DR Big Bands kommende sæson er fuld af nye toner og store navne

Der er både spændende nye samarbejder, store navne og en turné til Japan på programmet i den nye sæson med DR Big Band og Miho Hazama.

  • Der er både spændende nye samarbejder, store navne og en turné til Japan på programmet i den nye sæson med DR Big Band og Miho Hazama. (Foto: Kim Leland)
  • Miho Hazama har stået i spidsen for DR Big Band siden 2019. I den nye sæson skal hun bl.a. lede bandets turné til syv japanske storbyer, (Foto: Agnete Schlichtkrull)
1 / 2

Når DR Big Band åbner deres nye sæson i september, vil det være præcis fem år siden, at de første gang mødte deres nuværende chefdirigent, Miho Hazama.

Meget er sket siden det første møde i Tokyo i 2017. Miho er blevet DR Big Bands chefdirigent, og selvom hele verdens musikliv har været sat på pause i flere omgange de sidste år, har hendes tid i spidsen for bandet været fuld af succesrige koncerter, optagelser og indspilninger.

Nu præsenterer DR Big Band og Miho Hazama en ny, stærk sæson, som både byder på en stort anlagt turné til Japan og mange spændende nye samarbejder med både danske og internationale gæstekunstnere.

Japan-turné med optakt i DR Koncerthuset

Et af de store højdepunkter i DR Big Bands nye sæson bliver bandets første større turné til Japan, hvor de er inviteret til at spille i hele syv forskellige storbyer sammen med Miho Hazama.

Med i bagagen er både guld fra bandets stolte fortid og den mere eksperimenterende nutid – fra de legendariske år med Bob Brookmeyer, Thad Jones og Jim McNeely til Miho Hazamas egne energiske kompositioner, skrevet specielt til DR Big Band.

Det danske jazzpublikum får selvfølgelig også mulighed for at opleve det vidtfavnende program, for DR Big Band inviterer til optaktskoncerter i både Nykøbing Falster og DR Koncerthusets Studie 2 inden afrejsen til Tokyo, som er første stop på turnéen.

Nye samarbejder

Både før og efter turnéen til Japan kan DR Big Band byde velkommen til en række nye gæstekunstnere, som samarbejder med bandet for første gang.

Ved sæsonens første koncert er det den engelske stjernesaxofonist og Grammy-vinder Tim Garland, kendt fra sit mangeårige samarbejde med Chick Corea, der har hovedrollen som både solist, komponist og dirigent.

Senere på sæsonen lander en anden international superkapacitet, den fransk-irske violinist Fiona Monbet, som leder bandet gennem sin mangfoldige musikalske verden af jazz, blues, tango, folkemusik og verdensmusik – samtidig med, at hun selv er aftenens virtuose violinsolist.

Et andet spændende nyt samarbejde er DR Big Bands møde med trommeslageren og komponisten Stefan Pasborg, kendt fra bl.a. bandet The Firebirds og Ibrahim Electric. Hans storværk ’Ritual Dances’ er komponeret over Igor Stravinskijs berømte ’Le sacre du printemps’, og har blæst både dansk og international presse bagover med ord som 'mørkt, massivt og energisk' (Politiken), 'fuld af saft og kraft' (GAFFA) og 'galaktisk og bombastisk' (Best of Jazz, USA).

Blandt de øvrige koncerter i sæsonen er et musikalsk portræt af den tyske bigband-mester Peter Herbolzheimer, som gennem flere årtier har tiltrukket nogle af verdens stærkeste jazzprofiler – også en række store danske navne som blandt andre NHØP, Palle Mikkelborg og bassisten Bo Stief, der introducerer portrætkoncerten i DR Koncerthusets Studie 2.

I løbet af sæsonen venter også et møde mellem DR Big Band og vores nationalkomponist Carl Nielsen og en releasekoncert for bandets nye album med Savage Rose-sangerinden Annisette – begge dele i arrangementer af den Grammy-nominerede danske komponist Peter Jensen.

Rige traditioner

Selvom DR Big Band går nye veje i sin nye sæson, er der også plads til at dyrke bandets mere traditionelle side, som hvert år samler mange tusinde danskere både i og uden for DR Koncerthuset.

Til næste forår går bandet sammen med DR Symfoniorkestret om en stor, musikalsk hyldest til 100-års fødselaren Thad Jones – en af bandets mest ikoniske frontfigurer, som har været forbillede for de efterfølgende generationer, ikke mindst den nuværende chefdirigent Miho Hazama, der står i spidsen for koncerten.

I jule- og nytårstiden er der traditionen tro masser af swingende jazzklassikere med blandt andre Curtis Stigers og Veronica Mortensen på menuen – både i DR Koncerthuset og rundt om i hele landet, hvor over halvdelen af DR Big Bands koncerter i den nye sæson finder sted.