’Volvorøveren’: Ny historiedokumentar på DR

Ny historiedokumentar i tre dele tager seeren med ind i fascinerende univers af natlige smuglertogter, groteske maskeringer, oversavede jagtgeværer, smarte biler og hurtige penge.

  • Historiedokumentaren giver et billede af en helt anden tid, hvor medierne dyrkede kriminelle som blandt andre ’Volvorøveren’ som en slags snu helte, fortæller Lisbeth Langwadt, der er chef for bred kultur og fakta hos DR. (Foto: © Daniel Brock Mikkelsen)
  • Historieblogger Regitze rejser i Volvorøverens fodspor til Finland. Hun vil finde ud af, hvad der sker med ham, efter fængselsdommen for en række berømte bankrøverier i Danmark. (Foto: © Dr)
  • Volvorøveren Matti Markkanen deltager her i politiets rekonstruktion af ét af hans væbnede røverier (Foto: © Politimuseet)
  • Volvorøveren Matti Markkanen og Erik "Posten" Rasmussen stod bag omfattende cigaretsmuglerier i sluttresserne. (Foto: © Dr)
1 / 4

Den unge historieblogger Regitze opdager tilfældigt en stor hemmelighed i sin familie. Hendes oldefar, Erik, var en del af det farverige smuglermiljø i København i slut-1960’erne. Og hans nære ven, Matti, der ofte sad med ved middagsbordet, var Nordens mest berygtede bankrøver.

Begge mænd kom i fængsel stort set samtidig, og siden har der hersket total tavshed om de kriminelle forviklinger i familien.

Regitze sætter sig for at undersøge, hvem hendes smugler-oldefar og Matti, med kaldenavnet ’Volvorøveren’, egentlig var. Undervejs bliver hun både klogere på sin egen familiehistorie og på tiden i 1960’erne, hvor nogle forbrydelser stadig blev opfattet som sjove og lidt hyggelige. Hun får samtidig en forståelse for, hvordan de to mænds kriminelle liv har påvirket de mennesker, der var tæt på dem.

- ’Volvorøveren’ er en både fængslende og oplysende rejse ind i 1960’ernes smugler- og bankrøver-kriminalitet – krydret med et spændende familiemysterie, siger Lisbeth Langwadt, der er chef for bred kultur og fakta hos DR.

Hun fortsætter:

- Serien giver et billede af en helt anden tid, hvor medierne dyrkede kriminelle som blandt andre ’Volvorøveren’ som en slags snu helte. Men den illustrerer også tydeligt bagsiden af medaljen – ikke mindst de menneskelige konsekvenser for de pårørende. Det er ikke overraskende, at der er forlydender om, at Volvorøverens vilde historie har været med til at inspirere til Olsen-Banden.

’Volvorøveren’ kan ses tirsdag den 17. oktober klokken 6.00 på DRTV og på DR2 den 17. oktober klokken 21.00