DR mindes Lise Nørgaard

Lise Nørgaard sov ind i nat. DR vil ugen igennem markere tabet af en af dansk kulturlivs største personligheder.

Lise Nørgaard blev 105 år. (© Jakob Boserup)

På årets første dag sov Lise Nørgaard ind, og DR vil de næste dage mindes den folkekære forfatter, journalist og manuskriptforfatter.

- I dag siger vi farvel til et menneske, der ramte os. Ikke bare i hjertet men også i sjælen. Lise Nørgaard fik os til at tænke, grine og undres. Og så lærte hun os at se på vores land, vores samfund og på os selv på nye måder. Som journalist, redaktør, samfundsrevser, forfatter – og ikke mindst som manuskriptforfatter til den legendariske tv-serie Matador, som DR sendte første gang i 1978, har Lise Nørgaard sat et afgørende aftryk for altid. Siden har serien Matador samlet generationer foran skærmen og med Lise Nørgaards unikke evne til at skildre et samfund, et liv og mindeværdige karakterer lever hendes unikke og betydningsfulde værk videre i os, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen.

Stor hyldest senere på ugen

På fredag klokken 20.00 til 21.00 vil DR hylde Lise Nørgaard i showet 'Til minde om Lise Nørgaard: Live fra Korsbæk', der sendes direkte fra Korsbæk på Bakken, hvor Matador-universet er genskabt med bygninger og gader fra TV-serien.

I mindeprogrammet samler DR nære venner, familie og Matador-elskere for at hylde Lise Nørgaard og fortælle rørende anekdoter, diskutere hendes mange skarpe og sjove udtalelser gennem tiden og ikke mindst hendes store indflydelse på Danmark og danskerne igennem årtier. Undervejs i programmet vil der være musikalske indslag og fællessang.

Værterne denne aften er journalist Johannes Langkilde og Lise Nørgaard-connaisseur Cecilie Nielsen, der er historiker og vært på podcasten 'Meget mer' Matador'. Sammen med gæsterne vil de i løbet af aftenen indsamle de stærkeste citater fra Lise Nørgaard og hendes mesterværk, Matador. Citaterne placeres på en mindetavle, som fremover vil stå som en hyldest til Lise Nørgaard i Korsbæk på Bakken.

- Lise Nørgaard tegnede i Matador et portræt af danskernes liv og vores lands historie i en periode på over 20 år. En tid som havde kolossal betydning for Danmark som land og for dansk kultur. Matador har uden tvivl gjort mange mennesker bevidste om den tid, som vi i dag står på skuldrene af. Serien er og bliver et sandt mesterværk og takket være Lise Nørgaards helt særegne evne til at skabe fortællinger vil Matador være et samlingspunkt og en fælles reference for os som nation i mange år fremover. Man kan lave “en Maude” og gå i seng i ærgrelse og frustration eller en “Jørgen Varnæs” og forlænge juleferien langt ind i det nye år. Vores sprog er også blevet rigere. Der er uendelig meget at takke Lise Nørgaard for, og vi vil mindes hende med respekt og ære og ikke mindst med et smil, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen.

Lørdag klokken 19.50 sendes den nyproducerede mindedokumentar 'Lise Nørgaard: Ikke kun en pige' på DR1 og DRTV, inden 'Sport 2022' løber af stablen klokken 21.00.

Et gensyn med Lise Nørgaard

Allerede nu tilbyder DR et gensyn med matador-moderen på DRTV, i DR Lyd og på dr.dk.