DR.

Årets største enkeltbeløb – på hver 30.000 kroner – går til Broen Vejen og til Udvalget for Husmoderferie i København.

I Vejen går ’Giro 413’-kronerne til et projekt, hvor udsatte familier får mulighed for at få hjælp til at betale kontingentet, så deres børn på mellem 6 og 17 år kan deltage i fritidsaktiviteter i diverse foreninger i Vejen Kommune på lige fod med deres kammerater. Og hos Udvalget for Husmoderferie, som har eksisteret siden 1946 ligesom ’Giro 413’, går pengene til at gennemføre såkaldte netværksferier for socialt sårbare børn og unge med deres forældre – primært enlige forsørgere.

- Årets modtagere af ’Giro 413’-kronerne kommer virkelig fra hele landet, og det er imponerende at se, hvordan en række foreninger og initiativer med få midler til rådighed forsøger at ændre hverdagen for en række socialt udsatte børn og unge, siger redaktionschef Ralf Richardt Strøbech fra Musik, P5, P6 & P8, som samtidig er formand for ’Giro 413’s fordelingsudvalg.

’Giro 413’ – der i starten hed ’Lytternes ønskeprogram på grammofon’ – havde premiere den 13. oktober 1946 med Karl Bjarnhof som vært. Siden da har DR’s lyttere sammenlagt samlet knap 29,1 millioner kroner ind til programmet.

Programmet har stort set altid været sendt søndag over middag, og Peter Sten byder velkommen næste gang på søndag fra klokken 12.15-14.00 på P5 og DR Lyd.