Flere børn og unge får glæde af ’Giro 413’-kroner: Nu er pengene fra 2022 fordelt

’Giro 413’ arvede en lytter sidste år, og derfor har der i år været ekstra mange at fordele til aktiviteter for udsatte børn og unge i Danmark. Næsten en halv million kroner er nu på vej til 16 projekter over hele landet.

Ole Tøpholm har været fast vært på 'Giro 413' siden nytår. (© DR)

Flere børn og unge end de foregående år får i den kommende tid glæde af de penge, som i løbet af 2022 er blevet samlet ind til DR’s traditionsrige radioprogram ’Giro 413’.

DR har netop gjort ’Giro 413’-regnskabet for 2022 op og fordelt kronerne fra landets mest festlige girokonto. Og helt konkret betyder det, at en stribe udsatte børn og unge i Danmark i de kommende måneder kan komme på for eksempel sommerlejre, til teater, skoleskak, sjove aktiviteter og få helt særlige oplevelser for pengene.

De er blevet samlet ind af DR’s lyttere, mod at de har kunnet sende en hilsen og få et pladeønske opfyldt i ønskeprogrammet på P5, som DR har sendt helt siden 1946.

I alt er 478.212 kroner på vej til 16 projekter og aktiviteter, som skal gøre livet lidt bedre for udsatte børn og unge over hele Danmark. Privatpersoner kan ikke søge om pengene, men det kan foreninger og projekter, der arbejder blandt udsatte 0-18-årige og deres familier. Foreningerne har kunnet sende en ansøgning i december 2022 og januar 2023.

Sidste år blev 263.788 kroner uddelt, og en særlig forklaring på, at der var mere at dele ud af i år, er, at en trofast lytter i Esbjerg, der døde i efteråret 2021, testamenterede en halv million kroner til netop ’Giro 413’. Pengene fra arven bliver fordelt ud over uddelingen i år og i 2024.

Store beløb til sund livsstil, musik og skoleskak

Årets største enkeltbeløb fra ’Giro 413’ – på 88.800 kroner – går til foreningen Fit for Kids, der tilbyder familier en sundere livsstil. Helt konkret skal ’Giro 413’-kronerne gå til en sommerlejr for 30 børn mellem 7 og 15 år og deres familier. Det er alle børn, der lever med mistrivsel, inaktivitet og/eller svær overvægt.

Blandt de andre store modtagere i 2023 er Goldschmidts Musikakademi i Tisvilde, som modtager 73.125 kroner til musikakademiets årlige lejrskole for udsatte elever, mens Dansk Skoleskak får 50.000 kroner til projektet ’Sæt Ensomhed og Udsathed Skakmat’. Projektet er tiltænkt børn i specialklasser på 25 skoler på hele Sjælland, hvor skak har vist sig at være en ny og anderledes måde for disse børn at lære på og komme hinanden ved.

Det er redaktionschef for DR Musik, P5, P6 & P8 Ralf Richardt Strøbech, der er formand for Giro 413’s fordelingsudvalg, og han har fundet årets modtagere i samarbejde med ’Giro 413’-vært Ole Tøpholm og en repræsentant for Socialstyrelsen.

- Det har været en stor fornøjelse at være med til at uddele næsten en halv million kroner, som man ved kommer til at give udsatte børn og unge helt særlige oplevelser, som de uden tvivl vil komme til at huske længe. Samtidig har hilsner og pladeønsker allerede glædet lytterne, og det er dét, ’Giro 413’ kan og har kunnet nu i snart 77 år – nemlig ’give særlige oplevelser’, både for dem, der giver og modtager, siger Ralf Richard Strøbech.

Flere individuelle hilsner

Efter at have været afløser på programmet i flere år, blev Ole Tøpholm fast vært på ’Giro 413’ fra nytår, da Peter Sten gik på pension i en alder af 72.

Selv om konceptet med at sende en hilsen, få et pladeønske opfyldt og støtte et godt formål stadig er det samme, oplever Ole Tøpholm, at måden at sende hilsner på i ’Giro 413’ er under forandring.

- Klicheerne om ’Giro 413’ er, at der bliver samlet ind i en sjov hat eller kreativ genstand ved en familiefest. Det var noget, den daværende vært Arne Honoré gjorde stort i 1970’erne, og vi får også stadig penge på den måde. Den del fylder bare ikke så meget, som det gjorde engang, siger Ole Tøpholm.

Han oplever derimod, at hilsnerne i programmet mere er på vej over i en individuel retning.

- Der kommer flere store kærlighedserklæringer, og det er rørende. Der bliver sagt ’Jeg elsker dig’ mange gange i ’Giro 413’ i løbet af et år, ligesom der er flere individuelle hilsner til for eksempel naboer, bedsteforældre, andre familiemedlemmer og venner. ’Giro 413’ har flyttet sig, og det har lytterne også. Jeg oplever, at det er et andet program end for årtier siden, selv om modtagerne af pengene stadigvæk er de samme. Programmet er blevet endnu mere nærværende, mener ’Giro 413’-værten.

Ole Tøpholm oplever samtidig, at stadig flere trofaste bidragsydere sender hilsner og ønsker igen og igen, ligesom flere foreninger, cafeer og kroer har etableret faste indsamlinger til programmet. I dag betaler de fleste via MobilePay, men man kan også give et bidrag via netbank, sms eller via de efterhånden ret sjældne giroindbetalinger via banken.

- Vi har drøftet, om programmets navn er tidssvarende, hvad det dybest set nok ikke er. Men med programmets lange historie in mente, og fordi ’Giro 413’ er så indarbejdet et navn, er det besluttet, vi holder fast i det, siger Ole Tøpholm.

Særligt brugt ved højtider

En anden tendens, han oplever, er, at ’Giro 413’ bliver brugt særligt meget ved højtider.

- Folk bruger tit ’Giro 413’ som radiofonisk julekort eller til påskehilsner, hvad jeg lige har set her i april. Faktisk har programmet været helt fyldt op med hilsner, siden jeg startede som fast vært i januar, og det glæder jeg mig over, siger Ole Tøpholm.

Med årets uddeling er der nu blev indsamlet og uddelt cirka 29,6 millioner kroner fra ’Giro 413’, siden Karl Bjarnhof den 13. oktober 1946 satte sig til rette i værtsstolen i ’Lytternes ønskeprogram på grammofon’. Programmet blev omdøbt til ’Giro 413’ af Otto Leisner, da han blev vært fem år senere.

Udsendelsen har stort set altid været sendt søndag over middag, og Ole Tøpholm byder velkommen næste gang på søndag fra klokken 12.15-14.00 på P5 og DR Lyd.

De får pengene fra 'Giro 413' i år

BILLUND: Red Barnet Billund – 16.545 kroner til Red Barnet Billund til bustur til Naturkraft i Ringkøbing for udsatte børn og deres familier

FREDERIKSHAVN: Støtte- og Krisevagtforeningen for Frederikshavn Krisecenter, 15.500 kroner til tur til Fårup Sommerland for voldsramte kvinder med deres mindreårige børn

GRÆSTED: Frivillig Flygtningehjælp Græsted – 11.650 kroner til tur i legejunglen i Slangerup for 35 børn og 15 forældre

KØBENHAVN: B.I.M.S. Kulturværkstedet Dagmar – 17.342 kroner til ’Alletiders Dag – en ferietur i Sommerland Sjælland for udsatte børn mellem 3 og 15 år

KØBENHAVN: Fit for Kids, 88.800 kroner til camp for 30 børn mellem 7 og 15 år og deres familier – børn, der lever med mistrivsel, inaktivitet eller svær overvægt

KØBENHAVN: Teaterforeningen Hils din mor – 20.000 kroner til teaterstykke, som oplyser og fremmer forståelsen for og accepten af LGBTQ+-personer

KØBENHAVN: Udvalget for Husmoderferie – 40.000 kroner til arrangement af netværksferier med sjove aktiviteter for socialt udsatte familier i blandt andet Legoland og Knuthenborg

KØBENHAVN NV: Børns Voksenvenner Hovedstaden – 19.000 kroner til besøg i legeland, besøg på kunstmuseum og svampetur for udsatte børn

LANGELAND: Foreningen Børnelejren på Langeland – 10.000 kroner til lejrophold for 23 børn og unge med indlæringsvanskeligheder

RANDERS: Red Barnet Randers – 10.000 kroner til familiesommerlejr for 12-15 udsatte familier og deres familier

SILKEBORG: Blå Kors Danmark/Kirkernes Sociale Arbejde i Silkeborg – 10.000 kroner i aktivitetsstøtte til sommerferieaktiviteter for udsatte børn

SJÆLLAND: Dansk Skoleskak, 50.000 kroner til projektet ’Sæt Ensomhed og Udsathed Skatmat’ – et projekt på 25 specialskoler på hele Sjælland for børn i specialklasser, hvor skak har vist sig at være en ny og anderledes måde for børn at lære på

TISVILDE: Goldschmidts Musikakademi, 73.125 kroner til musikakademiets årlige lejrskole for udsatte elever, der blandt andet styrker deres musikudøvelse.

VEJLE: Broen Vejle – 50.000 kroner til diverse aktiviteter for udsatte og trængte børn mellem 0 og 18 år i Vejle Kommune

VEJLE: Sjove Børn – 20.000 kroner til sommerkoloni for 25-40 udsatte børn med olympisk tema, hvor børnene dyster i forskellige sportsgrene

VIBY J: Center for Digital Pædagogik – 26.250 kroner til Lydtæt – et lydbaseret fællesskab for unge i mistrivsel, hvor de blandt andet producerer en podcast sammen