Her er artisterne ved Dansk Melodi Grand Prix 2023

DR løfter nu sløret for årets otte artister ved Dansk Melodi Grand Prix, der skal på scenen i Arena Næstved.

  • Disse otte artister kan opleves til Dansk Melodi Grand Prix 2023. Collage: Kia Øyås
  • Tina Müller og Heino Hansen er værter ved Dansk Melodi Grand Prix 2023. (Foto: © Sofie Amalie Barfod)
1 / 2

Lørdag den 11. februar blænder DR1 og DRTV op for Dansk Melodi Grand Prix 2023, når Danmarks største musikfest løber af stablen i Årets Grand Prix By, Næstved.

De otte artister er netop blevet præsenteret ved et pressemøde i DR Koncerthuset, og programansvarlig for Dansk Melodi Grand Prix, Erik Struve Hansen, siger om årets kunstnere:

- Dansk Melodi Grand Prix er båret af tradition, og rigtig mange danskere har et eller flere minder fra festlige aftener i årenes løb. Derfor ser vi igen frem til at samle folk på tværs af generationer og hylde dansk musik og sangskrivning. Jeg tror, man vil opdage, at de otte udvalgte numre i år er stilmæssigt anderledes end tidligere år, og samlet set spænder bredt over genrer. Jeg er meget spændt på, hvordan seerne tager imod de otte sange og artisterne bag og ikke mindst, hvem der skal repræsentere Danmark ved Eurovision senere på året, siger Erik Struve Hansen.

De otte grandprix-sange er tilgængelige på diverse musiktjenester fra i dag.

Sådan fungerer afstemningen

I løbet af showet skal otte artister blive til tre, og her er det udelukkende seernes stemmer, der bestemmer hvilke tre sange, der skal spilles en ekstra gang i Arena Næstved.

Når vinderen blandt de sidste tre sange skal findes, deles stemmerne ligeligt mellem årets faglige jury og seerne. Alle stemmer vægter det samme, og den artist, der får flest stemmer, vinder Dansk Melodi Grand Prix og skal repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest i Liverpool, Storbritannien til maj.

Det vil også være muligt at stemme i hele ugen op til showet gennem DR’s Grand Prix-app. Man kan stemme fra mandag den 6. februar til og med fredag den 10. februar.

P4 sender desuden hele showet direkte i radioen med optakt fra klokken 18.

Årets otte artister – i vilkårlig rækkefølge – er:

Maia maia: Beautiful bullshit

(Foto: © Emma Ishøy)

Artist: Maia maia

Sangskriver og producer: Maja Barløse

Sangskrivere: Joy Deb, Niclas Lundin

Maja blev bachelor fra sangskrivelinjen på Konservatoriet i sommer, men hendes musikalske rejse har allerede været flere år i udlandet. Som 20-årig flyttede hun nemlig til New York, hvor hun spillede på flere af byens store og små spillesteder på bl.a. Times Square. Maja lærte alt, hvad hun nu ved om musikbranchen derovre, og ved siden at lave eget pladeselskab, sætte egne koncerter op, og selv lave musikvideoer, promovere, booke, producere, skrive sange osv. Denne erfaring bringer Maja i spil som maia maia, da Maja vælger at launche sig selv på ny i starten af 2022, hvor hun med power, personlighed og en stærk vokal indtager det musikalske landskab som et lyn fra en klar, orangerød himmel.

- Beautiful Bullshit handler om den slags forelskelse der gør dig frivilligt døv og blind - som i en form for trance. Det er den slags løgne, vi bliver fortalt at den vi elsker, som lige akkurat får os til at blive på krogen og ignorere alle de røde flag. Sangen har en storladen fornemmelse og der er masser på spil, fra sekundet strygerne og synthesizerne lander i introen. Jeg elsker blandingen af drama og glimt i øjet, som også passer perfekt ind i Melodi Grand Prixet's ånd.

Søren Torpegaard Lund: Lige her

(Foto: © Lukas Valentin)

Artist: Søren Torpegaard Lund

Producer: Søren Christensen

Komponister: Tim Schou, Steven McClintock

Tekstforfattere: Tim Schou, Martin Palme Skriver, Lasse Storm Olsen

Søren er en meget hjemmevant sanger på den store scene med sin store erfaring fra musicalscenen, hvor han bl.a. har været med i forestillinger som “Kinky Boots” og nyligt havde hovedrollen som Tony i Det Kongelige Teaters store opsætning af ”West Side Story” i Operaen i København. Det er også på scenen, han føler, at han kan være sig selv. Og netop det med at være sig selv, er helt essentielt for Søren, når han skal deltage i Dansk Melodi Grand Prix. Søren vil med sin optræden til dette års udgave af Dansk Melodi Grand Prix gerne fungere som en slags en katalysator for friheden til at turde være lige præcis den, man er. Med denne tro på sig selv, vil han kæmpe hårdt for at få lov til at repræsentere Danmark på den internationale scene til Eurovision Song Contest.

- Sangen handler først om fremmest om at være der for hinanden, ligegyldigt hvad. For mig skildrer den også en ’coming of age’-oplevelse. At være præcis den, du ønsker at være. At give slip på dine forældre og din familie for at skabe dit eget liv, kan være en meget ensom oplevelse. Men kun indtil det øjeblik, hvor du opdager alle de mennesker omkring dig, der går igennem det samme. Jeg tror, det er en universel ting at opbygge et arsenal af mennesker, der faktisk elsker dig for den, du er. Med ’Lige her’ rækker jeg hånden ud til alle de mennesker, som altid har været der for mig for at sige, at jeg også vil være der for dem, uanset hvad. Vi er stærke og smukke, som vi er, og vi er nødt til at være der for hinanden.

Mariyah LeBerg: Human

(Foto: © Nicho Oppermann)

Artist: Mariyah LeBerg

Producer: Chief 1

Sangskrivere: Chief 1, Moon Mariyah Ellise Traasdahl, Nermin Harambasic

Den dansk-libanesiske sangerinde er født i Aarhus og tilbragte de første år af sit liv i Gellerupparken. Mariyah LeBerg er opvokset i en familie, hvor forældrene hhv var i Jehovas Vidner og troede på Islam, hun er tidligere DMA World-vinder med rødder i alt fra reggae til rap, punk og industrial. Hun har et utal af live-optrædener i Europa, såvel som i USA og Asien bag sig og er blevet sammenlignet med kunstnere som Robyn og Billie Eilish. Mariyah og Chief 1 har i lang tid gået og kredset rundt om et samarbejde og sidste år blev det så til sangen “Human” skrevet i samarbejde med den norske sangskriver Nermin Harambasic. Her står de nu med et track, der handler om, at vi alle bare er mennesker under overfladen, uanset hvor stor forskel vi end må tro, der er på køn, race og rang.

- Jeg synes budskabet om, at vi på indersiden blot er mennesker, er vigtigt i en verden, hvor vi har tendens til at gemme os bag en masse facader og filtre. Personligt synes jeg, at ydmyghed og ærlighed stikker langt dybere end alt det opsatte og perfekte, vi på daglig basis bliver bombarderet med og stræber mod. Derfor er denne her sang helt særlig for mig - fordi den netop er ærlig og sætter det hele lidt på spidsen; under overfladen er vi bare mennesker allesammen med alt hvad det indebærer af sårbarhed og uperfekthed og lige netop det, hjælper os til at nærme os - og spejle os i – hinanden.

Nicklas Sonne: Freedom

(Foto: © Mikkel Laumann)

Artist: Nicklas Sonne

Producer, komponist og tekstforfatter: Nicklas Sonne

Nicklas har bl.a. har været opvarmning for Metallica og Rammstein samt haft flere optrædener på nogle af Europas største metalfestivaler såsom Copenhell. Helt fra barnsben har guitaren og drømmen om at stå på scenen givet ham troen og energien til at forfølge drømmen. “Freedom” er Nicklas Sonne bud på en Melodi Grand Prix-basker, der for første gang i dansk regi kobler den tunge guitarlyd med Melodi Grand Prix’ets grandiositet og store omkvæd. Nicklas er en af dansk metals største musikalske blæksprutter, og derfor er ”Freedom” også en sang, hvor Nicklas har komponeret, skrevet, indspillet, produceret og indsunget det hele fra bunden. Efter flere års tilløb udfolder Nicklas sig dermed på sine helt egne præmisser, når han står på scenen til Dansk Melodi Grand Prix 2023.

- Jeg er lige dele begejstret og benovet over, at folkene bag Melodi Grand Prix har taget chancen med mig, og den lyd jeg kommer med. Det bliver fantastisk fedt at skrue op på 11, og spille 'Freedom' for Danmark.

Frederik Leopold: Stuck on you

Artist: Frederik Leopold

Producer: Lasse Lindorf

Sangskriver: Lasse Lindorf, Frederik Jyll

Dansk Melodi Grand Prix er starten på noget større for Frederik Leopold! Den yngre generation kender helt sikkert allerede Frederik Leopold fra ”Klassen” på DR Ultra, hvor han stod bag titelsangen ”Ikke Alene”. Nu er det tid til at resten af Danmark, og forhåbentlig hele Europa, skal lære den unge talentfulde og ambitiøse musiker at kende. Han begyndte allerede at dyrke musikken tidligt i sin barndom og har forfulgt sangglæden og spillelysten lige siden. Nu er han klar i Dansk Melodi Grand Prix 2023 med en helt ny sang; ”Stuck On You”.

- Sangen handler om at have mødt en fantastisk skøn person, som dog har sine lidt skøre sider. Det kunne være, at hun fylder hele din lejlighed op med genbrugsting, som hun netop har fundet eller søsætter 10 nye ideer dagligt og nærmest er overalt i ens liv. Man har ingen ide om, hvad man har sagt ja til og ved heller ikke helt, hvad man skal stille op med det. Dog er det i sidste ende helt okay, for hun er virkelig sød. Når man er forelsket, accepterer man måske mere end man normalt ville.

Eyjaa: I was gonna marry him

(Foto: © Jeppe Klausen)

Artist: Eyjaa

Sangskrivere: Anders Hansen, Rasmus Olsen, Thomas Buttenschön, Maria Broberg

Eyjaa er en søsterduo bestående af de to søstre Sara og Brynja, som især har deres musikalske rødder dybt plantet i deres stærke søskendebånd. De bor i Danmark, men kommer fra en baggrund, hvor begge deres forældre er islændinge, men de har boet i seks forskellige lande, taler fem forskellige sprog, og så er de langtfra de eneste børn i familien - søskendeflokken tæller nemlig hele otte børn. Man kan dog ikke komme udenom, at de to søstre har et helt unikt bånd. Pigerne har sunget og spillet musik sammen, siden de var helt små. Det kan også tydeligt høre i deres lyd, som de beskriver som ’pop med nordisk nostalgi’, fyldt med harmonier, der fungerer som en slags magi i deres musikalske udtryk.

- Det er for vildt at skulle være med i Melodi Grand Prix, og at kunne få lov til at vise hele Danmark hvem vi er, vores bånd til hinanden, og hvad vi brænder for. At stå her sammen som søstre er virkelig stort for os. Vi har igennem hele vores liv oplevet både det søde og det sure sammen; vi har oplevet hinanden miste og være ulykkelige, men vi har også altid haft alle de gode ting sammen. Det den ene af os går igennem mærker den anden, og derfor er sangen helt perfekt for os.

Reiley: Breaking my heart

(Foto: © Reiley)

Artist: Reiley

Sangskrivere: Sivert Hjeltnes Hagtvet, Hilda Stenmalm, Bård Mathias Bonsaksen, Rani Petersen

Selvom man er født og opvokset på Færøerne, langt fra alt, kan man sagtens være godt connected med omverdenen. Reiley har allerede nået lande som Sydkorea, England, USA og ikke mindst Danmark. Han har effektivt brugt de sociale medier, og særligt i forbindelse med udgivelsen af sin debut-EP kom han tættere på omverdenen med over 10 millioner følgere på TikTok. Det har bl.a. resulteret i en karriere i Sydkorea, hvor han både har optrådt, lavet promotion og indspillet en single med et af landets største bands. Mange af hans flere end 300.000 følgere på Instagram kommer netop fra Korea, så man kan roligt sige, at Reiley er en moderne, ung mand med fingeren på den internationale ungdoms puls.

- Da muligheden for at komme med til DMGP opstod, var det den perfekte mulighed for mig til at styrke min forbindelse til og følelser for Danmark. Jeg har samtidig været en fan af Eurovision - specielt de senere år - så jeg er virkelig glad og spændt over muligheden for at repræsentere og gøre landet stolt i en så ikonisk konkurrence, og med denne sang som jeg holder meget af.

Micky Skeel: Glansbillede

(Foto: © Alexander Leistiko)

Artist: Micky Skeel

Komponist og tekstforfatter: Micky Skeel, Martin Bjelke

Gennem mere end 20 år har Micky Skeel skrevet sange til sig selv og andre store navne i musikbranchen. Disse navne tæller bl.a. Gulddreng, Cliff Richard og Måns Zelmerlöw, der vandt det internationale Grand Prix i 2015. I årene 2017-2019 boede Micky i Los Angeles og udgav her det engelsksprogede debutalbum “Losing Your Love”, der har rundet de 20 millioner streams. Singlen “Boy You’re Good” fra albummet gik platin i Sverige, så han har på flere parametre bevist, at han ved, hvad der skal til for at sammensætte et hit til publikum i både ind- og udland.

- "Glansbillede” er en sang, der handler om at hvile i det uperfekte. Det er lige så meget en sang til mig selv, som det er en sang til alle andre. Vi har alle gode og dårlige dage, og det havde jeg svært ved at acceptere, da jeg var yngre, men jeg har efterhånden lært, at man ikke kommer udenom de dårlige dage, så i stedet må man bare lære at leve med dem. Når man erkender det, er det også en form for befrielse. For så ved man også, at man kommer ovenpå igen. Lad være med at tro, at naboen har det perfekte liv, vi går alle med hver vores problemer. Så brænd dit glansbillede, nyd hvem du er og hvor du er. Det hele skal nok gå. Vi går alt for meget op i hvad andre folk tænker og prøver derfor at vise et glansbillede af vores liv udadtil. Denne sang handler om at det er ok ikke at have styr på det hele.