Superligaen er populær som aldrig før og i seneste sæson slog den bedste danske fodboldrække tilskuerrekord. Udenfor kridtstregerne er danske klubber også i stigende grad populære, idet udenlandske investorer i flere og flere tilfælde køber aktiemajoriteten og dermed ejerskab.
Det kan ofte efterlade både medarbejdere, fans og spillere i uvished om fremtiden. For hvad betyder det for kulturen, værdierne og fællesskabet, hvis traditioner og klubånd erstattes af følelseskold forretning?
To sider af samme sag
DR følger i dokumentaren ’Dansk fodbold til salg’ to forskellige eksempler på udviklingen i henholdsvis den nordjyske divisionsklub Jammerbugt FC og superligaklubben Brøndby IF, der har hjemme på den københavnske vestegn.
Dokumentaren følger i hælene på Jammerbugt FC’s nye tyske ejer, Klaus-Dieter Müller, efter hans køb af den nordjyske klub i april 2021. I sensommeren 2022 går klubben konkurs, og Klaus-Dieter Müller er som sunket i jorden. DR afdækker i den forbindelse hidtil ukendte forhold om den tyske forretningsmand og omstændighederne omkring Jammerbugt FC’s konkurs.
I oktober 2022 køber den amerikanske investorgruppe, Global Football Holdnings, aktiemajoriteten i traditionsklubben Brøndby IF. Dokumentaren følger en række fans i tiden op til salget, som efterlader dem med store spørgsmål, men ingen konkrete svar.
En dybere forståelse af tendensen
Redaktør i DR Dokumentar, Søren Slumstrup, siger om ’Dansk fodbold til salg’:
- Fodbold som ren forretning og investering har længe huseret i international topfodbold, og den tendens har for alvor nået Danmark på godt og ondt. Med to forskellige eksempler giver dokumentaren et indblik i, hvad det betyder for fanbasen og de ildsjæle omkring en klub stor som lille, når en udenlandsk investor gør sit indtog. Ambitionen er at give en forståelse for, hvilke følelser der er på spil og ikke mindst de omvæltninger det kan resultere i både sportsligt og kulturelt, når folk udefra overtager ejerskabet af en dansk fodboldklub, siger Søren Slumstrup.