Bamse og Kyllings mor blev ’Årets Otto’ – og DR fik også 10 andre TV-priser

DR havde en forrygende aften, da TV-Prisen 2023 blev uddelt. Både nyhedsudsendelser, sport, events, dramaserier, børneprogrammer og dokumentarer tog del i priserne, ligesom DR fik hæder for ’Årets nyskabelse’.

  • Hanne Willumsen, Katrine Hauch-Fausbøll og Kjeld Nørgaard har været med siden starten på Kaj og Andrea i 1971, og de stod også bag de nye afsnit, der kom i 2021. Lørdag modtog Katrine Hauch-Fausbøll (i midten) 'Årets Otto'. (Foto: © Lars Møller Hansen)
  • Serien om 'Krag & Virkner' blev årets nyskabelse. (Foto: © Monday Production, Monday Media)
  • 'Hooligan' fra DR blev kåret som bedste korte serie. (Foto: © Jonas Berlin, Mia Selin, Drive Studios, DR Digital (BROS))
1 / 3

Hun er ’Bamses mor’, hun har instrueret Kaj og Andrea- og fortidens ’Legestue’-udsendelser, og hun har fundet på legendariske ord som ’molodi’, ’tihvertifald’ og ’goeste ven’.

Gennem årtier har figurerne, som 77-årige Katrine Hauch-Fausbøll har været med til at skabe og udvikle, skabt glæde og jubel hos tusindvis af danskere, og lørdag aften var det hende, der blev klappet af.

Det blev der, da den danske TV-branche fejrede sig selv og det seneste års bedrifter ved uddelingen af TV-Prisen 2023 i Tivoli Hotel & Congress Center i København. Prisfesten var arrangeret af Producentforeningen, der er brancheorganisationen for producenter af film, TV og spil.

Hvert år uddeles æresprisen ’Årets Otto’ samtidig til en person, hvis lange karriere i TV-branchen, man ønsker at hædre. Og det var den, Katrine Hauch-Fausbøll modtog – nøjagtig som hendes nu afdøde mand, tidligere B&U-chef Mogens Vemmer (1935-2020), tidligere har gjort det.

Katrine Hauch-Fausbøll skulle angiveligt have svaret nej til, at hun kunne lide børn, da hun i 1966 blev ansat som producerassistent i DR. Få har imidlertid bidraget til dansk børnekultur, som hun har – først frem til hun gik på pension fra DR i 2012, og senest da hun i 2021 vendte tilbage til DR’s B&U-afdeling for at producere en stribe nye ’Kaj og Andrea’-programmer til premieren på DR’s småbørnsunivers Minisjang. For øvrigt sammen med Hanne Willumsen og Kjeld Nørgaard, der også var med til at skabe de oprindelige Kaj og Andrea-programmer helt tilbage i 1971 og har været med hele vejen.

- Katrine Hauch-Fausbølls kærlighed til sine universer, hendes insisteren på at være barnlig - også når det ikke er poleret og perfekt, og hendes fortsatte arbejde med at bidrage til dansk børnekultur er uvurderlig og en stor inspiration for alle os, som følger i hendes fodspor. Derfor – og af mange andre grunde – fortjener hun ’tihvertifald’ ’Årets Otto’, lød det blandt andet i motiveringen, da æresprisen blev uddelt. For øvrigt en pris, der har fået navn efter den mangeårige DR-vært Otto Leisner (1917-2008).

Det var en mand, der faktisk spiller rollen som Otto Leisner i TV 2’s dramaserie ’Dansegarderoben’ for øjeblikket - Jacob Riising, som var vært ved prisfesten, og her faldt der også en række andre priser af til DR i aftenens løb. Mere præcist 10.

Fik også pris for nyt børneindhold

DR modtog for eksempel også prisen for noget af sit nyeste børneindhold – nemlig programserien ’Vores Børnehjem’ fra DR Ramasjang. Den beretter om livet på børnehjemmet Skovgården, hvor der bor 18 børn, som ikke kan være hos deres forældre, fordi de ikke kan passe godt nok på dem.

- ’Vores Børnehjem’ er et magisk børneprogram på børnenes præmisser med nogle meget modige medvirkende. Programmet er særligt, fordi det er fantastisk godt fortalt fra børnenes perspektiv, og man er ikke i tvivl om, at følelserne er ægte. En af de fornemmeste public service-opgaver må være at give børnene et spejl, og det lykkes virkelig her, lød det fra juryen.

I alt blev der i år uddelt 17 TV-priser, og det var færre end de seneste år. Nedskæringen var sket på baggrund af et ønske fra branchen om færre priser og en kortere prisuddeling med et større fokus på det helt særlige ved at blive nomineret og måske endda få priserne. Sidste år var der 25 priser.

’Sex med P3’ rammer præcist

DR fik også ros og hæder for at have ramt den unge målgruppe godt med programserien ’Sex med P3’, som blev lanceret sidste efterår. Programmerne modtog TV-Prisen for ’Bedste livsstilsprogram’.

- ’Sex med P3’ er relevant, modigt og ægte, og rammer målgruppen præcist. Det er et emne, som er svært at formidle, men programmet lykkes, fordi det formår at lade de medvirkende fortælle deres historier på egne præmisser. Vi kommer helt tæt på ungdommen og deres sårbarhed, fordi der fortælles hudløst ærligt. Både teenagere og deres forældre kan lære noget vigtigt her, lød det blandt andet fra juryen.

Krigen i Ukraine satte også sit præg på prisuddelingen, idet flere programmer fra og om Ukraine blev hædret. ’Horisont’ fra DR Nyheder modtog prisen for ’Bedste nyheds- og aktualitetsindhold’ for afsnittet ’Bryllup under bombardement’, hvor DR var med til et bryllup i byen Kharkiv midt under krigen. Og det store, fælles ’Sammen om Ukraine’-show, som DR og TV 2 stablede på benene lige efter krigens udbrud, blev kåret som ’Bedste event’.

Fik begge dramapriser

Ligesom ved sidste måneds Robert-uddeling, hvor DR gjorde rent bord i dramakategorierne, skete det samme ved TV-Prisen 2023. Prisen for årets korte fiktionsserie gik til DR3/nu P3-serien ’Hooligan’, mens prisen til årets lange fiktionsserie gik til ’Carmen Curlers’-serien om curler-erhvervseventyret i 60’erne.

- ’Carmen Curlers’ er original, og nærmest musicalagtigt bliver vi ført gennem de drømmende sekvenser. Den er lavet med overskud på alle parametre, og man er hooked fra starten af de aktuelle temaer. Vi anerkender det gode solide håndværk, som serien udstråler, samt de fantastiske skuespilpræstationer, sagde juryen i motiveringen.

Endelig rundede DR også aftenen af med at få prisen for ’Årets Nyskabelse’. Den gik til dramadokumentarserien ’Krag & Virkner’ om skuespilleren Helle Virkner og politikeren og statsministeren Jens Otto Krag. Serien blev produceret af Monday Production og vist på DR1 og DRTV.

- Det lykkedes at fortælle en klassisk historie på en ny og original måde. Det er en velspillet og dragende kærlighedshistorie, som rører os, og man fornemmer en ægte fortælleglæde…Den tog simpelthen røven på os, lød det bramfrit fra juryen.