’Gåden om Thyra’: Banebrydende forskningsresultat afsløres i ny DR-dokumentarserie

Vært og historiker Cecilie Nielsen er med, når forskere afslører nyt og banebrydende forskningsresultat i dokumentarserien ’Gåden om Thyra’.

  • Vært og historiker Cecilie Nielsen er tilbage i 'Gåden om Thyra'. (Foto: © Philip Engsig, Louise Hummelmose Nielsen)
  • Vært og historiker Cecilie Nielsen har fået kendskab til et helt nyt forskningsresultat, der løser en mere end 1000 år gammel gåde om den mest ikoniske runesten i verden: Den store Jellingsten. (Foto: © Philip Engsig, Louise Hummelmose Nielsen)
  • Vært og historiker Cecilie Nielsen tager i 'Gåden om Thyra' ud for at finde ud af mere om en af de mest mytiske kvinder i vores historie. (Foto: © Nicki Sørensen, Framegrab)
  • Vært og historiker Cecilie Nielsen sammen med runolog og seniorforsker på Nationalmuseet, Lisbeth Imer. (Foto: © Martin Rieck, Louise Hummelmose Nielsen)
1 / 4

Hvem har ristet runerne i Harald Blåtands store Jellingsten - den mest ikoniske runesten i verden og stenen, der bliver kaldt Danmarks dåbsattest? Det har været en gåde for forskere indtil nu.

Med hjælp fra moderne 3D-teknologi og metoder, der aldrig tidligere er blevet brugt i Danmark, kan Nationalmuseet i dag løfte sløret for resultatet af den nye forskning og dermed give os svaret på, hvem der er manden bag runerne i Jellingstenen. Hans navn er Ravnunge-Tue.

- Det er en helt utrolig opdagelse, at vi nu kender navnet på runeristeren bag Jellingstenen, men det, der gør opdagelsen endnu vildere, er, at vi kender Ravnunge-Tues chef. Det var dronning Thyra fra Jelling, altså Harald Blåtands mor, og det sætter opdagelsen i et helt andet lys, forklarer Lisbeth Imer, runolog og seniorforsker på Nationalmuseet, som har stået bag forskningen.

Ny opfattelse af grundlæggelsen af det tidligere Danmark

Vært og historiker Cecilie Nielsen er i programserien ’Gåden om Thyra’ med, når det nye forskningsresultat bliver afsløret.

I to programmer tager hun - med afsæt i den banebrydende nyhed - ud for at finde ud af mere om den kvinde, som forskere tidligere har haft svært ved at komme tæt på - nemlig Thyra. For hvem var Thyra egentlig, hvor kom hun fra og betyder det nye forskningsresultat, at hun var langt mere magtfuld, end vi tidligere har troet?

Sporene peger Cecilie Nielsen i retning af en udgravning for 50 år siden, hvor man opdagede skelettet af Thyras mand, Gorm den Gamle, under Jelling Kirke. Men hvordan fandt man egentlig ud af, at knoglerne var Gorms? Og hvilke konsekvenser fik den tolkning for vores tanker om Thyras betydning?

- Forskningsresultatet giver os nogle helt nye brikker, som vi har manglet i vores forståelse af Jelling. Vi får et tydeligere indtryk af især Thyras betydning, og det ser ud, som om hun har spillet en større rolle i fortællingen, end vi har tillagt hende de sidste 50 år, siger vært og historiker Cecilie Nielsen og uddyber:

- Vi plejer at sige, at Gorm den Gamle er Danmarks første konge. Men nu tror jeg, vi skal vænne os til sige, at kongerækken begynder med Gorm OG Thyra.

DR-dokumentarserien ’Gåden om Thyra’ består af to afsnit og kan ses på DRTV fra klokken 6.00 i dag, den 27. september. På DR2 vises det første program i aften, onsdag, klokken 21.00, og det andet program næste onsdag.