Følg med på DR, når Andreas Mogensen bliver sendt ud i rummet

DR sender direkte fra opsendelsen af Danmarks eneste astronaut, Andreas Mogensen, når han fredag sendes afsted til Den Internationale Rumstation, hvor han skal bo i et halvt år.

  • Andreas Mogensen hos ESA i Køln. Billedet er fra programserien 'Klar til rummission'. (Foto: © Morten Dahl, Blu)
  • Andreas Mogensen i fuld rumdragt i vakuumkammer på NASA. Billedet er fra programmet 'Klar til rummission'. (Foto: © August Hyldrup, Blu)
1 / 2

Gennem det seneste halve år har TV-vært Josefine Høgh fulgt Andreas Mogensens træning op til hans halvt års lange ophold i rummet. Det har danskerne kunnet følge i programmet ’Klar til Rummission’, hvor der ikke kun har været fokus på de tekniske, fysiske og videnskabelige forberedelser, men også de personlige og følelsesmæssige, som fylder meget, når man som Andreas Mogensen har en familie med børn, der bliver tilbage på jorden.

Nu er den store dag lige om hjørnet, og danskerne får mulighed for at følge opsendelsen, når DR1 og DRTV fredag den 25. august sender live fra de første timer af rummissionen.

Vært Ulla Essendrop er klar i studiet, og Josefine Høgh er med fra Kennedy Space Center i Florida, USA, hvor opsendelsen finder sted.

Dagen starter klokken 6.00 med optakt til opsendelsen. Her får Ulla Essendrop forskellige eksperter i studiet. DR stiller løbende om til Josefine Høgh, som rapporterer fra Kennedy Space Center inden opsendelsen, der finder sted klokken 9.49 dansk tid.

På DRTV vises også selve ’docking’-processen - dét øjeblik, hvor rumkapslen med Andreas Mogensen efter knap 24 timers rumrejse kobles på Den Internationale Rumstation.

Danskerne kan stille spørgsmål til Andreas Mogensen i rummet

DR får som de første en direkte gennemstilling til Andreas Mogensen på Den Internationale Rumstation, og her har danskerne mulighed for at stille ham spørgsmål.

Det sker efter planen den 31. august fra klokken 18.00, hvor vært Josefine Høgh sidder klar på DR1 og DRTV til at interviewe Andreas Mogensen og stille om til danskere rundt omkring i landet.

- Jeg tror, at rigtig mange af os synes, rummet er utrolig interessant og den mest fascinerende indgang til at forstå, hvordan verden og universet hænger sammen. Andreas Mogensen er den første danske astronaut, og derfor er hans rumrejse også med til at skabe større interesse for naturvidenskab og teknologi – både for børn og voksne, siger ledende indholdschef i DR Nyheder, Kirsten Marie Svendsen, der fortsætter:

- Videnskabsformidling er en vigtig public service-ambition for os i DR, så selvfølgelig skal vi være med til at skubbe til den fascination og nysgerrighed.

  • Har du stadig ikke set programserien ’Klar til rummission’, kan programmerne ses her.

Der tages forbehold for ændringer af datoer for de to udsendelser, da opsendelsen til Den Internationale Rumstation kan blive udskudt.