Politiske film på DR i anledning af USA-valget

I anledning af præsidentvalget byder DR på en række spillefilm, der tager amerikansk politik under behandling på meget forskellig vis.

I anledning af præsidentvalget byder DR på en række spillefilm,der tager amerikansk politik under behandling på meget forskelligvis.

DR dækker det amerikanske valg intenst, og også på filmfrontensætter valget præg på DR’s sendeflade. I ugerne omkring valget harDR1 og DR2 således programsat i alt otte spillefilm, der tageramerikansk politik under behandling på meget forskellig vis.

Tre klassikere

Lad os starte med klassikerne. Robert Redford tager sig afhovedrollen i både ’Alle præsidentens mænd’ og ’Stem påMcKay’. Førstnævnte handler om Watergate-affæren - en af det20. århundredes største politiske skandaler. Sagen, der begyndtesom et banalt indbrud, blev afsluttet med præsident Nixons afgang.Meget af æren derfor må tilskrives journalisterne Bob Bernstein ogCarl Woodward, hvis omhyggelige undersøgelsesarbejde i længden ikkelod sig fortie eller bestride. Robert Redford købtefilmrettighederne til Bernsteins og Woodwards bog og produceredefilmen, samtidig med at han spillede Woodward over for en anden af1970’ernes største stjerner, Dustin Hoffman. ’Alle præsidentensmænd’ er instrueret af Alan Pakula, som skildrer det historiskeforløb så autentisk som muligt, og Pakula er blevet meget rost forsin evne til at gøre forløbet spændende, selv om udfaldet af sagener kendt på forhånd. Filmen modtog da også fire Oscars, bl.a. forbedste manuskript, mens Jason Robards modtog en Oscar for sinpræstation som chefredaktøren på Washington Post.

I ’Stem på McKay’ har Robert Redford en anden af sinebedste roller, her som en ung, energisk sagfører, der bliverovertalt til at stille op til Senatet for det demokratiske parti iCalifornien. McKay har fra starten avancerede, radikale ideer omforureningsbekæmpelse, socialhjælp og amerikanskeborgerrettigheder, men da de demokratiske kampagneledere sender hamud blandt vælgerne, opdager han, at det i mindre grad er hans ideerend hans evne til at virke personligt tillidsvækkende, der skaberpopularitet. Filmen skildrer med indviet detaljerigdom hansdesillusionerende vej til popularitet gennem billig retorik,indstuderet tv-optræden, talevitser og babykysseri.

‘Storm over Washington’, Otto Premingers film fra 1962,regnes som den første film, der for alvor gik i kødet på amerikanskpolitik. Henry Fonda spiller den intellektuelle Robert Leffingwell,der bliver indstillet til posten som USA’s udenrigsminister aflandets præsident. Først skal valget af Leffingwell dog godkendesaf senatet. Det sker ved en høring, der er præget af rævestreger ogstudehandler, for ikke mindst den reaktionære, spydige ogdødsensfarlige sydstatssenator Seabright Cooley - spillet afCharles Laughton - betragter Leffingwell som et kontroversielt valgtil den vigtige post.

Tre nyere dramaer

Både Joan Allen og Jeff Bridges blev Oscar-nomineret for deresroller i den politiske thriller ’The Contender’ fra 2000. Ifilmen sætter skruppelløse politikere gang i en sexskandale for athindre udnævnelsen af USA's første kvindelige vicepræsident. Det erklart nok præsident Clintons Lewinsky-affære, der har inspirerettil dramaet om politiske intriger under bæltestedet. Jeff Bridgeshar da også Clinton-frisure, men i den her historie er det ikkepræsidenten, der står for skud. Det er en kvindelig senator (JoanAllen), der trækkes gennem sølet.

Seerne kan også opleve to film om et par af USA’s mest markantepræsidenter. ’Den dag præsident Lincoln blev skudt’ har etdobbeltfokus på manden, man kunne kalde USA’s første modernepræsident, og hans morder, spillet af henholdsvis Lance Henriksenog Rob Morrow. Det er den 14. april 1865 - nogle få dage efterafslutningen af den amerikanske borgerkrig. Præsident AbrahamLincoln er på vej i teatret med sin hustru. Det bliverskæbnesvangert, for den bitre, reaktionære sydstatsmand John WilkesBooth har planer om at snigmyrde manden, der kan tage en stor delaf æren for afskaffelsen af slaveriet i USA.

Vi spoler tiden 80 år frem. Da Franklin Roosevelt dør i april1945, må Harry S. Truman indtage embedet som USA’s præsident efterblot 82 dage som vicepræsident. Den forholdsvis uerfarne politikerbliver aldrig nogen populær leder, men hans beslutninger får storbetydning ikke blot for USA, men også for resten af verden. Trumaner således den hidtil eneste leder, der har gjort brug afatombomben som våben. Historien om præsidenten fortælles i dramaet‘Truman’, der i 1996 fik en Emmy for bedste tv-film.Titelrollen spilles af Gary Sinise, der foruden mange anmelderrosermodtog en Golden Globe-pris for sin præstation.

To komedier

DR har også fundet plads til et par præsidentfilm i den lettereende af skalaen.’Præsident på frierfødder’ er en intelligentog vittig romantisk komedie skrevet af Aaron Sorkin, manden bag denberømmede politiske dramaserie ’Præsidentens mænd’. Michael Douglasspiller enkemanden Andrew Shepherd, der har så travlt med at blivegenvalgt som USA's præsident, at privatlivet er sat på vågeblus -lige indtil han møder lobbyisten Sydney (Annette Bening).Forelskelse er en privat sag, mener han, men pressen ogoppositionen kører kanonerne i stilling. Og Andrew har lovet Sydneyat støtte en miljølov, som kan koste ham sejren.

I den satiriske komedie ’Præsidenter på flugt’ spillerJack Lemmon og James Garner to mænd med tre ting til fælles. De harbegge været USA’s præsident, de er på flugt fra lejemordere, og såhader de hinanden som bare fanden. Fedtsylen Kramer har ikke denmindste respekt for sin gamle rival, men han må alligevel allieresig med den dameglade Douglas, da den nuværende præsident forsøgerat hænge Kramer op på en korruptionssag. Kramer og Douglasundslipper kun med nød og næppe et mordforsøg, hvorefter de begiverde sig ud i verden på egen hånd. Uden livvagter og andre til atlægge sig imellem møder de for første gang de amerikanere, som dehidtil har ledet fra sikker afstand. Deres fælles oplevelser medbl.a. illegale indvandrere, en Elvis-klon og lesbiske bikere gørdem en del klogere på, hvad det vil sige at være amerikaner: Oghvis de blot kunne enes, kunne de tidligere rivaler ligefrem reddesig fra miseren med livet i behold.

Amerikanske politiske film på DR:

The Contender - DR2 onsdag 29. oktober 20.00Præsident på frierfødder - DR1 fredag 31. oktober22.10Præsidenter på flugt - DR2 onsdag 5. november 20.00Den dag præsident Lincoln blev skudt - DR1 lørdag 8.november 00.05Alle præsidentens mænd - DR2 søndag 9. november 16.00Stem på McKay - DR2 søndag 9. november 23.20Truman - DR1 lørdag 15. november 00.05Storm over Washington - DR2 søndag 16. november 00.30

Udover de mange film følger DR også det rigtige præsidentvalg 4.november. Semere her.

Facebook
Twitter