DR Big Band og Miho Hazama er klar til Japan-turné

Med koncerter i syv japanske storbyer vil mere end 10.000 japanske jazzfans opleve DR Big Band og chefdirigent Miho Hazama live fra den 10. november.

DR Big Band skal spille i syv japanske byer. (Foto: © Kim Matthäi Leland)

Jazzmusik er stort i Japan. Faktisk har publikumsundersøgelser vist, at landet har en større andel af jazzfans end noget andet land i verden.

Det kommer musikerne i DR Big Band til at opleve, når de besøger chefdirigent Miho Hazamas hjemmebane med turné til syv japanske storbyer i midten af november. Bandet er nemlig inviteret til at spille i en række store koncertsale, hvor i alt godt 10.000 japanske jazzfans kan opleve den særlige kombination af Miho Hazama og de 19 danske musikere.

Gensyn med Tokyo

Det er ikke første gang, DR Big Band er i Japan. Faktisk var det i Tokyo, at bandet første gang mødte deres nuværende chefdirigent, Miho Hazama, i 2017. Hun stod nemlig i spidsen for bandet til åbningskoncerten for Tokyo Jazz Festival, som havde over 3.500 tilhørere.

Kemien mellem det danske band og den unge japanske dirigent var så god, at Miho Hazama to år senere blev udnævnt til bandets nye chefdirigent, og nu vender de sammen tilbage til hendes japanske rødder.

Miho Hazama siger selv om den kommende turné:

– Det bliver meget specielt for mig at vende tilbage til Japan med DR Big Band, da det var der vi mødtes for første gang. Dengang havde jeg ingen idé om, at jeg ville blive ny chefdirigent for bandet, men jeg er så taknemlig for, at vi nu har kunnet arbejdet tæt sammen siden 2019, og at vi nu kan bringe vores musikalske samarbejde med tilbage til Japan.

Fortid og nutid

Med i bagagen til de syv japanske storbyer har DR Big Band og Miho Hazama ikke bare deres instrumenter, men også en samling arrangementer og værker, som på én gang viser bandets musikalske arv og helt nye toner fra nutiden.

De japanske jazzfans kan se frem til at opleve den karakteristiske lyd af DR Big Bands gyldne år med amerikanske legender som Bob Brookmeyer, Thad Jones og Jim McNeely i spidsen – side om side med nutidens kompositioner og arrangementer af Miho Hazama selv, skrevet specielt til DR Big Band og albummet ’Imaginary Visions’, som er nomineret til en Danish Music Awards Jazz.

Inden Japan-turnéen har bandet haft programmet med på turné rundt på Sjælland og øerne, så det danske jazzpublikum og radiolyttere har oplevet den samme musikalske menu.

Miho Hazama siger om det musikalske program:

- Både på vores nylige danmarksturné og vores kommende Japan-turné præsenterer vi en kombination af skatte fra DR Big Bands fantastiske historie og musik fra vores seneste album, ’Imaginary Visions’. Det bliver første gang vi spiller musik fra albummet uden for Danmark, og jeg er virkelig spændt på den officielle verdenspremiere på musikken.

Bandet i centrum

For DR Big Bands kunstneriske leder, Birger Carlsen, er det netop det musikalske program, der gør den kommende Japan-turné til noget helt enestående i bandets historie.

– Når et jazzorkester bliver inviteret på turné – ikke mindst til udlandet – er det næsten altid som ’backing’ for et eller flere store solistnavne, som skal trække publikum, fortæller Birger Carlsen.

– Det særlige ved denne turné er, at DR Big Band selv er hovednavnet i alle koncerterne, og at vi selv har sammensat repertoiret. Men selvfølgelig er det primært vores samarbejde med Miho Hazama, der har været nøglen til en så prestigefuld turné. Med sin nylige Grammy-nominering er Miho for alvor blevet et stort navn i både Japan, USA og Europa, og vi er lykkelige for, at vi med hende som chefdirigent i disse år kan føje nye, internationale milepæle til DR Big Band og til dansk jazzmusik.