Stort graverprojekt afdækker russisk hybridkrig i Norden

I dokumentarserien ’Skyggekrigen’ afslører et hold af graverjournalister fra DR, NRK, SVT og Yle, hvordan Rusland fører hybridkrig i de nordiske lande og med spioner, trollehære, avancerede undervandsprogrammer og hemmelige aktioner forsøger at underminere vores demokrati. Der er fælles nordisk premiere den 19. april.

Serien er den største samlede journalistiske afdækning af den russiske hybridkrig i Norden nogensinde. (Foto: © Morten Krüger/Grafik: Phoebus Moreleón)

Det kræver omfattende journalistiske ressourcer at afdække, hvordan Rusland fører hybridkrig i de nordiske lande.

Derfor er de fire store public service-virksomheder i Norden, DR, NRK, SVT og Yle, gået sammen i et fælles stort graverprojekt. Det sker efter, at den russiske invasion af Ukraine markant har ændret sikkerhedssituationen i de nordiske lande. Betydningen af den russiske hybridkrig i Norden er efterfølgende kun yderligere blevet intensiveret, da Finland og Sverige i maj sidste år søgte om optagelse i NATO.

Den fælles nordiske gravergruppe har kortlagt russisk skibstrafik, afdækket konkret spionageaktivitet, gennemført interviews med hundredvis af kilder og fundet helt nye datakilder til tidens største mysterier. Nogle gange sammen, mens andre dele af den omfattende research er udført hver for sig. Alt i alt er det så avanceret journalistisk arbejde, at det ikke kunne være blevet udført uden et fællesnordisk samarbejde.

- Omfanget af Ruslands hemmelige aktiviteter i Norden vil overraske de fleste. Potentialet for at underminere vores demokratier er en latent trussel, der kræver offentlighedens opmærksomhed, siger chefredaktør i DR Nyheder Thomas Falbe, der fortsætter:

- Opgaven med at afdække Ruslands efterretningsoperationer i Norden har været vanskelig og har kun kunnet lade sig gøre i kraft af et unikt samarbejde på tværs af de nordiske public service-broadcastere, siger han.

Premiere 19. april og podcast ugen efter

Serien er den største samlede journalistiske afdækning af den russiske hybridkrig i Norden nogensinde. Afdækningen er sket med støtte af Nordvision, som er en fond, der er oprettet med det formål at styrke public service-produktioner i de nordiske lande.

Den 19. april kommer resultatet af det omfattende nordiske samarbejde. En tre timer lang dokumentarserie i tre afsnit med titlen ’Skyggekrigen’, der sendes samtidig i Danmark, Finland, Norge og Sverige. På DR1 kan første afsnit ses på onsdag klokken 21.25, og serien kan også ses på DRTV, hvor første afsnit har premiere allerede klokken 6.00 den 19. april.

I forlængelse af serien ’Skyggekrigen’ udkommer DR med en podcast-serie i seks episoder – ligeledes med titlen ’Skyggekrigen’. Den kan høres første gang den 26. april på DR Lyd.