DR Big Band, DR Symfoniorkestret og Miho Hazama hylder ikonet Thad Jones i Koncertsalen

Fredag den 17. marts mødes DR Big Band og DR Symfoniorkestret på scenen i Koncertsalen i en musikalsk hyldest til 100-års fødselaren Thad Jones. I spidsen for fejringen er DR Big Bands Miho Hazama, som blandt andet har skrevet et nyt værk til lejligheden.

  • Fredag den 17. marts mødes DR Big Band og DR Symfoniorkestret på scenen i Koncertsalen i en musikalsk hyldest til 100-års fødselaren Thad Jones. Foto: DR Arkiv.
  • Miho Hazama, chefdirigent for DR Big Band, står i spidsen for fejringen af Thad Jones' 100 år og har bl.a. skrevet et nyt værk til lejligheden. Foto: DR.
1 / 2

Da den amerikanske trompetist, komponist og dirigent Thad Jones kom til København i 1977, var det lidt af en sensation. Pludselig kunne et af New Yorks hotteste jazznavne opleves live mange gange om året – og han fandt hele tiden på noget nyt!

I dag hviler Thad Jones på Vestre Kirkegård, men hans stjerne står stadig højt i DR Big Band. Derfor inviterer bandet nu til fejring af hans 100-års fødselsdag med det helt store udtræk i Koncertsalen.

I spidsen for fejringen er Jones’ efterfølger på dirigentpodiet, japanske Miho Hazama, og på scenen er både DR Big Band og DR Symfoniorkestret. For Thad Jones var en vidtfavnende komponist og arrangør, som elskede de brede formater og var en stor fan af symfonisk musik.

Hjertet af dansk jazz

Thad Jones landede lige i hjertet af dansk jazz, da han blev ny chefdirigent for DR Big Band i 1977. Han kickstartede bandets kunstneriske udvikling og skabte den unikke amerikansk-nordiske bigband-sound, som stadig i dag er DR Big Bands varemærke.

I dag er det japanske Miho Hazama, der har placeret sig i hjertet af dansk jazz som DR Big Bands chefdirigent siden 2019, og hun er den oplagte musikalske arvtager efter ikonet Thad Jones. Miho Hazama har nemlig studeret hos hans mangeårige samarbejdspartner, Jim McNeely, og gennem McNeely har hun også indgående kendskab til Bob Brookmeyers musik – to amerikanske ikoner, som begge har været chefdirigenter for DR Big Band.

Til koncerten 'Celebrating Thad Jones 100 år' har Miho Hazama komponeret et helt nyt værk for bigband og symfoniorkester som hyldest til sin berømte forgænger. Koncerten i DR Koncerthuset byder også på en række af Thad Jones’ egne numre, arrangeret til lejligheden af Miho Hazama, og nye arrangementer af numre af Jim McNeely og Bob Brookmeyer.

Et sjældent samarbejde

Ved koncerten ’Celebrating Thad Jones – 100 år’, kan man opleve et integreret samarbejde mellem to af DR’s ensembler: DR Big Band og DR Symfoniorkestret. Det er ikke tit, de to ensembler slår sig sammen, men sidste år sad musikerne side om side ved den danske premiere på Simon Steen-Andersens multimedieværk TRIO, og den 17. marts danner de to ensembler en helt ny sammensætning, skabt specielt til koncertens fejring af Thad Jones.

Her vil 40 af DR Symfoniorkestrets i alt 106 musikere blive forenet med de 19 medlemmer af DR Big Band til et unikt fusionsorkester, hvor jazzkomposition, klassisk partiturmusik og improvisation smelter sammen til en helhed. Det er få komponister og arrangører, der som Miho Hazama behersker den kombination, men med sin baggrund som både klassisk komponist og dirigent er det oplagt, at hun denne aften for første gang får mulighed for at dirigere DR Symfoniorkestret i Koncertsalen.