Sladderhistorie: Ny programserie går tæt på det, vi har talt om gennem årene

Bliv klogere på Danmarks historie på en helt ny måde, når sladderekspert Ditte Okman sammen med vært Jakob Thygesen dykker ned i nogle af danmarkshistoriens største sladderhistorier i DR’s nye historieprogram.

  • Bliv klogere på Danmarks historie på en helt ny måde, når sladderekspert Ditte Okman sammen med vært Jakob Thygesen dykker ned i nogle af danmarkshistoriens største sladderhistorier i DR’s nye historieprogram. (Foto: © Jonas Hall, Klaus Nedergaard, Jonas Kjærgaard Hall)
  • Var Stauning en større gris end Jens Otto Krag? Hvordan lykkedes det Lars Barfoed at vælge mellem konen og elskerinden? Og hvad er der med Lone Dybkjær, Poul Nyrup Rasmussen og Luciano Pavarotti? (Foto: © Jonas Hall, Klaus Nedergaard, Jonas Kjærgaard Hall)
  • Prins Joachim og Alexandra Manley var det perfekte par, indtil de ikke var det længere. Hvor galt gik det, da facaden krakelerede for Sangduoen Nina og Frederik? Hvordan startede rygter og sladder om Susse Wolds seksualitet og hvordan kunne hun tage dem med et skuldertræk? (Foto: © Jonas Hall, Klaus Nedergaard, Jonas Kjærgaard Hall)
1 / 3

Hvad har vi sladret om gennem tiden? Og hvad siger det om os som mennesker og som nation? Det er hovedspørgsmålene i DR’s nye historieprogram ’Sladderhistorie’. Programserien består af seks afsnit og har premiere den 9. august på DR2 og DRTV.

En anden måde at sætte fokus på danmarkshistorien

Sammen med DR-vært Jakob Thygesen ser sladderekspert Ditte Okman nærmere på nogle af de største sladderhistorier og skandaler gennem tiden. Via gamle arkivklip og spørgsmål til historikerne Emma Paaske og Poul Duedahl og sociologen Eva Steensig, som inviteres ind i programmet, får vi ikke blot en anden side af danmarkshistorien men også en samtale om sladderens anatomi.

- Vi er vant til at høre danmarkshistorien fortalt gennem store begivenheder, som for eksempel magtskifte, krige, revolutioner og så videre. Med det her program retter vi blikket mod, hvad befolkningen har været optaget af og talt om gennem tiden – og får samtidig mulighed for at bruge DR’s store arkiv på nye forfriskende måder, der appellerer til streamerne og gør danmarkshistorie interessant for endnu flere, siger Lisbeth Langwadt, der er chef for Bred Kultur og Fakta i DR.

Sladder behøver ikke være en dårlig ting

Ditte Okman, som mange danskere kender fra blandt andet programmet ’Det, vi taler om’, er begejstret for koblingen mellem sladder og historie.

- Sladderen har alle dage været spændende, fordi den handler om mennesker: menneskelige relationer, menneskelig fascination og aversion. Ingen kan komme udenom, uanset om det er i skolegården, arbejdspladsen, i opgangen eller ved gadekæret eller på kroen. Og det behøver altså ikke være en dårlig ting. Vi interesserer os helt naturligt for hinanden og spejler os - og så er der ofte bingo på ’Gid det var mig’ eller ’Godt det ikke er mig’, fortæller hun og fortsætter:

- Det er sindssygt sjovt at kigge tilbage i historien og se, hvad man sladrede om dengang, men også hvilke konsekvenser, det havde. Om kongens seksualitet, hang til prostituerede, om politikeres heftige druk og de meget alvorlige konsekvenser deraf. At kigge på alt fra Tordenskjolds veludviklede partygen til en skuespillerindes triste endeligt - på grund af ondskabsfuld og udokumenteret sladder. Måske var sladderen faktisk hårdere i gamle dage end i dag. Det må seerne selv vurdere, når de ser programmerne.

Programserien ’Sladderhistorie’ har premiere på DRTV fra morgenstunden onsdag den 9. august, hvor første afsnit også kan ses på DR2 klokken 21.30. Serien er i seks afsnit.