Når jagten på drømmekroppen bliver livsfarlig

’Dødelige Drømmekroppe’ kan ses fra søndag den 12. februar på DRTV og på DR1 mandag den 13. februar klokken 20.30.

Simon, Henning og Mikael medvirker i dokumentaren. (Foto: © Sille Veilmark / Kasper Jørgensen)

I dokumentarserien ’Dødelige Drømmekroppe’ følger vi Simon, Henning og Mikael, der i jagten på en muskuløs overkrop for år tilbage fik sprøjtet paraffinolie i armene. En beslutning med fatale konsekvenser, da de efterfølgende har døjet med store smerter og gener fra indsprøjtningerne - hovedsageligt fordi kroppen siger fra.

En stigende tendens

De tre mænd er langt fra alene. På Herlev Hospital sidder overlæge Ebbe Eldrup, som siden 2018 har registreret patienter med gener efter indsprøjtninger med paraffinolie: Fra en enkelt patient i januar 2018 til 202 patienter i august sidste år. Samtidig forventes mørketallet at være langt større, og i efteråret 2022 døde den første dansker som følge af paraffinolieindsprøjtninger.

I tre afsnit følger seerne de tre mænds hverdag og mødet med sundhedsvæsenet i håbet om en mere udholdelig hverdag. En eventuel operation er kompleks, risikabel og i nogle tilfælde umulig, hvilket gør, at de i sidste ende føler at løbe panden mod en mur uden hjælp at hente.

Bevidsthed og debat

Redaktør i DR Dokumentar Søren Slumstrup siger om ’Dødelige Drømmekroppe’:

- Ambitionen med dokumentaren er at give en bevidsthed om en sundhedsmæssig farlig trend, som få kender til, men som er stigende i Danmark. Dokumentaren sætter spot på de konsekvenser, det har, hvis man sprøjter sig med paraffinolie, men beskriver også, hvad det er for nogle udfordringer de medvirkende støder på i sundhedsvæsenet. Formålet er at skabe en debat om, hvordan vores velfærdssamfund håndterer mennesker, der henvender sig med selvforskyldte lidelser, men også at beskrive de udfordringer og dilemmaer, der er forbundet med eventuel behandling, siger Søren Slumstrup.

  • Se ’Dødelige Drømmekroppe’ fra søndag den 12. februar på DRTV og på DR1 mandag den 13. februar klokken 20.30.