100 unge skaber danseforestilling med DR Symfoniorkestret og Den Sorte Skole

I fem forskellige landsdele er 100 unge dansestuderende i fuld gang med at forberede forestillingen ’Let’s Dance, Nielsen!’ som opføres i DR Koncerthuset til januar med musik af Carl Nielsen og Den Sorte Skole.

Danseforestillingen ’Let’s Dance, Nielsen!’ opføres i DR Koncerthuset den 12. januar med 100 unge dansere og musik af Carl Nielsen og Den Sorte Skole. (Foto: © PR foto, © Daniel Villadsen Photography)

Hvordan får man 100 unge fra fem forskellige dele af landet til at mødes på scenen i én stor danseforestilling?

Den opgave har fem danske efterskoler og danseuddannelser kastet sig ud i at løse gennem det næste halve år – ført an af DR Musikariet, som står bag den ambitiøse danseforestilling Let’s Dance, Nielsen! i DR Koncerthuset til januar.

De unges dansetrin er sammensat af koreografen Tim Rushton med udgangspunkt i Carl Nielsens 2. symfoni 'De fire temperamenter', som opføres live på scenen af DR Symfoniorkestret sammen med nye lydbilleder af DJ-duoen Den Sorte Skole.

Et vildt eksperiment

Det er DR Musikariet, som er initiativtagerne bag Let’s Dance, Nielsen!, og projektleder Agnete Skibsted fortæller om projektet:

– Idéen med Let’s Dance, Nielsen! er at give en stor gruppe unge fra hele landet mulighed for at fordybe sig i musik og dans på højt kunstnerisk niveau gennem en længere periode, og samtidig mødes om at skabe et brag af en forestilling, fortæller Agnete Skibsted.

Hun fortsætter:

Let’s Dance, Nielsen! er på mange måder et vildt eksperiment for os i DR Musikariet. Det er et kæmpe puslespil at forberede en forestilling med fem forskellige hold dansere fra fem forskellige landsdele, men vi glæder os utroligt meget til at præsentere resultatet for publikum i DR Koncerthuset, både ved to skolekoncerter og en afsluttende forestilling for publikum.

Energi og kropslighed

For koreografen Tim Rushton, som står bag dansetrinene i Let’s Dance, Nielsen!, har der været brug for nye greb i både koreografi og indstudering.

– I Let’s Dance, Nielsen! er de unge selv med til at skabe koreografien, og det vil helt sikkert afspejle sig i forestillingen. Det bliver dans, som er skabt på de unges egne præmisser med elementer fra både hip hop og urban til moderne og klassisk dans.

Det er dog musikken og dynamikken i Carl Nielsens 2. symfoni 'De fire temperamenter', som har været koreografens primære inspiration: – Der er en særlig energi og en kropslighed i Nielsens musik, som jeg tror taler meget direkte til unge – på tværs af generationer. Derfor bliver det en forestilling fuld af livskraft, bevægelse og højt tempo – ikke mindst fordi vi kombinerer Nielsens musik med helt nye og mere rå toner fra Den Sorte Skole, siger Tim Rushton. Han fortæller videre: – I løbet af efteråret vil vi sammen dykke ned i Nielsens musik og studere den i detaljer, inden vi omsætter den til fysiske bevægelser. Det bliver stort at se så mange unge med en fælles passion for dans og musik mødes i dette vilde projekt!

Om koreografen Tim Rushton

Koreografen Tim Rushton har gennem de senest 25 år været en nyskabende kraft indenfor dans, både som tidligere kunstnerisk leder af Dansk Danseteater og som gæstekoreograf hos dansekompagnier over hele verden. Tim Rushton har dels haft en lang karriere som balletdanser, hvor han har arbejdet på forskellige teatre, herunder Deutsche Oper am Rhein fra 1982 til 1986, Malmö Stadsteater fra 1986 til 1987 og Den Kongelige Danske Ballet fra 1987 til 1992. Efter sin karriere som danser valgte han at fokusere på koreografien, hvor han har opnået stor anerkendelse og succes. Tim Rushton har modtaget en Reumert fire gange og er blevet nomineret til prisen 13 gange.

’Let’s Dance, Nielsen’ produceres af DR Musikariet.