P3 Missionen: Unges fortællinger om trivsel bliver til forskning

P3 Missionen har siden starten af året haft fokus på at styrke unges mentale trivsel. Det har blandt flere tiltag resulteret i, at forskere nu får adgang til fortællinger fra i omegnen af 1000 unge om deres relationer, arbejdsforhold, uddannelse - og hvad, der gør dem glade. Den 10. oktober gør P3 Missionen status over alle aktiviteter på et topmøde i København.

  • P3 Bussen med alle værter, der har været godt rundt i landet i løbet af sommeren. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • P3 Bussen har kørt igennem mange forskellige danske byer over sommeren. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Podcastvært, Maria Bülow og radiovært Nynne Givskov foran P3-bussen. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Laila Aden, radiovært, Maria Bülow, podcastvært og Nikkie Niyibigira, radiovært har alle tre kørt rundt med P3-bussen. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
1 / 4

I starten af 2023 gik DR sammen med Ebbefos Fonden, Østifterne og eksterne samarbejdspartnere for at indsamle viden om, hvordan rammerne for et godt ungeliv kan styrkes.

Det har blandt mange andre tiltag resulteret i, at forskere fra Center for Ungdomsforskning (CeFU) på Aalborg Universitet nu får adgang til P3 Missionens indsamlede fortællinger fra i omegnen af 1000 unge om deres relationer, arbejdsforhold, uddannelse og hvad, der gør dem glade.

I en tid, hvor forskningen primært fokuserer på unges mistrivsel, vil projektet lede efter det, forskerne kalder for 'opbyggelige' historier.

Samarbejder skaber bedre rammer for unges trivsel

P3 Missionen har hovedsageligt bestået af indsatser med samarbejdspartnere, hvor fokus har været på at skabe bedre rammer for unges trivsel - med trivselsdag i skolerne og nye faciliteter, som kan skabe positive fællesskaber for unge. Og så har det været helt centralt, at de unge har fået en stemme.

- Unges trivsel angår os alle. På P3 Missionen har vi spurgt de unge: Hvad er det, der gør dig glad? Nu samler DR op på alle de mange forskellige input, tanker, meninger, observationer og overvejelser, som de unge generøst har delt med os om deres liv. I tæt samarbejde med stærke kræfter fra blandt andre Ebbefos Fonden, Østifterne og eksterne organisationer håber vi, at den viden og de erfaringer, vi har samlet op i P3 Missionen kan bruges til civilsamfundets videre arbejde med at styrke unges mentale trivsel. Topmødet den 10. oktober er derfor ikke en afslutning på P3 Missionen, men en begyndelse for nye tiltag, der lever videre, i samarbejder med de unge, organisationer, politikere og andre aktører, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Ny undersøgelse viser, at både forældre og unge ønsker at styrke samtalen om mental trivsel

Hjemmets fællesskab er en faktor i unges trivsel. Men for mange forældre er det en balancegang at tale med deres store børn om mental trivsel. Og en ny undersøgelse fra Epinion peger på, at det ikke kun er forældrene, der kan synes, at det er svært at få hul på samtalen.

For mens hver femte af de adspurgte forældre bekymrer sig meget om deres børns mentale trivsel – og halvdelen af forældrene erklærer sig som ’bekymret’ – viser Epinion-undersøgelsen, at næsten halvdelen af de unge gerne vil blive bedre til at tale med deres forældre om, hvordan de har det.

Med afsæt blandt andet i dette inddrager DR danskerne på tværs af fladen i denne uge – blandt andet i 'Formiddag på P4' og 'P1 Debat' - og får deres input til, hvordan man som forældre kan sætte gang i dialogen om det, der fylder, og til tider tynger, hos de unge. En særlig podcast der hedder ’Forældremødet’ udkommer ligeledes. Podcasten er i fem afsnit og er tilgængelig fra den 3. oktober i DR Lyd.

P3 Missionen vender tilbage i 2024

P3 Missionen er et årligt tilbagevendende projekt fra P3 med forskellige emner i fokus, men med samme ambition: ’Sammen gør vi noget ved det, nogen burde gøre noget ved’.

- Vi kender målgruppen på P3 og ved, hvad det betyder at blive lyttet til. Med P3 Missionen har vi nu samlet helt ny viden ind fra de unge, som initiativer og samarbejder med eksterne partnere og unge selv, kan bygge videre på. Det var netop det, vi håbede på, at P3 Missionen kunne være med til at sætte i gang. Vi ser frem til sammen med stærke kræfter at fortsætte P3 Missionen i 2024 med et nyt emne og ny vinkel, men stadig med unge i centrum, siger Malene Birkebæk, ledende redaktionschef, DR Ung.

P3 Missionens topmøde - om unges mentale trivsel

P3 Missionens topmøde runder årets initiativer af. Topmødet samler op på P3 Missionens mange indsatser og dialog med unge og sætter eksperter, politikere og unge stævne til talks om, hvad vi i fællesskab gør herfra for at styrke unges mentale trivsel.