Kan nedtur vendes til optur? DR jagter løsninger på klimakrisen

I serien ’Den Grønne Optur’ tager Anna Lin sammen med DR’s klimakorrespondent, Thøger Kirk, rundt i Europa og undersøger nogle af de store løsninger, der skal hjælpe med at bremse klimakrisen.

  • Anna Lin og Thøger Kirk jagter klimaløsninger i Europa - kan vi vende nedtur til optur? (Foto: Janus Veile)
  • Tøj er en vigtig del af Annas identitet. Men tøj er også en rigtig stor klimasynder. Så hvordan kan vi shoppe mere grønt, genanvende brugt tøj - og lave fremtidens jeans? For at få svaret på det, må Anna Lin og Thøger Kirk både tage til Sverige og til Spanien. (Foto: Janus Veile og Martin Rieck)
  • Island! Her pibler, bobler og springer klimaet bogstaveligt talt op af jorden. Anna Lin og Thøger Kirk ser på gejsere og bager brød i jorden. Desværre er det også tydeligt, hvordan klimaforandringerne ændrer landet og vilkårene for dem, der bor der. Gletsjerne smelter minut for minut. Men det kan også være, at en af de store løsninger findes på Island. For måske kan en gigantisk støvsuger være med til at skrue ned for tempoet på klimaforandringerne? (Foto: Janus Veile og Martin Rieck)
  • Anna Lin elsker sin telefon og de sociale medier. Men hendes TikTok og Instagram kræver også store mængder energi. Derfor tager Anna og Thøger til Sydfrankrig, hvor de ser de på en kontroversiel grøn løsning. De får også lov til at opleve en vild science fiction-løsning, hvor forskere forsøger at skaffe nok energi ved at bygge solen på jorden. (Foto: Martin Rieck og Janus Veile)
  • Anna Lin og Thøger Kirk er kommet til Barcelona for at se på fremtidens kød - og udfordre hinanden. Thøger elsker store bøffer, men han ved godt, at kød belaster klimaet. Anna spiser kun plantebaseret. Derfor vil hun have Thøger til at smage nogle af alle de køderstatninger, der findes. Thøger vil til gengæld have Anna til at smage på fremtidens bøf. Den er 3D printet! Så er spørgsmålet, hvem der overbeviser hvem? (Foto: Janus Veile og Martin Rieck)
1 / 5

Anna Lin er kendt som vært på blandt andet ’MGP’ og ’Kender du typen’? Nu kan seerne opleve en ny og mere personlig side af hende. Anna Lin lider af klimaangst, og i en ny serie på DRTV og DR1 jagter hun håb og løsninger på klimakrisen.

I serien ’Den Grønne Optur’ tager Anna Lin sammen med DR’s klimakorrespondent, Thøger Kirk, rundt i Europa og undersøger nogle af de store løsninger, der skal hjælpe med at bremse klimakrisen.

Denne sommer oplever vi endnu engang varmerekorder, oversvømmelser og skovbrande rundt om i verden. Historierne om de alvorlige konsekvenser af klimaforandringerne bliver flere og flere. Anna Lin er en af mange, der frygter for jordens tilstand, i så voldsom en grad, at hun har klimaangst.

- Klimakrisen fylder virkeligt meget i mit hoved, og jeg tænker hele tiden over, hvad jeg kan gøre ved problemet. Men jeg ved også godt, at det vi selv kan gøre, ikke er nok, siger Anna Lin.

På jagt efter Europas bedste klimaløsninger

Hun har brug for håb og tro på, at udviklingen kan vendes – før det er for sent. Derfor tager Anna Lin og Thøger Kirk i ’Den Grønne Optur’ på jagt efter Europas bedste klimaløsninger. Jagten fører dem blandt andet til Frankrig, hvor forskere forsøger at bygge solen på jorden, til Spanien, hvor de arbejder på løsninger på vores kødforbrug - og til Island, hvor man vil forvandle verdens klimaproblemer til sten.

- Jeg håber, den her tur viser, at der er teknologi derude, der kan hjælpe os. Jeg vil så gerne have, at det hele kommer til at give bare lidt mere mening. Både for mig, og for dem der ser med, siger Anna Lin.

’Den Grønne Optur’ er del af en stor DR-satsning med fokus på klimaet, der stiller spørgsmålene: Er der overhovedet håb, og kan vi nå at vende udviklingen?

Gennem digitale historier, radio og TV undersøger DR de næste måneder, hvad der egentlig skal til for at bremse klimakrisen, og hvilke teknologier og opfindelser, der kan være en del af løsningen. Der er brug for løsninger, der kan hjælpe med at vende nedtur til en form for optur.

  • Alle fire afsnit af ’Den Grønne Optur’ kan streames på DRTV fra mandag den 15. august. Serien kan også ses på DR1, hvor første afsnit sendes onsdag den 17. august klokken 21.25.