DR løfter sløret for et stærkt og mangfoldigt musikår

Onsdag den 29. marts afslørede DR de nyeste musikprogrammer på TV og Lyd. DR præsenterede ligeledes resultatet af projektet ’Kvinder i Musik’, hvor udviklingen er godt i gang, selvom ambitionerne endnu ikke er fuldt ud indfriet

  • Medvirkende og værter til pressemødet. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen © DR)
  • Katrine Muff og Mathias Hammer var værter for DR's præsentation af de nye og kommende musikprogrammer på TV og lyd. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Årets P2-kunstner Dreamers' Circus spillede blandt andet på pressemødet. Det gør de også i 'P2 Koncerten' fredag aften klokken 19.20. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Karen Mukupa og Jonas Gülstorff fortalte blandt andet om deres 'Klub Mukupa' og 'Sangskriver'-programmer. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 4

Musik er en grundpille i DR’s samlede kulturtilbud og et vigtigt strategisk fokus i DR. Aldrig har DR kunnet tilbyde flere musikprogrammer i så mange forskellige stilarter og genrer. Samtidig har DR et løbende fokus på mangfoldigheden i musikken ud fra en ambition om at opnå kønsbalance i det samlede musiktilbud.

- I dag har DR præsenteret en lang række af de musiktilbud, der venter seerne og lytterne i den kommende tid – og vi kommer vidt omkring. Om man vil nørde helt ned i nicherne, lære musikerne bag sangene bedre at kende, lytte til jazz, klassisk, elektronisk eller bare samle familien om en god TV-oplevelse med musik, så findes det på DRTV og DR LYD. Sideløbende med de nye programindsatser bliver der desuden arbejdet fokuseret med at opnå øget mangfoldighed i det samlede musiktilbud på tværs af DR. Et område der er lagt mange kræfter i de sidste år, men som vi fortsat arbejder intenst med frem mod 2025. Blandt andet har vi som ambition at vækste andelen af kvinder spillet på DR’s platforme ikke mindst som følge af et tæt samarbejde med aktører i den danske musikbranche, siger ledende redaktionschef for Kultur, Debat og Musik Gustav Lützhøft.  

Status på ’Kvinder i musik’

I 2021 lancerede DR 'Kvinder i Musik' med en klar ambition om, at DR sammen med den øvrige musikbranche skal spille en større, og mere proaktiv rolle for at forbedre repræsentationen af kvinder i musikken. Her to år efter er andelen af dansk musik med kvindelig hovedkunstner eller kvindelig repræsentation i bands eller orkestre på DR’s radioflader steget fra 35% til 46% procent. På tværs af DR spilles der altså nu markant oftere musik skabt af og med kvinder, men DR mangler stadig fuldt ud at udbygge mangfoldigheden af de kvindelige artister og den bredere talentmasse.

- Den vigtigste indsigt for os i arbejdet med ’Kvinder i Musik har været, at da vi arbejdede aktivt med problematikkerne, så gjorde det en væsentlig forskel ret hurtigt. På tværs af DR spiller vi nu markant oftere musik skabt af og med kvinder. Men der er stadig et stort uudnyttet potentiale, som vi kun kan indfri ved at spille flere forskellige kvindelige kunstnere og ved at styrke arbejdet med vækstlaget, siger Ralf Richardt Strøbech, der er Chef for Musik og for kanalerne P5, P6 og P8. 

Musiktilbuddene er gentænkt 

Arbejdet med at sikre mangfoldighed i musikken, har fået DR til at gentænke musiktilbuddene. På pressemødet præsenterede DR blandt andet seks nye eksempler på, hvordan musikken og musikformidlingen på lyd og radio skal tale til både dem, der vil udfordres musikalsk og nørde musikhåndværket og dem, der ønsker at forstå tankerne bag en af tidens største musikere.

- I dag flyder musikken som vand fra hanen for mange danskere, i takt med, at musikstreamingtjenester vinder stor udbredelse. Den forandring betyder, at DR indtræder i en ny og vigtig rolle som formidlere og kuratorer af musik. DR’s styrkeposition er ikke længere at eje en pladesamling, men i stedet at kunne navigere i og vælge blandt de millioner af musiknumre, der udgives hvert år, og stille et musiktilbud til rådighed for lytterne, der både er mangfoldigt og relevant i en dansk kontekst, siger Gustav Lützhøft.

På pressemødet blev følgende programmer præsenteret

Stjerneklar

DR's nye fredagsunderholdningsprogram med musik i fokus, og Joachim Ingversen som vært. Programmet hylder vor tids største kunstnere og sange, hvor fem grupper af tre danskere synger som den kunstner, de holder allermest af. Et dommerpanel bestående af Barbara Moleko, Medina, Tinus og Nicholas Kawamura giver ros og feedback til grupperne.

Premiere fredag den 14. april kl. 20.00 på DR1.

Dansk Musiks Bedste

På TV hylder DR de store sange og kunstnere i programmet Dansk Musiks Bedste. Programmet er en fortsættelse af en programrække, der tidligere havde fokus på dansk satire og film.

I podcasten folder vært Pelle Peter Jencel hver uge en aktuel artist, sang, tendens eller at fænomen fra musikverdenen ud.

Sangskriver er et velkendt DR-program, hvor én kunstner hjælper en dansker med at skrive en sang. Fra januar 2023 er radioprogrammet blevet en podcast. Jonas Gülstorff er vært på denne musikklassiker.

Nye playlister er nu at finde i DR Lyd. Lydmor står bag playlisten 'Elektrologen', som hver uge bliver opdateret med ny musik.

Karen Mukupa har startet et radiofonisk musikfællesskab på P8 Jazz i radioprogrammet 'Klub Mukupa'.

På P2 gør 'Sangbogen' med Katrine Muff og Mathias Hammer lytterne klogere på, hvorpå en sang er sat sammen, og hvorfor vi bliver ved med at elske at synge.

Vært Lasse D. Hansen mødes med tidens bedste folkemusikere og lytter sig igennem folkemusik fra hele verden. Du kan læse mere om 'Sessions' her.