Postbudet - Robert-belønnet italiensk film

Skuespilleren og instruktøren Massimo Troisi fik sin sidste rolle i Michael Radfords “Postbudet”.

Skuespilleren og instruktøren Massimo Troisi fik sin sidsterolle i Michael Radfords “Postbudet”.

Midlertidigt postbud med cykel søges. Stedeter en lille italiensk ø. Året er 1952. Mario er en lidt sendrægtigungkarl, der ikke har lyst til at blive fisker som sin far. Istedet får han arbejde som postbud for den nyligt ankomneeksildigter Pablo Neruda. Han bringer digteren breve fra heleverden og undrer sig over, at de alle kommer fra kvinder. Med tankepå poesiens effekt på kvinder kaster Mario sig over Nerudas digte.Efterhånden som han staver sig igennem værkerne, trænger han ind ien ny verden. Han trænger sig også langsomt ind på den berømtedigter, der lærer ham om metaforer og den poesi, der ligger latenti verden. Da han selv vil være digter, giver Pablo ham følgenderåd: "Gå langsomt langs kysten ned til bugten." Her opdagerpostbudet, at verden er et arsenal af metaforer. De kommer bareførst til live, når man opleverden.                                           

Smuk og sanselig

Mario forelsker sig i den skønne Beatrice, derbetjener ham i den lokale bar. Han kan ikke sætte ord på sinkærlighed, og søger derfor straks hjælp hos poeten. Neruda kan dogikke uden videre skrive et kærlighedsdigt til en kvinde, han ikkeelsker, så Mario må gøre det selv. Således begynder en smuk ogsanselig historie om kærlighed, venskab og ordetsmagt.                                            

“Postbudet” er bygget på Antonio Skarmetasroman "Brændende tålmodighed", og filmens instruktør, MichaelRadford, betoner det umage venskab mellem to mænd, der påoverfladen intet har tilfælles, mens han bevarer forlæggetsunderfundige humor og saftspændte erotik. Venskab handlede det ogsåom bag kameraet, hvor Michael Radford endelig fik lejlighed til atarbejde sammen med Massimo Troisi. Den italienske skuespiller, deri øvrigt hjalp til med at skrive manuskriptet til “Postbudet”,skulle oprindeligt have spillet hovedrollen i Radfords debutfilm,men i stedet blev det til et venskab, som fik sit eget udtryk med“Postbudet”. Troisi døde dagen efter sidste optagelse, men fik med“Postbudet” sat et smukt punktum på sin karriere somskuespiller.

“Postbudet” blev herhjemme belønnet med enRobert for bedste udenlandske film i 1997.